Voerbakken honden - welke moet je kiezen?

Voedselbakken voor honden, als ook waterbakken, behoren tot de belangrijkste aankopen voor een nieuw, viervoetig gezinslid. De waterbak is nog steeds gemakkelijk te kiezen, maar de voerbak moet precies de juiste hoeveelheid voer voor de hond kunnen bevatten. En afhankelijk van het soort voer, ook hygiënisch zijn. Dus welke voerbakken honden zijn geschikt voor hondenvoer en welke alternatieven zijn er voor de klassieke hondenbak?

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

De juiste voerbak voor hond kiezen

Op het eerste gezicht lijkt het zoeken naar de juiste voerbak voor je hond niet ingewikkeld. Hondenbezitters nemen soms gewoon een bak naar eigen smaak en dat is het dan. Maar helaas is het niet zo eenvoudig. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten voerbakken voor honden op de markt. Een spontane, ondoordachte aankoop kan echter snel op een miskoop uitlopen.

Als de hond weigert uit de bak te eten, kan dat aan de hondenbak liggen. Het kan zijn dat de hond niet houdt van de vorm van de voerbak of van het materiaal waarvan deze gemaakt is. In dat geval heb je een nieuwe etensbak nodig voor je viervoeter. Daarom loont het de moeite om vanaf het begin meer tijd te investeren in het kiezen van de juiste hondenvoerbak om een volle, gezonde en gelukkige hond te hebben. 

Snuffelbox heeft de belangrijkste punten samengevat waar je beslist op moet letten, wanneer je op zoek bent naar voerbakken honden. 

Puppy in voerbakPuppy in voerbak.

Hoe groot moet een voerbak hond zijn?

De hond moet per dag tussen 2-4% van zijn lichaamsgewicht aan voedsel krijgen, idealiter verdeeld over twee porties. Afhankelijk van het lichaamsgewicht en de grootte van de hond, moet elke hondeneigenaar uitrekenen hoe groot de porties voor de hond moeten zijn. Een richtlijn van de hoeveelheid hondenvoer staat altijd op de verpakkingen aangegeven. Voor een puppy moet je het dagelijks eten zelfs verdelen over drie tot vier porties per dag

Een grote hond van bijvoorbeeld 35 kg heeft 700 g voer per dag nodig bij weinig beweging en 1,4 kg voer per dag bij veel beweging, verdeeld over twee porties. Een geschikte voerbak hond moet daarom minstens de helft van deze hoeveelheden kunnen bevatten, zodat het voldoende is voor één portie.

Voor een kleine hond van slechts 15 kg is de dagelijkse behoefte volgens deze berekening 300 tot 600 g voer, dus een veel kleinere kom is prima voor hem of haar. Natuurlijk kan elke hondeneigenaar zich voorstellen dat de voerbak hond ook niet te groot moet zijn, want een kleine hond zou het dan moeilijk vinden om bij zijn eten te komen.

VoerbakHondenvoer afgestemd op de grootte van de hond.

Welk materiaal voor de hondenvoerbak kiezen?

Hygiënisch, gemakkelijk schoon te maken materiaal is het beste voor een hondenvoerbak. Tegenwoordig zijn voerbakken honden vooral van roestvast staal, plastic en keramiek gemaakt. Roestvrij staal is populair omdat het geen schadelijke stoffen afgeeft en geen resten kan opnemen. Ook is de hondenvoerbak gemakkelijk schoon te maken in de vaatwasser of met de hand. En kan zelfs ontsmet worden als dat nodig is. 

Keramische voerbakken honden

Keramische voerbakken honden zijn stevig, hygiënisch en reukloos. Echter is een voerbak keramisch vrij duur en betrekkelijk breekbaar.

Plastic honden voerbakken

Vergeleken met keramische kommen zijn plastic honden voerbakken licht en duurzaam. Ze gaan eeuwig mee en breken niet meteen als ze omvallen. Maar omdat plastic een zacht materiaal is, krijgen de plastic kommen snel krassen op het oppervlak. Bovendien hebben deze kommen een specifieke en vaak te doordringende geur voor de neus van een hond, die veel dieren niet lekker vinden. Plastic kan verkleuren door contact met nat voedsel en wordt dan ook onhygiënisch.

Door hun geringe gewicht zijn de plastic voerkommen niet stabiel en kunnen ze tijdens het eten gemakkelijk omvallen of wegglijden. Het kan dus zeker voorkomen dat je na de maaltijd van je dierenvriend een ‘dierenbende’ hebt en je de voerder gelegenheid moet schoonmaken. Als je toch besluit een plastic kom te kopen, kies dan de beste kwaliteit.

Hondenbak RVS

Roestvrijstalen kommen voor hondenvoer hebben bewezen stevig en duurzaam te zijn. Ze zijn stabieler en hygiënischer dan plastic kommen. Een hondenbak RVS is bovendien voedselveilig, omdat ze onschadelijk zijn en geen geur- of smaakeffect op voedsel hebben. Daarom is een hondenbak RVS ook de beste keus om een puppy te voeren. De roestvrijstalen schaal raakt bij normaal gebruik niet bekrast, zodat het glanzende oppervlak er altijd mooi en esthetisch uitziet.

Hondenbak RVSHond met RVS-voerbak

Alternatieven voor de honden etensbak

  • Honden die hun etensbak rondduwen zullen eerder baat hebben bij een voederstandaard. De voer- en waterbakken zijn stevig in het hondenvoer meubelstuk verankerd en de hond kan ze niet verplaatsen.

  • Een andere optie is de voedseldispenser, die afhankelijk van de instelling een portie droogvoer afgeeft. Een voederdispenser werkt niet bij natvoer en is geschikt voor honden die een tijdje alleen moeten blijven.

  • Voor in de auto zijn er speciale kommen met omgevouwen randen die niet kunnen lekken en geschikt zijn voor water en voedsel.

  • Heb je een grote hond, dan zijn hondenvoerbakken op een standaard de beste keuze. Deze staan hoger, waardoor je hond niet naar beneden hoeft te buigen voor het eten. Dit komt ten goede van de ruggengraat van je hond. Je kan de standaard inclusief roestvrijstalen voerbakken instellen op verschillende hoogtes, passende voor je viervoeter.

  • De juiste voerbak voor honden moet niet alleen de juiste vorm en grootte hebben, van hoogwaardig materiaal gemaakt zijn, maar optimaal ook antislip zijn. Voor dit doel kun je een voerbak met een rubberen ring kopen, of een extra anti-slip mat voor de voerbakken honden. Een anti-slip hondenvoerbak zorgt ervoor dat je viervoeter de kom niet door de kamer duwt of omkiept bij het eten.

Standaard inclusief RVS voerbakkenStandaard met RVS-voerbakken - 19 cm - dubbel.

Het Snuffelbox team hoopt je met deze informatie over voerbakken honden wat wijzer te hebben gemaakt. En waar je op moet letten bij het kopen van een etensbak voor je hond. Mocht je nog vragen hebben of meer informatie over onze maandelijkse honden Snuffelbox willen, neem dan zeker contact met ons op.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!