Waarom kwispelen honden? Snuffelbox geeft het antwoord

Jouw hond komt je altijd hartelijk begroeten als je na een dag lang werken thuiskomt, maar ook als je vijf minuten buiten bent geweest. Hij springt tegen je op en hij duwt zijn kop tegen je benen. ‘Ik heb je zo gemist’, lijkt hij te zeggen. Zijn staart wiebelt vrolijk heen en weer en daarom ga je ervan uit dat je hondenmaatje blij is, maar is dit wel de reden waarom honden kwispelen? Vandaag vertelt Snuffelbox je meer over waarom jouw vrolijke viervoeter kwispelt met zijn staart. 

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Wat is de functie van een staart?

Staarten hebben een functie, zelfs wij mensen hebben in het verleden een staart gehad, maar bij ons is deze uiteindelijk, bij gebrek aan functie, verdwenen. Honden en heel veel andere dieren hebben een staart, maar wat is de functie van dit lichaamsdeel bij honden? Simpel gezegd is de functie van de staart bij honden ‘communicatie’. De staart van jouw hond vertelt een heel eigen verhaal. 

Honden gebruiken onder andere hun staart om te communiceren.

Wat betekent het als een hond kwispelt?

We weten nu dat onze harige vriend een staart heeft om mee te communiceren en we weten ook dat de stand van de staart ons bepaalde dingen vertelt, maar wat betekent het als een hond kwispelt? Er kunnen verschillende redenen zijn waarom jouw hond kwispelt. Het is zeker mogelijk dat jouw hond kwispelt, omdat hij blij en gelukkig is. Echter, het is ook heel goed mogelijk dat je hond kwispelt om aan te geven dat hij ongevaarlijk is. Ook is het heel goed mogelijk dat jouw hond kwispelt, omdat hij dreiging voelt of om onderdanigheid te tonen. Enkel het kwispelen zelf geeft ons dus geen volledig beeld, maar wat dan wel? 

Een hond komt vrolijk kwispelend aanlopen.

De snelheid van het kwispelen met de staart

Gelukkig is de snelheid waarmee de hond met zijn staart kwispelt makkelijk te duiden. Snel met de staart bewegen, geeft enthousiasme en opwinding aan. Wanneer de hond langzaam met zijn staart zwiept, kan hij rustig en ontspannen zijn, maar ook onzeker. De snelheid waarmee een hond met zijn staart kwispelt, is dus niet doorslaggevend. 

De stand van de staart

Niet iedere hond kent dezelfde staarthoogte. De ene hond heeft een gekrulde staart, zoals de mopshond, en de andere hond heeft een lange staart die bijna over de grond zwiept. Bij de basishouding van de staart gaan wij uit van de staart in een ontspannen positie. Wanneer je hond zijn staart tussen zijn benen heeft is hij onderdanig, onzeker of bang. Opgericht en strak duidt dan weer op een alerte houding. 

Lichaamshouding

De lichaamshouding van jouw hond vormt een doorslaggevende factor in de interpretatie van het kwispelen. Als de hond alert en op zijn hoede is, dan staat de staart strak rechtop en zijn de oren gespitst. Energieke houdingen en draaien met de kont kunnen wijzen op een vrolijke en ontspannen hond, maar pas op als de rugharen overeind staan en de hond een fronsende indruk maakt, want dat kan duiden op agressie.

Hond neemt een alerte houding aan.

Wat als een hond niet kwispelt?

Alle honden kwispelen, maar het kan ook gebeuren dat je hond al een tijdje niet meer kwispelt. Uiteraard is het mogelijk dat je hond een paar uur of een paar dagen niet kwispelt, maar als je hond helemaal niet meer kwispelt, dan zit er iets niet goed. Het is verstandig om altijd contact op te nemen met een dierenarts op het moment dat uw hond niet meer kwispelt en de staart enkel nog slap hangt. 

We weten nu dat een hond verschillende redenen kan hebben voor het kwispelen met zijn staart en dat de beweging van dit lichaamsdeel niet automatisch wijst op een blije en gelukkige hond. Het is daarom belangrijk om andere lichaamsdelen en lichaamshoudingen in de gaten te houden. 

Een corgi met een zachte pluizige staart.

Wil je je hond zien kwispelen van plezier? Koop de Snuffelbox. Deze Snuffelbox bevat tenminste vijf hondenproducten, waaronder twee speeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef jouw viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte box met speelgoed en traktaties.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!