Wandelen met de hond in de zomer

In de zomer is het heerlijk om te wandelen. Lekker door de natuur en de warme stralen van de zon op je gezicht. Als je een hond hebt, is het natuurlijk extra leuk, want dan heb je gezelschap tijdens je wandeling en ben je ondertussen ook nog eens nuttig bezig. Daarom delen wij hier een aantal leuke routes waar je kan wandelen met de hond in de zomer.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Hond uitlaten warm weer

Het weer in Nederland is niet altijd lekker, maar gelukkig kan het in de zomer lekker warm worden. Als het overdag 30 graden is, raden wij aan niet met de hond te gaan wandelen. Dit kan zorgen voor verbrande pootjes en leiden tot oververhitting van de hond.

Het uitlaten van de hond bij warm weer kan je het beste vroeg in de ochtend of laat in de avond doen. Dan is het redelijk afgekoeld en zal jouw hond niet zo snel zijn pootjes verbranden. Zorg altijd voor een grote bak water bij thuiskomst. Zo heeft de hond nooit vocht tekort.

Wandelroutes met hond in Nederland

Je weet nu dat wandelen niet handig is bij 30 graden in de volle zon. Als de temperatuur aangenaam is om met de hond op pad te gaan, is het leuk om eens een andere wandeling te maken dan normaal.

Daarom hebben wij een lijstje gemaakt van de leuke wandelroutes met de hond in Nederland. Voor elke provincie een wandeling:

Terschelling - Het Boswachterspad Noordsvaarder

We beginnen in het hoge noorden van het land. In Terschelling kan je lekker uitwaaien op het strand en klimmen door de duinen. Deze 11 kilometer lange wandeling is niet de makkelijkste wandeling, maar heeft wel een prachtig uitzicht.

Het strand waar je overheen wandelt heet: het Groene Strand. Wanneer je dit strand bezocht hebt, begrijp je waarom het zo heet. Tip: draag laarzen of wandelschoenen, want het kan een beetje nat worden aan de voeten.

Friesland - De Groene Ster in Leeuwarden

Dit gebied is perfect voor lange wandelingen met de hond. Het is een gebied waar een recreatiemeer ligt. Op de wandeling zijn twee plaatsen waar de honden los mogen. Hier zijn twee strandjes aangelegd, zodat de hond lekker het water in kan. 

Drenthe - Baggelhuizerplas

Bij de Baggelhuizerplas kan je gratis parkeren en kan de hond rennen en spelen op het strandje wat bij de plas hoort. Je hebt er naast strand ook bossen, grasvelden en een heide.

De honden zijn niet toegestaan op de recreatiestranden en het gebied wat daaraan grenst. Het is dus handig om even de bordjes in de gaten te houden. Als je vanaf de parkeerplaats richting het zuiden loopt, kom je in een hondenlosloopgebied. 

Gelderland - Hondenbos het Leesten

In dit bos is de Natte Neuzenroute leuk om te volgen, omdat deze speciaal gemaakt is voor de honden. De groene paaltjes met witte pootafdruk geven aan of je nog de goede weg volgt. De hond mag hier alleen op het pad lopen. Deze route is drie kilometer lang. 

Flevoland - Boswachterij het Spijk en Bremerberg

In dit bos zijn veel verschillende boomsoorten te zien. Als je hier geen interesse in hebt, is het nog steeds een leuke route om te bewandelen. De hond mag eigenlijk overal loslopen behalve bij de Spijkvijver en de velden die daaromheen liggen.

Als je de rode wandelroute volgt, kunnen ook mensen die in een rolstoel zitten mee. Je kan ook nog eens gratis parkeren aan het einde van de inrit op de Oldebroekerweg.

Noord-Holland - Geestmerambacht

In dit gebied mogen de honden ook lekker los. Wil je in de zomer met de hond wandelen? Ga dan naar het Vlasgat. In Geestmerambacht mogen de honden namelijk niet wandelen van 1 april tot en met 31 september. 

Zuid-Holland - Bentwoud

In Zuid-Holland kan je heerlijk wandelen aan de kust, maar je kan ook lekker de natuur ingaan. Bentwoud ligt tegen Boskoop aan en is een nieuw natuurgebied waar de honden los mogen.

Het gebied ligt aan een parkeerplaats en het hondenlosloopgebied is afgeschermd met hekken. Wil je even zitten? Maak dan gebruik van een van de bankjes langs het pad.

Wandelen met de hond in de zomer: wandelroutes hond los

Hond uitlaten in park - wandelen met hondHet is belangrijk om in de gaten te houden waar de honden los mogen lopen en waar niet als je gaat wandelen met de hond in de zomer. De hierboven genoemde wandelroutes zijn allemaal hondenlosloopgebieden. Wil je liever ergens anders heen waar de hond los mag lopen? Zoek dan even goed uit waar dit kan. 

De honden mogen niet overal loslopen, omdat sommige plekken in de natuur beschermd worden. Het zou niet fijn zijn als jouw hond andere dieren wegjaagt uit hun broedgebied, toch?

Daarnaast worden in de zomer ook bepaalde gebieden veranderd van losloopgebied naar aangelijnd gebied, omdat het dan wordt gebruikt als recreatiegebied waar mensen bv. kunnen zwemmen. Voor losloopgebieden in Nederland bekijk je deze site

Veel wandelplezier!

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!