Warm weer = zwembad weer

Is het lekker warm buiten? Hoog tijd om het hondenbadje tevoorschijn te toveren, de tuinslang te pakken en voor wat waterpret te zorgen. Misschien kan je zelfs je hond wel leren hoe hij of zij zelf het hondenbadje kan vullen met water? Deze labrador laat in elk geval zien dat dit tot de mogelijkheden behoort!

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Oververhitting

Met deze hitte kunnen we het niet vaak genoeg benadrukken: let goed op hoe je hond zich gedraagt en zorg voor genoeg koelte! Laat je hond niet in de auto blijven, want bij een buitentemperatuur vanaf 15 graden kan de temperatuur in de auto al snel oplopen tot boven de 50 graden. Laat je hond ook niet voor maar een paar minuten in de auto, met een raampje open. Een hond heeft namelijk veel sneller last van de hitte! Hij kan niet zweten, zoals wij dat wel kunnen. Ze hebben een vacht en dit kan de afvoer van warmte nog meer bemoeilijken. Honden hebben alleen wat zweetkliertjes in de voetzolen, maar zoals je begrijpt: dit oppervlak is veel te klein om de hitte  snel genoeg kwijt te raken. Daarom gaan honden hijgen: op deze manier kunnen ze ook wat warmte kwijtraken, maar ook dit is maar beperkt. Bij een lichaamstemperatuur van boven de 42 graden, gaan de lichaamseiwitten stollen. Het bloed wordt stroperig en hierdoor kan het hart het bloed niet goed door het lichaam heen pompen. De vitale organen krijgen dan onvoldoende bloed en raken beschadigd. Het hijgen zelf wekt ook warmte op, wat de situatie verergert.

Hond met waterEen oververhitte hond wordt sloom, lusteloos, gaat hijgen en kwijlen en kan gaan braken. De hond zal aanvankelijk weigeren om op te staan, maar zal in een latere fase juist onrustig worden en in paniek raken. Uiteindelijk kan de hond zelfs het bewustzijn verliezen, in coma raken en overlijden... Zorg daarom dat je de juiste maatregelen neemt: zorg voor voldoende vers drinkwater, voldoende schaduw en onderneem tijdens de warme dagen niet teveel met je hond, maar kies de koelere momenten uit om wat met je hond te gaan doen ('s ochtends vroeg en 's avonds laat).

Bron: Rashondenwijzer / Hondenfun

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!