Wat ziet een hond? De wereld in kleur

Wat ziet een hond? Hoe een hond de wereld ziet, daar is onderzoek naar gedaan. Jarenlang dacht men dat honden kleurenblind waren, maar dat bleek niet waar te zijn. Een hond ziet weliswaar anders dan wij mensen, maar dat ze kleur zien, staat buiten kijf. Om duidelijkheid te geven over wat ziet een hond en hoe het zit met de kleurenblindheid van honden, heeft Snuffelbox hier een uitgebreide informatieve blog aan gewijd. 

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Wat zal er achter de wonderlijke ogen van onze hond verscholen liggen?

Wat ziet een hond?

Een hond heeft twee ogen, zoveel is duidelijk, maar wat ziet een hond nou eigenlijk? Honden hebben een andere visuele waarneming dan mensen, omdat hun zicht minder scherp is en omdat ze moeite hebben met het onderscheiden van kleuren. Daarentegen kunnen honden bewegingen beter waarnemen. Wanneer een vlieg door de huiskamer vliegt, zullen onze honden de beweging die de vlieg maakt dus duidelijker zien dan wij, maar de vlieg is waziger voor hen wanneer deze bijvoorbeeld stil op het glas van het raam zit. Verder hebben honden een groter gezichtsveld en meer lichtgevoelige stellen op hun netvlies, waardoor ze beter in staat zijn om in het donker te zien. Hoe dit precies zit, behandelen we verderop in deze blog. Het is namelijk interessant om verder te onderzoeken hoe een hond in het donker ziet. 

Hoe ziet een hond de wereld?

Honden kunnen bepaalde kleuren onderscheiden, maar niet zoveel kleuren als wij mensen kunnen onderscheiden. Zoals gezegd nemen zij bewegingen beter waar dan mensen en hebben zij een groter gezichtsveld, maar verder zien ze minder scherp en hebben ze moeite met het onderscheiden van bepaalde kleuren. Welke kleuren zij wel kunnen zien, vertellen we je verderop in deze blog. Belangrijk is nu om te weten hoe een hond de wereld dan ziet. De visuele waarneming van onze viervoeter mag dan minder ontwikkeld zijn, dan die van ons mensen, maar Dit betekent niet dat onze hond de wereld niet goed kan waarnemen. Onze viervoeters ‘zien’ de wereld namelijk een stuk beter met hun goed ontwikkelde reukvermogen en gehoor. Honden kunnen de aanwezigheid van andere mensen of dieren waarnemen aan de hand van geur en geluid. Zo kan het voorkomen dat jouw hond eerder doorheeft dat iemand thuiskomt dan jij, omdat hij dit gehoord heeft. Wat ziet een hond in de wereld doet hij voornamelijk met zijn neus en met zijn gehoor, want deze zintuigen zijn veel beter ontwikkeld dan bij ons mensen. 

Honden 'zien' de wereld het beste via hun gehoor en hun goed ontwikkelde reukvermogen.

Zien honden kleur?

Eigenlijk is het antwoord op deze vraag al zonneklaar, maar we willen deze vraag toch graag uitgebreid behandelen. Niet zo lang geleden dacht men namelijk dat honden kleurenblind waren vanwege de vorm van de lichtgevoelige cellen in hun ogen en omdat ze slechts twee soorten kleurreceptoren in hun ogen hebben. Voor een duidelijker beeld wat tot deze conclusie geleid zou kunnen hebben: mensen hebben drie kleurreceptoren in hun ogen. Uit een onderzoek uit 2013 blijkt dat deze conclusie toentertijd onjuist was en dat honden wel degelijk bepaalde kleuren kunnen zien. Wat ziet een hond? Een hond ziet kleur, maar heeft wel een minder uitgebreid kleurenspectrum dan wij mensen, daarnaast zien zij minder scherp. 

Onderzoek: honden kleurenblind?

In 2013 werd de conclusie dat honden kleurenblind zijn van tafel geworpen. Tijdens het onderzoek naar kleurenblindheid bij honden werden de viervoeters geconfronteerd met twee kleuren papier: lichtblauw en donkerblauw en lichtgeel en donkergeel. Achter één van de twee kleuren werd steeds iets lekkers voor de hond gestopt. Bij iedere ronde moest de hond aangeven achter welke kleur het lekkers verstopt zat. Uiteraard bood dit nog geen uitsluitsel, want de hond kon ook afgaan op het nuanceverschil van de desbetreffende kleur. De nuance van de kleuren is namelijk ook merkbaar wanneer deze kleuren grijs worden gemaakt. Om uit te sluiten of honden reageren op de nuance of op de kleur zelf, werden de honden met lekkers achter het lichtgele papier bij een volgende ronde geconfronteerd met de kleuren lichtblauw en donkergeel. Wanneer de hond het lekkers zou associëren met de nuance van de kleur, zou de hond naar het lichtblauwe papier gaan voor een lekkere snack. Echter, de desbetreffende honden besloten voor donkergeel te gaan, want zij associeerden dit het meest met lichtgeel. De vraag: ‘Wat ziet een hond?’ kreeg door dit onderzoek plots een heel ander antwoord. Honden zien wel degelijk kleuren, maar anders dan wij mensen kleuren waarnemen.  

Honden zijn niet kleurenblind, maar ze zien wel minder kleuren dan mensen. Ze onderscheiden blauw en geel onder andere wel van elkaar.

Welke kleuren zien honden?

Aangezien honden minder goed zijn in het onderscheiden van kleuren dan mensen zijn er kleuren die zij anders zien dan wij. Wij mensen kunnen onderscheid maken tussen verschillende soorten kleuren van de regenboog, maar een hond kan dit door de twee soorten kleurreceptoren niet. Zij kunnen niet alle kleuren op dezelfde manier waarnemen als mensen. Het kleurenspectrum van onze hond bestaat uit de kleuren blauw, geel en violet. Honden kunnen groen en blauw daarom van elkaar onderscheiden, want blauw wordt waargenomen en groen simpelweg niet. Groen en rood onderscheiden is daarentegen vrijwel onmogelijk voor een hond. De kleuren rood, oranje, geel en groen zijn voor een hond dus niet vier verschillende kleuren, maar vier verschillende tinten grijs. Wat ziet een hond in verschillende kleuren? Voornamelijk geel, violet en blauw en verschillende soorten grijstinten. 

Zien honden zwart en wit? 

Zoals we eerder konden lezen, kunnen honden in principe alleen blauw, geel en violet van elkaar onderscheiden. Andere kleuren vormen gewoonweg verschillende soorten grijstinten. Daarnaast kunnen ze zwart en wit ook van elkaar onderscheiden. Officieel worden zwart en wit niet gecategoriseerd als kleur, daarom hebben wij deze eerder buiten beschouwing gelaten. In wit licht zijn alle tinten van het spectrum zichtbaar. Zwart daarentegen is juist de afwezigheid van licht. Wit en zwart zijn daarom geen kleuren, maar nuances. Een hond kan deze nuances onderscheiden en kan ook beter zien in het donker dan mensen. Hoe is dit mogelijk? 

Hoe ziet een hond in het donker?

De visuele waarneming van onze hond is niet alleen bij daglicht anders dan de visuele waarneming van mensen, want ook in het donker verschillen mens en dier van elkaar. Honden hebben namelijk een natuurlijke aanpassing aan het donker. Dit betekent dat zij beter kunnen zien in het donker dan wij mensen. Ze hebben een reflecterend laagje achter het netvlies van het oog dat het licht dat binnenkomt versterkt. Dit laagje hebben wij mensen niet. Dit laagje zorgt er ook voor dat de ogen van onze honden glanzen in het donker. Het geeft hen de mogelijkheid om bewegingen in het donker beter te zien. Zoals eerder gezegd hebben honden een breder gezichtsveld, maar ze hebben ook grotere pupillen dan wij mensen. Dit helpt hen om beter te zien in het donker. Het onderscheiden van kleuren wordt hen echter wel moeilijk gemaakt in het donker. Het zijn eerder de bewegingen en de nuances van licht die zij kunnen waarnemen. 

Honden kunnen een stuk beter zien in het donker dan mensen.

Wij van Snuffelbox kunnen concluderen dat honden inderdaad een kleurenspectrum hebben dat minder goed ontwikkeld is dan het kleurenspectrum van de mens. Het kleurenspectrum van honden bevat namelijk minder onderscheidingen wat kleuren betreft. Honden hebben namelijk twee kleurreceptoren in hun ogen. Dit betekent dat honden bepaalde kleuren wel kunnen zien, maar dat ze moeite hebben met het onderscheiden van sommige kleuren die voor ons gemakkelijk te onderscheiden zijn. Verder zijn de ogen van honden minder scherp, maar hebben ze wel een groter gezichtsveld, ook in het donker. Het feit dat ze beter in het donker kunnen kijken dan wij komt door de lichtgevoelige stellen op hun netvlies. Ondanks hun beperkte kleurenspectrum en minder scherpe zicht, kunnen honden de wereld nog steeds goed waarnemen dankzij hun goed ontwikkelde reukvermogen en gehoor. Honden nemen de wereld op een andere manier waar, maar niet minder goed. 

Abonneer je op de Snuffelbox!

Ben je nog geen Snuffelbox abonnee, maar zou je dat wel willen? Schrijf jouw hond dan nu in voor de Snuffelbox en ontvang iedere maand de lekkerste knabbels en de leukste speeltjes bij jou thuis. Wanneer je je nu inschrijft, ontvang je een extra speeltje in jouw eerste box. 

De Snuffelbox bevat tenminste vijf hondenproducten, waaronder twee speeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef jouw viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte box met speelgoed en traktaties of schaf eenmalig een box aan.

Als Snuffelbox abonnee geniet je ook van de volgende voordelen: 

  • Je hebt toegang tot de exclusieve Snuffelclub met unboxing livestreams en hondenwandelingen voor leden. 

  • Je ontvangt altijd korting op elke box + exclusieve ledenkorting voor elk product in onze shop. 

  • Je krijgt elke maand (of elke twee maanden) een nieuwe box automatisch thuisbezorgd.  

Wil je toch liever eenmalig een box? Shop de verschillende boxen in onze shop.

Een Snuffelbox is dé ultieme traktatie voor jouw trouwe hond.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!