Welk speelgoed heeft een hond nodig?

Voor honden en andere huisdieren is speelgoed geen luxe, maar een noodzaak. Speelgoed is belangrijk voor het welzijn van je hond. Hondenspeelgoed helpt verveling tegen te gaan als je hond alleen thuis is en biedt comfort als ze zich nerveus voelen. Speelgoed kan zelfs helpen voorkomen dat je harige metgezel bepaald probleemgedrag ontwikkelt. Maar welk speelgoed heeft een hond nodig? Snuffelbox heeft dit voor je uitgezocht.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Grote keuze aan speelgoed voor je hond

Hoewel sommigen mensen onder ons speelgoed misschien als luxe beschouwen, vervult hondenspeelgoed eigenlijk een belangrijke rol bij het welzijn van je viervoeter. Dankzij speelgoed bied je jouw hond de broodnodige mentale stimulatie en helpt het gedrag te reguleren. Er zijn honderden verschillende soorten hondenspeelgoed op de markt en het kan moeilijk zijn te weten welk speelgoed het beste is voor je hond. 

Hoewel katten behoorlijk kieskeurig kunnen zijn wat speelgoed betreft, zijn honden vaak meer dan bereid om met elk voorwerp te spelen waar ze hun poten maar op kunnen krijgen. Wat kies je voor een kleine, middelgrote of grote hond uit en wat zijn goede speeltjes voor een puppie?

Hoe laat een hond zien dat hij wil spelen?

Hondenouder is voor velen een lonend, leuk en uitzonderlijk geschenk. Van het socialiseren van je hond, hem/haar kennis laten maken met alles wat de wereld te bieden heeft, tot het trainen om te zitten en je hond vertrouwen bijbrengen. Deze liefdevolle reis kent vele avonturen, die vaak vol liefde en vreugde gepaard gaat. Soms echter zijn er van die mysterieuze gedragingen, waarbij je goed de lichaamstaal van je hond moet lezen.

Lichaamstaal van honden maakt deel uit van hun gedrag, dat door hondeneigenaren vaak verward of verkeerd begrepen wordt. De hondenlichaamstaal laat zien wanneer jouw hond klaar is om te spelen. Herken de speelboog, buik blootgeef houding en de kwispelende leunende houding, zodat je weet dat het speeltijd is.

1. De speelboog: neerwaartse hond

Voor elke hondenbezitter die de geneugten van yoga heeft ervaren, heb je ongetwijfeld gehoord van de neerwaartse hond. Een eenvoudige houding die genoemd werd naar de speelboog van je hond, waarbij hij zijn voorpoten gestrekt naar voren zet en zijn lichaam naar beneden gebogen is. De staart staat verticaal al kwispelend omhoog. Een speelboog is een hele duidelijke communicatie tussen je hond en datgene waarmee hij probeert te spelen.

2. Buik blootgeven

Wanneer jouw hond op zijn rug ligt en zijn buik helemaal blootgeeft, kan dit betekenen dat je viervoeter wil spelen. Deze lichaamstaal is bijna even gemakkelijk op te merken als de speelboog. Wanneer jouw hond ontspannen op zijn rug ligt, zijn buik blootgeeft en daarbij zijn mond open heeft, de tong naar buiten floept en oren slap en ontspannen zijn, dan is het speeltijd! Je hond is tevreden, blij en zelfverzekerd. Ligt jouw hond op zijn rug met zijn kop afgewend, ogen gesloten en staart ineengedoken, dan zoekt je hond rust. 

3. Kwispelende leunende houding

Wanneer jouw hond op zijn vier poten staat, zijn staart horizontaal kwispelt, gesloten bek, gespitste oren en zijn kop met trots rechtop heeft, dan is het ook tijd om te spelen. Let bij deze speelhouding goed op de algehele lichaamstaal van oren, ogen, mond, houding en staart. Wanneer de staart namelijk verticaal staat en ophoudt met kwispelen, is het een agressieve houding. Let goed op dit verschil.

Speelgoed voor puppies

Het beste speelgoed voor puppies biedt mentale en fysieke stimulatie om je hondje gezond en gelukkig te houden. Speelgoed voor puppies is van onschatbare waarde. Niet alleen zijn ze een welkome afleiding, ze geven je puppy een gevoel van comfort en veiligheid. Ook stelt puppy speelgoed jouw jonge hond in staat passend kauwgedag te leren en ze helpen bovendien de pijn bij de doorkomende tandjes te verzachten.

Hoewel pups vaak de voorkeur geven aan één bepaald speeltje, betekent het hebben van een gevarieerd aanbod dat je altijd een speeltje hebt voor de verschillende situaties. Bijvoorbeeld, het beste kauwspeelgoed pup loodst honden door een pijnlijke periode van hun leven bij doorkomende tandjes. Ze zijn gemaakt van materialen als rubber en nylon en verlichten pijnlijk tandvlees, bieden troost en, als ze vooraf in een diepvriesdoos gelegd worden, verminderen ze ontstekingen.

In de het Puppypakket van Snuffelbox zitten speeltjes geschikt voor puppy's

Evenzo zijn pluchen speeltjes ideaal als je een puppy in een bench traint, ze geven je hond iets om tegenaan te kruipen, om te ontstressen. Zulk speelgoed is ook geweldig als je puppy aan verlatingsangst lijdt, maar je moet in zo'n situatie ook een hondenpuzzel overwegen. Het houdt hun geest op gang en zorgt tegelijk voor een smakelijke traktatie. 

Welk speelgoed voor puppies vermijden?

Vermijd speelgoed voor puppies die te hard zijn, waardoor beschadiging kan optreden aan het tandvlees of de tanden zelf. De tanden van een puppy zijn namelijk nog niet zo sterk. Let wel op, dat je niet te zacht speelgoed koopt, want deze kunnen ze snel kapot maken. Ondanks dat puppy tanden minder sterk zijn dan volwassen tanden, zijn ze wel vlijmscherp.

Speeltjes voor kleine honden

Onze kleinste harige vrienden hebben kleine tandjes en pootjes, en dat is precies waarom kleine hondenrassen speelgoed nodig hebben dat speciaal voor hen gemaakt is. Een te grote bal, en hij past niet in de bek van je Yorkie. Een te groot speeltje en je Pomeriaan kan het misschien niet tussen zijn pootjes houden. Daarom zijn kleine honden dol op speelgoed dat voor hun kleine gestalte ontworpen is.

Wat is een goed speeltje voor kleine honden? Het moet gemakkelijk grijpbaar zijn, kauwbaar en lang meegaan. Het moet aangepast zijn aan de grootte, en het moet heel, heel hard piepen.

Speeltjes voor middelgrote hond

De juiste speeltjes voor middelgrote hond hangt af van de persoonlijkheid en behoeften. Je kunt bijvoorbeeld een middelgrote hond hebben zoals een Britse Bulldog of een Basset Hound. Deze honden hebben altijd een dagelijkse wandeling en wat extra speeltijd nodig, maar ze brengen ook graag veel tijd opgekruld door op hun favoriete plekje. Zeker als ze ouder worden. Ze genieten van apporteer spelletjes met de bal, maar ze zijn ook net zo blij met een kauwspeeltje of een pluche knuffel.

Actieve en werkende middelgrote honden zijn een heel andere zaak. Rassen als Border Collies barsten niet alleen van de energie, ze zijn ook superslim. Dat betekent dat deze harige huisdieren met veel hersenen ook mentale stimulatie nodig hebben. Zonder die stimulans zullen intelligente honden al gauw andere uitlaatkleppen voor al die energie zoeken, wat tot ongewenst gedrag kan leiden.

Speeltjes voor grote honden

De beste duurzame hondenspeeltjes voor grote honden, zijn sterk genoeg om zelfs de meest vernielzuchtige kauwers te weerstaan. Grote honden hebben namelijk grote scherpe tanden, waardoor speelgoed sterk genoeg moet zijn. Bij het kiezen uit de beste kauwspeeltjes voor honden zijn er een paar dingen waarmee je rekening moet houden. Kies allereerst voor onverwoestbaar speelgoed dat gemaakt is van materialen zoals sterk rubber, want dat is bestand tegen herhaald kauwen en intensief spelen. Kies ten tweede voor een verscheidenheid aan speelgoed om je grote hond geestelijk en lichamelijk gestimuleerd te houden.

Extra sterke speeltjes voor grote honden zijn veilig en onverwoestbaar. Veilig betekent dat het speeltje niet zo klein mag zijn dat de hond het kan inslikken of dat het in de keel vast komt te zitten, wat een darmobstructie tot gevolg kan hebben. Geschikt onverwoestbaar hondenspeelgoed voor grote viervoeters zijn frisbees, stevige ballen, Kong hondenspeelgoed en touwtrek speelgoed.

Lewis en zijn favoriete speeltje

We sluiten of met een leuke video van Lewis, een Golden Retriever met meer dan 70.000 volgers op Instagram. Lewis is altijd verzot is op elke nieuwe Snuffelbox die hij ontvangt, maar in het bijzonder met de Vakantiebox waarin hij zijn lievelingsspeeltje aantrof!


Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!