Waarom heb je een hondenleiband nodig?
Een hondenleiband heb je nodig voor de dagelijkse wandelingen. Het is bovendien verplicht om je hond aangelijnd uit te laten. Behalve bij speciale vrijloopgebieden voor honden en hondenspeelplaatsen hoef je de hond niet aan de riem te hebben.
Een hondenriem is ook nodig voor het trainen van je pup en als communicatiemiddel met je hond. Via de hondenleiband houd je direct contact met je hond en zorg je dat hij naast je blijft lopen. Een riem is absoluut noodzakelijk om controle en handhaving te bieden terwijl je pup leert wat wel en niet acceptabel is. In de meeste Europese landen is het aanlijnen van je hond bij wet geregeld. Maar onze zorg als verantwoordelijke huisdierouders is om onze hond veilig en onder ons toezicht te houden.
Je zou denken dat het een gemakkelijke taak is, maar als je een dierenwinkel binnenloopt, kan je overweldigd raken door de verscheidenheid aan keuzes die je hebt. Welk ander doel heb je bij het kiezen van een hondenleiband naast het veilig houden van je hond? Om hem te leren op de juiste manier te lopen? Om hem sociale manieren te leren? Om hem te leren niet te trekken of zich te verslikken? Of gewoon om het tempo te bepalen voor een comfortabele wandeling?
Snuffelbox legt je meer uit over de verschillende soorten hondenriemen te verkrijgen zijn. Zodat je een goede keuze kan maken voor de beste hondenleiband voor jouw lieve viervoeter.
Deze trouwe viervoeter loopt netjes aan de lijn.
Meest voorkomende hondenriemen
Veelvoorkomende hondenriemen zijn:
De standaard platte hondenleiband
Bungee en rekbare rubberen riemen
Gentle Leader anti-trekhalster
Hondenharnas
Sliplijnen
Flexi leiband die intrekbaar is.
We bespreken de eerste 4 veelvoorkomende hondenriemen, waarbij we ook aangeven waar je op moet letten.
#1 - De standaard hondenriem
Iedereen is bekend met de standaard platte hondenriem, die een sluiting aan het einde heeft. Over het algemeen zijn deze riemen 1,5 tot wel 8 meter lang en worden aan de halsband van je hond geklemd. Ze zijn er in diverse materialen en lengtes. Populair is tegenwoordig het ronde, touwachtige materiaal, in plaats van de platte hondenleiband. Vanwege de verschillende diktes en sterktes werkt een standaardriem van goede kwaliteit goed bij alle honden. En biedt hij maximale veiligheid en controle als hij is aangepast aan de grootte van je hond.
Standaard hondenriem.
#2 - Bungee en rekbare rubberen riemen
Snuffelbox heeft deze hondenleiband in de lijst opgenomen om je er eigenlijk van bewust te maken dat deze hondenriem geen goede is. De rekbare rubberen hondenleiband, verminderd de spanning op de lijn en corrigeert voorzichtig trekproblemen, aldus de fabrikanten. Maar elke goede hondentrainer kan je vertellen dat de juiste correctie moet komen van degene aan het andere eind van de riem, namelijk de baas. Het constante heen en weer gestuiter van een rekbare riem, daar leert de hond niets van. En ontneemt je als baas bovendien het vermogen om je hond te beheersen.
Een rekbare rubberen riem is geen verstandige keuze.
#3 - Gentle Leader: zachte leiband om de neus
Hoewel de ‘Gentle leader’ meer lijkt op een halsband dan op een hondenleiband, promoot hij zichzelf als een riem. De hoofdhalsband, ook bekend als de Gentle leader, maakt een lus om de snuit van de hond. Het lijkt een beetje op een paardentuig. De theorie is dat wanneer de gentle leader over de snuit van je hond is aangebracht en hij begint te trekken, de neuslus zijn kop naar je toe trekt waardoor hij stopt met trekken en zijn aandacht op jou richt. Of dit nu de goede oplossing is tegen het trekgedrag?
De lichaamstaal van de hond vertelt vaak iets anders. Honden houden niet van riempjes om hun neus, ook wordt de neus schraal en je hond krijgt er haarloze plekken van. Je kan je hond beter met een traditionele hondenleiband trainen naast je te lopen dan aan zijn kop te trekken.
Deze neus wordt liever niet bedekt met een hondenleiband.
#4 - Hondentuigje
Een hondentuigje of hondenharnas wordt over het algemeen gebruikt om de hond te leren om niet te springen en te trekken. Als de hond dit doet spant de harnaslijn zich om het lichaam of de borst van de hond als hij trekt of opspringt. De fabrikant beweert dat deze actie helpt de druk op de luchtpijp te verlichten. Minder druk op de luchtpijp is een geweldig idee, maar zorg ervoor dat je alle informatie van het product leest om letsel of verkeerd gebruik te voorkomen. Let vooral op welke hondentuigje je koopt.
Er zijn twee soorten tuigen, het Y-tuig en het borsttuig (harnas met horizontale borstband). Bij de meeste tuigjes met een horizontale band, zit de borstband erg hoog, waardoor deze alsnog tegen de luchtpijp aankomt. Je merkt dit doordat je hond gaat hijgen en kuchen bij het trekken. Je kan dan net zo goed een gewone leiband gebruiken, omdat de druk op deze manier alsnog op de luchtpijp en nek komt. Wil je een hondentuig gebruiken, kies dan voor een Y-tuigje. Het tuig zit ver van de oksel vandaan, de schouders liggen vrij en als de hond trek wordt de druk goed verdeeld voorop het borstbeen.
Wil je een hondentuig gebruiken, kies dan voor een Y-tuigje.
Beste hondenleiband kiezen
Wat de beste hondenleiband is voor jouw hond is afhankelijk het karakter van je hond. Welke hondenriem je ook kiest, denk hierbij vooral aan het comfort en de gezondheid van je hond. Een flexi leiband is bijvoorbeeld ideaal als je in de stad woont. Je hebt altijd een korte en lange band bij de hand, doordat deze oprolbaar is. Een sliplijn is weer een ideale band voor trainingen en een traditionele riem is snel gepakt. Een leiband is verkrijgbaar in tal van kleuren en afmetingen. Kies de leiband die bij jullie samen past.
Snuffelbox hoopt je met deze informatie weer wat wijzer te hebben gemaakt.