Welke hondenrassen zijn geschikt voor warm weer en welke niet?

Het heerlijke weer in de zomer kan ervoor zorgen dat jij zin krijgt in een leuke vakantie. Misschien wil je zelfs wel op vakantie naar het buitenland. Maar ga je dan met of zonder hond? In Nederland is het klimaat over het algemeen zeer geschikt voor honden. Niet te warm en niet te koud. In andere landen kan het misschien net iets te warm worden voor jouw speelse viervoeter. Er zijn een aantal hondenrassen geschikt voor warm weer.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Hond warm weerDe laatste jaren worden de zomers warmer en hebben de honden meer last van de warmte.  Dus, wil jij weten of jouw hond goed tegen warm weer kan? Wil je een puppy in huis halen en vind je dit een belangrijke voorwaarde of ga je binnenkort verhuizen naar een warm land met je hond? Kijk dan nu of jouw hondenras op dit lijstje staat. 

Hondenrassen die goed tegen warmte kunnen

Er zijn verschillende hondenrassen die goed tegen warmte kunnen. Deze honden zullen niet snel oververhit raken. Er zijn natuurlijk veel meer rassen, maar we hebben er zeven voor je op een rijtje gezet:

Cane Corso

Cane CorsoDe Cane Corso is een ras dat oorspronkelijk uit Italië komt. Daar werd hij vroeger met name gebruikt om op afgelegen boerderijen te waken tegen dieven en wilde dieren. Omdat de Cane Corso een dunne vacht heeft en van nature gewend is aan warme temperaturen zullen zij niet veel last hebben van de warmte.

Chihuahua

Chihuahua wandeling warm weerDe Chihuahua komt oorspronkelijk uit Mexico. In Mexico is het altijd warm en Chihuahua’s kunnen daarom ook echt niet tegen kou, maar juist wel heel goed tegen warmte. 

De Australische Herder

Australische herder op strand in warm weerVan nature is deze hond gebouwd om altijd bezig en aan het werk te zijn. Dit actieve ras werkt in elke temperatuur. Omdat deze hond een dubbele vacht heeft, blijft de hond in de zomer relatief koel en blijft hij in de winter juist lekker warm. 

De Border Collie

Border collie op strandNet als de Australische herder kan de Border Collie, ondanks zijn dikke vacht, goed tegen warmte. Omdat Border Collies echte familiehonden zijn, vinden ze het zelfs leuk om mee op vakantie te gaan.

De Australische Terrier

Australische terrierDit is een klein hondenras dat zich makkelijk aan kan passen aan elk klimaat. Dit ras werd vroeger gefokt om te jagen en dingen op te graven.

De Australische Kelpie

Australian kelpieDit hondenras heeft ook een dikke vacht, maar vindt het juist heerlijk om in het zonnetje te liggen.

De Italian Greyhound

Italian greyhoundDit ras heeft niet zo'n hele dikke vacht. Ze kunnen rennen zonder vermoeid of oververhit te raken. Ze komen oorspronkelijk uit Griekenland. De naam klopt dus niet helemaal bij de oorsprong van de hond, maar Griekenland en Italië zijn allebei warme landen en dat betekent dat dit hondenras dus wel goed samengaat met een warm klimaat.

Ben je benieuwd welke rassen niet goed tegen warmte kunnen? Lees dan even verder.

Hond en warmte: welke rassen kunnen hier niet goed tegen?

Het verschil tussen honden die goed tegen warmte kunnen en honden die wat minder goed tegen warmte kunnen, is vaak de vacht. Veel honden hebben een ondervacht die zo dik is dat het tijdens warme dagen kan zorgen voor een soort broeikaseffect onder de normale vacht. 

Welke honden kunnen niet goed tegen warmte?

Vaak zijn honden met platte neuzen niet erg hittebestendig. Zij kunnen met de hitte niet zo goed ademhalen. Denk bij deze honden aan: Boxers, Engelse Bulldogs, Franse Bulldogs.

Daarnaast zijn sommige honden gemaakt voor de sneeuw. Zij hebben een dubbele vetlaag en enorm veel haar en kunnen daarom in de zomer niet goed hun warmte kwijt. Denk bij deze rassen aan: Chow Chow, Leonbergers, Husky’s, Berner Sennenhond en Sint Bernards.

Veel baasjes denken dat scheren de oplossing is, maar dit is absoluut niet het geval, want hierdoor kunnen zij hun huid verbranden wanneer ze in de zon komen. 

Grote hond in sneeuwEr zijn ook nog rassen die van oorsprong uit wat koudere gebieden komen en daardoor gewend zijn om zich altijd in koele oppervlakken te bewegen. De rassen die in deze categorie vallen: De Pomeriaan en Grote Zwitserse Sennenhonden. 

Er zijn natuurlijk nog veel meer rassen die niet goed tegen warmte kunnen. Staat jouw hond er niet bij? Zoek het dan even op internet op.

Hondenrassen geschikt voor warm weer: met jouw hond op vakantie

Wanneer jouw hond in het lijstje staat van hondenrassen die goed tegen warmte kunnen, zijn deze honden zeer geschikt om mee op reis te nemen naar een warmer land. Als je met de hond op vakantie gaat, zijn er wel een aantal aspecten waar je rekening mee moet houden. 

Om je alvast een idee te geven welke aspecten dit precies zijn, hebben we het volgende lijstje voor je opgesteld:

  • Houd rekening met de invoereisen van elk land. Deze zijn per land verschillend.

  • Zorg voor een goede voorbereiding wanneer je met de hond in de auto op vakantie gaat (denk aan: hondengordel, waterbak, speeltjes en regelmatig even stoppen). Misschien heeft de Snuffelbox wel wat voor jou in petto.

  • Denk aan de inentingen die de hond nodig heeft voordat je op vakantie gaat

  • Zorg ervoor dat het huis waar je naar toe gaat honden ook zijn toegestaan. Het zou niet handig zijn als je daar staat met je hond en hij blijkt uiteindelijk niet naar binnen te mogen. 

  • Een hond heeft, net als mensen, een paspoort nodig voor het buitenland. Vergeet deze dus niet!

Wil je meer lezen waar je aan moet denken als je jouw hond mee op vakantie neemt naar het buitenland? Lees dan deze blog voor extra tips.

Wil je op vakantie met de hond, maar staat het ras niet in het rijtje van honden die geschikt zijn voor warm weer? Of staat hij juist in het rijtje: niet geschikt voor warm weer. Dan geven we hier een aantal tips over hoe je jouw hond de warme zomerdagen door krijgt (ook in het buitenland).

Hond op strandNa al deze tips en tricks over hondenrassen en een aantal aspecten waar je rekening mee moet houden wanneer je met jouw hond op vakantie gaat naar het buitenland, kan je weer even vooruit. Zo kan je met een gerust hart op vakantie. De warme zomerdagen in Nederland kom je ook wel door met de tips hoe je het beste jouw hond kan verkoelen (zie de tips hierboven).

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!