Welke soorten hulphonden zijn er?

Iedere weet natuurlijk wel dat er blindengeleidehonden bestaan, maar er zijn maar liefst 7 soorten hulphonden in totaal die kunnen worden ingezet voor verschillende hulpbehoevenden. Wij van Snuffelbox brengen de 7 verschillende soorten hulphonden graag bij je onder de aandacht.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Er zijn maar liefst 7 soorten hulphonden in totaal.

Blindengeleidehond

Een blindengeleidehond kennen we, zoals gezegd, bijna allemaal wel. Een blindengeleidehond helpt slechtziende en volledig blinde mensen van de ene naar de andere plaats te komen, zonder dat er gevaarlijke of vervelende situaties plaatsvinden. 

Signaalhond 

Blindengeleidehonden zijn in het bijzonder voor mensen die slechtziend of geheel blind zijn, maar er zijn ook mensen die slechthorend of doof zijn. Voor deze mensen is er een signaalhond. Een signaalhond is een hond die mensen attendeert op geluiden. 

Therapiehond

Het is bewezen dat honden ontspannend kunnen werken. Een therapiehond is hier het levende bewijs van. Een therapiehond helpt mensen op locatie in de geestelijke gezondheidszorg. Deze honden helpen mensen tot rust te komen. 

Psychische hulphond

Iets verder dan de therapiehond gaat de psychische hulphond. Deze hond is bedoeld voor mensen met psychische problemen, zoals een angststoornis of autisme. De psychische hulphond geeft steun en biedt rust. De psychische hulphond leert praktische vaardigheden en kan voor onder andere mensen met autisme voor regelmaat, ontspanning en afleiding zorgen. 

ADL-hulphond

De term ADL-hulphond is wellicht iets minder bekend, maar ook veel mensen kennen deze hulphond. Een ADL-hulphond helpt bij de dagelijkse zaken in huis, zoals het pakken van de boodschappen en het uitdoen van de sokken en schoenen.  

Diabeteshulphond

Mensen met diabetes voelen vaak zelf niet wanneer zij worden overvallen door een ‘hypo’. Een diabeteshulphond kan dit door veranderende lichaamsgeuren wel signaleren en kan zijn baasje waarschuwen wanneer er sprake is van een ‘hypo’. 

Epilepsiehond

Een epilepsiehond is voor mensen die last hebben van epileptische aanvallen of beroertes. De hond maakt contact met zijn baasje, zodat het baasje weet dat er een aanval dreigt. Daarnaast begeleidt de hond zijn baasje door de aanval en pakt hij eventueel medicijnen. 

Je hebt onder andere blindengeleidehonden, signaalhonden en therapiehonden.

Kun je je eigen hulphond trainen?

In principe is het mogelijk, je hulphond trainen. Echter, niet alle 7 soorten hulphonden kunnen op latere leeftijd worden getraind en niet alle 7 soorten hulphonden zijn geschikt voor een ‘functie’ als hulphond. 

Blindengeleidehond

Een blindengeleidehond kun je niet zelf trainen. Een puppy woont eerst bij een pleeggezin en gaat na een jaar voor 8 maanden naar een school voor blindengeleidehonden. Uiteindelijk komt deze hond bij iemand die slecht ziet of blind is. 

Signaalhond 

Voor slechthorenden of doven is het wel mogelijk om de hond onder begeleiding zelf te trainen. Als jij slechthorend of doof bent, dan kun je samen met jouw hond een hulphond training aangaan bij Stichting Signaalhond Nederland. Echter, net als bij blindengeleidehonden, wordt een hulphond trainen als signaalhond vaak ook vanaf pup gedaan. 

Therapiehond

Jouw eigen hond opleiden tot therapiehond is zeker mogelijk. Er wordt eerst geconstateerd of jouw hond geschikt is door middel van een keuring. Het gedrag, het karakter en de gezondheid van jouw hond zijn hier zeer belangrijk. Als jouw hond door de keuring komt, kun je samen met hem een opleiding tot therapiehond volgen. 

Psychische hulphond

Bij een psychische hulphond is het lastiger om als baasje jouw hond op te leiden. Het is namelijk heel goed mogelijk dat iemand met een angststoornis zijn angsten projecteert op de hond in een jonger stadium. Jouw hond leert dan dat de angst terecht is en zo houden jullie elkaars angst in stand. 

ADL-hulphond

Net als een blindengeleidehond is het niet mogelijk om een ADL-hulphond zelf op te leiden. Een puppy komt voor een jaar bij een gastgezin en gaat daarna naar school. Vervolgens komt de ADL-hulphond bij iemand die dat nodig heeft. 

Diabeteshulphond

Het is mogelijk om een diabeterhulphond zelf op te leiden. Bij Puur Honden worden honden bijvoorbeeld opgeleid tot diabeteshulphond. Het is ook mogelijk om je eigen hond op te leiden tot diabeteshulphond met behulp van een coach. Uiteraard moet er wel gekeken worden naar de geschiktheid van jouw hond. 

Epilepsiehond

Hetzelfde geldt voor een epilepsiehond. Er zijn mogelijkheden om, met ondersteuning van een bureau en/of coach jouw hond op te leiden tot hulphond. 

Bij sommige hulphonden is het mogelijk om ze zelf te trainen.

Wat kost het opleiden van een hulphond?

Een hulphond trainen verschilt per soort hulphond. Het opleiden van een blindengeleidehond bij het KNGF kost al snel € 40.000,- euro. Dit zijn de kosten voor het professioneel fokken, opvoeden en opleiden van jouw hond. Deze kosten zijn voor de gehele loopbaan voor de hond. Aan het opleiden van een therapiehond zitten dan weer andere kosten aan verbonden, want dit kost vaak ‘maar’ € 3000,-. Uiteraard kan het bedrag verschillen per coach en/of organisatie. 

Wie betaalt een hulphond?

Een hulphond trainen kost geld, maar wie betaalt de kosten? Bepaalde hulphonden worden vanuit de basisverzekering vergoed door zorgverzekeraars. Dit geldt voor 3 van de 7 soorten hulphonden, namelijk de blindengeleidehond, de ADL-hulphond en de signaalhond. Dit geldt vaak wel alleen voor hulphonden die al vanaf puppy zijn opgeleid voor een ‘functie’ als hulphond.

 Nu weet je meer over de verschillende soorten hulphonden.

Eerder schreven wij al over een campagne met een hulphond.

Wil je jouw trouwe viervoeter een traktatie geven? Geef dan de Snuffelbox cadeau. De Snuffelbox bevat tenminste vijf hondenproducten, waaronder twee speeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef jouw viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte box met speelgoed en traktaties of schaf eenmalig een box aan.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!