Wist jij dit al? 8 bijzondere honden weetjes

Elk hond is speciaal op zijn eigen manier. Hij of zij is niet voor niets jouw allerbeste harige vriend. Aan de andere kant lijken alle honden toch een beetje op elkaar. Ze vertonen vaak dezelfde gekke fratsen en streken. Maar waarom doen honden dat eigenlijk? En wat maakt honden zo bijzonder? Wij zochten het voor je uit. Acht bijzondere hondenweetjes voor jou op een rij.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

1. Waarom jouw hond achter zijn staart aan rent

Jouw hond die zijn eigen staart probeert te pakken. Het ziet er in veel gevallen hilarisch uit, maar meestal betekent het niet veel goeds. Voor puppy’s is jagen op de eigen staart een manier om op spelenderwijs te leren hoe ze een prooi moeten pakken. Niets om je zorgen over te maken. Maar als een oudere hond zijn staart probeert te vangen, kan dit een teken zijn van stress. Waarschijnlijk verveelt jouw hond zich of heeft hij niet genoeg ruimte om vrij te bewegen. In dat geval is het een goed idee om jouw hond meer aandacht te geven en samen te spelen met een echt hondenspeeltje. 

2. Knuffelen met een hond werkt kalmerend

Als jij je gestrest voelt dan kan het heel goed helpen om eens lekker te knuffelen met jouw trouwe viervoeter. Verschillende onderzoeken laten zien dat knuffelen met een hond een rustgevend effect heeft. Na een knuffelsessie met onze trouwe viervoeter voelen wij ons over het algemeen minder gestrest en hebben we weer nieuwe energie. Kleine disclaimer: dit gaat natuurlijk niet op voor mensen met een angst voor honden 😉 Niet alleen wij worden blij van de knuffels, maar onze honden ook. Honden die veel geknuffeld worden, hebben vaak minder last van stress. Een win-winsituatie!

3. Waarom jouw hond je aankijkt tijdens het poepen

Het voelt altijd een beetje ongemakkelijk. Jouw hond doet een nummer twee en staat jou aan te staren. Jij kijkt inmiddels ook je hond aan en zo staan jullie samen naar elkaar te kijken. Een vreemde situatie voor een nietsvermoedende voorbijganger. De reden dat jouw hond je aankijkt tijdens het poepen is omdat hij zich in deze situatie zeer kwetsbaar voelt. Als een hond poept kan hij niet gemakkelijk vluchten of vechten. De kans om gewond te raken is tijdens het poepen is in de ogen van jouw hond dus best groot. Jouw viervoeter vertrouwt erop dat jij de situatie in de gaten houdt en op tijd een waarschuwing geeft als er gevaar dreigt. 

4. Dit zijn de populairste hondennamen in Nederland

Max, Bella of Luna, deze hondennamen heb je vast weleens voorbij horen komen in het park of het bos. Dit zijn namelijk de meest populaire hondennamen in Nederland. Naast deze hondennamen zien we ook dat het hondenpersoneel vaak inspiratie haalt uit films en animaties. Denk aan Balou, Simba en Stitch. Dan heb je nog de aparte hondennamen, zoals Gucci en Prada. Zo zorg je in ieder geval wel dat je een onvergetelijke indruk achterlaat tijdens de dagelijkse wandeling. Tegenwoordig zien we ook steeds vaker dat onze harige vrienden een buitenlandse hondennaam krijgen. Dexter en Cody zijn inmiddels ook niet meer weg te denken. 

5. Waarom jouw hond je probeert te likken

Of wij het nu willen of niet, onze honden geven ons met regelmatig een lebber in het gezicht of een klein likje op onze hand. Maar waarom doen ze dat eigenlijk? Vaak likken honden als ze enthousiast zijn. Als jouw hond voorzichtig kwispelt en je een flinke lebber geeft, laat hij hiermee zien dat hij het goed bedoelt. Een andere reden voor het likken, is dat jouw hond vraagt om verzorging, aandacht en liefde. Maar ook als je flink hebt gezweet kun je een lik verwachten. Niet alleen vinden honden de zoete smaak stiekem best lekker, maar ze proberen ook te begrijpen wat er met je aan de hand is. 

6. Honden hebben ook nachtmerries

Binnensmonds blaffen, bewegende poten en stuiptrekkingen. Net als mensen dromen honden ook. Waar dromen honden dan over? Dromen is voor je hond een manier om de dag te verwerken. Het is dus niet heel verwonderlijk dat jij als baasje ook weleens voorkomt in de dromen van jouw hond. Daarnaast kan jouw hond ook nachtmerries hebben. Beweegt jouw hond meer dan normaal en maakt hij harde geluiden dan gebruikelijk tijdens zijn slaap? Grote kans dat jouw viervoeter een nachtmerrie heeft. Je zal waarschijnlijk de neiging hebben om jouw hond te kalmeren en misschien zelfs wel wakker te maken. Toch kun je dit beter niet doen. De kans bestaat dat jouw hond wakker schrikt en je daardoor per ongeluk krabt of bijt.  

7. Waarom honden gras eten

Je staat even te praten met een medehondeneigenaar en ondertussen staat jouw viervoeter het grasveld kaal te plukken. Als honden gras eten, wordt dit vaak gekoppeld aan het feit dat de hond misselijk is. Vaak is dit helemaal niet het geval. De reden dat jouw hond gras eet is in de regel iets minder spectaculair. Jouw hond vindt gras eten waarschijnlijk gewoon lekker of trekt aan de grassprieten uit speelsheid. Toch is het niet aan te raden om jouw hond gras te laten eten. Het kan namelijk voor verstopping in de darmen zorgen. 

8. Honden kunnen verliefd worden

Ook honden kunnen verliefd worden. Al ligt dit wel net even anders dan bij mensen. Bij honden draait verliefd zijn om het opbouwen van een band en zich gelukkig voelen. Als honden verliefd zijn dan beschermen ze elkaar ook. Maar van een echte liefdesrelatie kunnen we niet spreken. In de essentie gebeurt in het lichaam van de mens en hond wel hetzelfde bij verliefdheid. In beide gevallen wordt het hormoon ‘oxytocine’ aangemaakt. Dit stofje zorgt ervoor dat de band tussen twee dieren versterkt wordt.

Bijzonder, dat zijn honden zeker. Laten zien dat jij jouw trouwe viervoeter de meest geweldige hond van allemaal vindt? Verwen jouw hond extra met onze gepersonaliseerde Snuffelbox!

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!