Zelf het haar van de hond knippen - knippen en trimmen voor beginners

Je wilt het haar van je hond knippen maar weet niet precies hoe je dat moet aanpakken? Wij helpen je graag door uit te leggen waar je rekening mee moet houden en geven je enkele tips voor beginners. Haar knippen is niet zo moeilijk en je kunt het thuis doen. Zelfs als je geen professionele trimmer wordt, zoje je hond er beter uit moeten zien en zich beter moeten voelen. Lees meer in dit Snuffelbox blogartikel.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Deze schattige hond heeft een nieuwe trimsalon gekregen.

Moet je het haar van de hond knippen en hem trimmen?

De vacht van de hond heeft een duidelijk nut, want hij dient om de lichaamstemperatuur van de hond te regelen en de hond te beschermen als het warm en als het koud is. Je hoeft dus niet voor alle hondenrassen de schaar tevoorschijn te halen. Veel honden hebben echter een dikke, dichte of lange vacht, waardoor ze in de zomer veel te lijden hebben. Voor deze rassen kan het scheren van de vacht helpen om ze wat af te koelen. In dat geval moet je de vacht van deze rassen regelmatig trimmen.

Dus als je zich afvraagt of je de vacht van je hond moet knippen, vraag je dan eerst af of het noodzakelijk is voor het welzijn van je hond. Je moet het haar van je hond niet alleen om visuele redenen knippen, omdat je het mooi vindt. Ook niet als de vacht een duidelijke functie heeft, bijvoorbeeld bij waterhonden als de poedel.

Als je gewoon niet zeker bent en geen vertrouwen hebt in het zelf knippen van het haar van je hond, omdat hij misschien friemelt en onrustig is, kunt je ook een afspraak maken met een professionele hondentrimmer. Deze professionals hebben veel ervaring en weten precies hoe ze het haar van je hond moeten knippen.

Benieuwd naar andere manieren om jouw hond te verzorgen, lees deze blog over de verzorging van jouw hond.

De vacht van de hond trimmen

Het doel van trimmen is om losse haren uit de vacht van je hond te plukken. Dit kun je doen met je vingers of je kunt een speciaal gereedschap gebruiken dat een trimmes heet. Dit vereist enige oefening, maar kan snel en gemakkelijk zelf worden gedaan.

Hondenrassen met een grove vacht moeten regelmatig worden getrimd. Hiertoe behoren veel terriërs, schnauzers en de ruwharige teckel. Door het fokken van deze hondenrassen hebben ze een zeer dichte vacht die goed beschermt tegen kou en vocht. Het nadeel is dat de typische vachtwisseling bij deze rassen niet meer voorkomt.

Regelmatig trimmen, waarbij de dode bovenvacht wordt verwijderd, vermindert ook huidirritaties. Deze kunnen zelfs leiden tot eczeem. Regelmatig trimmen stimuleert ook de groei van de vacht.

Er zit ook dood haar in de ondervacht van je hond. Deze kunnen gemakkelijk worden uitgeborsteld met een normale hondenborstel. Je moet dit om de 3 à 4 weken doen. Zorg er echter voor dat je de natuurlijke beschermende functie van de vacht niet aantast.

Belangrijk: na het trimmen moet je je hond grondig borstelen.

Hondenrassen met een grove vacht moeten regelmatig worden getrimd.

Zelf de vacht van je hond scheren

Met een beetje rust en vertrouwen kun je zelf de vacht van je hond knippen. Dit is niet zo eenvoudig als trimmen, maar we zullen je een kleine en eenvoudige handleiding geven.

Borstel eerst de vacht van je hond grondig. Het is belangrijk om knopen en klitten te verwijderen voor het knippen, gebruik gewoon een kleine schaar. Pas op dat je je hond niet verwondt. Verwijder eventueel vuil van de vacht tijdens deze stap. Hoe gladder en zachter de vacht van je hond nu is, hoe gemakkelijker het zal zijn om met de tondeuse te werken.

De volgende stap is het kiezen van de juiste lengte van de vacht. De tondeuses hebben hiervoor verschillende opzetstukken en de maten worden meestal in millimeters aangegeven. De meeste trimmers kiezen voor een lengte van 9 millimeter voor honden. Als je niet zeker bent, kies dan een langere lengte, je kunt de vacht altijd inkorten.

Een helpende hand en een antislipoppervlak helpen bij het knippen van het haar.

Is je hond gezond en ontspannen? Mooi, dan kun je beginnen met knippen. Als je nerveus bent, heeft dat ook invloed op je hond. Dus wees kalm en zelfverzekerd. Je kunt je hond het beste laten staan tijdens het scheren, bijvoorbeeld op een antislipoppervlak. Zo kun je ontspannen werken en rond de tafel lopen om alle kanten van de vacht te bewerken.

Begin altijd bij de nek van de hond in een rechte lijn over de rug. Zorg ervoor dat de snijkop en het hulpstuk tegen de rug rusten en niet verticaal worden gehouden. Dit zal je helpen om een schone en gelijkmatige snede te krijgen. Oefen niet te veel druk uit en zet de tondeuse zo zelden mogelijk neer.

Belangrijk: scheer de vacht van de hond altijd van voor naar achter, dus altijd in de richting van de vachtgroei en nooit tegen de draad in!

Scheer eerst de rug, dan de romp van je hond. Dan kun je doorgaan met het scheren van de borst. Begin weer bij de nek, dan tussen de benen en langs de buik. Zo hoef je je niet te vaak te scheren. Wees vooral voorzichtig op de benen en in de liesstreek. Als je hond veel huidplooien heeft, moet je die voor het scheren gladstrijken.

Zou deze hond nog haren overhebben? 

Er zijn delen van het lichaam van een hond waar je de tondeuse aan de kant moet zetten en een schaar moet gebruiken om de haren hier en daar bij te houden, waaronder het hele hoofdgebied. Er is hier veel tastbaar haar dat in geen geval verwijderd mag worden.

Je moet ook het haar op of tussen de poten, op de staart en rond de genitaliën van je hond met een schaar verwijderen. Dit is veiliger dan een tondeuse voor beginners op deze gebieden.

Na het scheren is het belangrijk dat je je hond opnieuw zorgvuldig borstelt om al het geknipte en losgemaakte haar te verwijderen. Je kunt ook controleren of je gelijkmatig hebt geschoren en of er gebieden zijn overgeslagen. Heeft je hond een dikke ondervacht? Dan kun je een speciale ondervachtborstel gebruiken om het te verwijderen.

Gaat je hond graag in bad? Dan kun je hem aan het eind een bad geven. Dit verzacht de huid, verwijdert de laatste haren en je hond zal zeker genieten van een kleine wellnessbehandeling.

Hoe kan ik het trimmen en knippen zo aangenaam mogelijk maken voor mijn hond?

Wilt je je hond verwennen tijdens het trimmen en knippen of hem aan het eind belonen? Haal dan de Snuffelbox! Een geschenkdoos speciaal voor honden - tot de nok toe gevuld met lekkere hondensnoepjes, snacks en natuurlijk hondenspeelgoed!

👉 Meld je hond nu aan voor de Snuffelbox en je krijgt een extra hondenspeeltje gratis!

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!