Zit er hond in je bont?

Brrr, het is koud en nat buiten en dan is er toch niks lekkerder dan je capuchon met die warme bontkraag over je hoofd trekken. Maar weet je wel zeker dat je niet warm gehouden wordt door een kat of een hond?

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Europees verbod op honden- en kattenbont

gouden hondenvachtIn Europa is er inmiddels een verbod op de import van honden- en kattenbont. Kledingproducenten zijn verplicht op het label te zetten van welke materialen je jas, tas of schoenen gemaakt zijn. Maar met name bij kleding uit China wordt er nog wel eens 'vergeten' te melden waar het van gemaakt is.

Ontbrekende info op etiket

De Bont voor Dieren, een organisatie die zich inzet tegen dierenleed, nam de proef op de som en testte verschillende merken. Wat bleek: bij twee kledingmerken bestond de bontkraag uit wasbeerhondbont en dat terwijl er niets op het etiket stond. Maar staat het wel op het etiket, dan nog is er veel onduidelijkheid, zegt Dorien van Bruchem van de Bont voor Dieren.

"Het enige dat op het etiket hoeft te staan is: 'Bevat niet uit textiel bestaande delen van dierlijke oorsprong', dat is zo abstract, dat zegt je als consument natuurlijk helemaal niks."

Het probleem is volgens haar dat het verschil tussen nepbont en bijvoorbeeld hondenbont niet te zien of te voelen is. "Er moet echt een DNA-test aan te pas komen om duidelijkheid te krijgen."

CDA: Stop de import van hondenleer

Het CDA stelt dat er een stop moet komen op de import van alle hondenleer.

"Honden worden vaak mishandeld en de productie vervolgens is echt gruwelijk, dat moet ophouden"

Aldus Jaco Geurts van het CDA. Hij doelt daarmee op filmpjes van dierenorganisatie PETA, waarop te zien is dat katten en honden onder de meest brute omstandigheden worden vastgehouden en gedood. Ook Geurts vindt de onduidelijke labels in kleding een probleem.

"Europa moet het verplicht gaan stellen dat er op het label staat, van welk dier het leer afkomstig is. De consument mist nu gewoon informatie en dat is misleiding."

Daar is De Bont voor Dieren het mee eens, maar zij zouden liever nog een stap verder gaan.

"Wij vinden dat kledingproducenten moeten garanderen dat kleding niet met dierenleed is geproduceerd, zoals bijvoorbeeld bij angorawol"

Aldus Van Bruchem.

Controleren is lastig

De Nederlandse textiel- en kledingsector zegt het belangrijk te vinden dat kledinglabels zo duidelijk mogelijk zijn, maar dat de labels overal in Europa hetzelfde moeten zijn. De sector is voor het aanscherpen van de regels voor labels, maar zegt tegelijkertijd dat het lastig is om in productielanden als China goed te controleren.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!