Alles over anti-tekenband voor honden

Iedereen die veel tijd buiten doorbrengt met zijn hond zal teken al hebben opgemerkt als een echt probleem. Steeds weer vind je ze in de vacht van je hond. Als ziektedragers kunnen deze parasieten aanzienlijke schade toebrengen aan je viervoeter. Daarom is een anti-tekenband voor honden onmisbaar. Snuffelbox legt je alles uit over de anti-tekenband voor je hond.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Waarom een anti-tekenband voor je hond?

Waarom moet een hond een anti-tekenband dragen? Als ziektedragers kunnen parasieten, zoals teken, aanzienlijke schade toebrengen aan je viervoeter. Leishmaniose, Babesiose en FSME leiden tot hersenontsteking en uiteindelijk tot de dood. Speel vanaf het begin op safe met een anti-tekenband. Je huisdier is dan beschermd tegen de meeste aanvallen van mijten. En niet alleen je hond wordt hier blij van, maar jij ook.  

Zodra het buiten warm wordt, worden ze actief. Ze loeren in het hoge gras en de struiken, wachtend op een warmbloedig dier dat langskomt en in hun vacht verandert: teken. 

springende hondTeken verschuilen zich in hoog gras.

De kleine parasieten voeden zich met bloed, hun beten kunnen in ongevaarlijke gevallen vervelende jeuk veroorzaken, maar ook gevaarlijke ziekten overbrengen. Dit maakt het des te belangrijker, vooral in de zomer, om je viervoeter regelmatig te controleren op teken. Of nog beter: voorzorgsmaatregelen te nemen om te voorkomen dat de kleine parasieten überhaupt de smaak van je huisdier te pakken krijgen. In de vacht van je hond horen namelijk geen logees van welke aard dan ook!

hond in hooiEen hond met veel jeuk kun je beter even controleren op teken.

Wat doet een tekenband?

Een tekenband zorgt voor actieve bestanddelen die gedurende een lange periode (6 tot 12 maanden) worden afgegeven op de vacht van de hond. Deze stof werkt afstotend voor teken, waardoor de hond geen potentiële gastheer meer is.

Hoe werkt een tekenband?

Zodra de spinachtige teek zich op zijn prooidier heeft begeven, wordt de onvrijwillige bloeddonor aangeboord met een effectief bijt- en zuigwerktuig. De teek zuigt zich dan vol tot vele malen zijn oorspronkelijke grootte. Vlooien zijn als vleugelloze insecten mobieler dan teken: ze kunnen namelijk met grote sprongen hun gastheer bestijgen. Wat beide parasieten gemeen hebben is hun dorst naar bloed. 

Om dit tegen te gaan kan je twee middelen gebruiken tegen teken en vlooien. 

1. Afweerstoffen: dit zijn actieve bestanddelen die via de reuk- of smaakzin worden opgenomen en vlooien of teken zodanig afstoten dat de hond geen potentiële gastheer meer is. Dit bewerkstellig je onder andere door je hond een tekenband te laten dragen (24/7).

2. Antiparasieten: zijn biociden en worden door de parasiet opgenomen door contact of tijdens het zuigen en doden hem.

hondenpoten met shampoo en borstelLet goed op teken tijdens het verzorgen van de vacht.

Welke anti-tekenmiddelen zijn er?

 Anti-tekenmiddelen voor honden worden aangeboden:

  • Voor orale inname als kauwtabletten;

  • In de vorm van een tekenhalsband voor honden;

  • Als spot-onpreparaat in vloeibare of pastavorm; 

  • Als spray of poeder. 

De werkzame bestanddelen zijn meestal pyrethroïden, de gesynthetiseerde vorm van een natuurlijk insecticide dat bijvoorbeeld door chrysanten wordt geproduceerd. 

Let op: Als je hond lijdt aan het MDR1-gen defect, moet je altijd eerst je dierenarts raadplegen. In dit geval mag je alleen anti-tekenmiddelen gebruiken zonder chemische bestanddelen voor je hond.

Soorten tekenband voor honden

Seresto tekenband hond

Een van de standaardproducten tegen teken is de Seresto tekenband. Deze is verkrijgbaar in verschillende maten en is behandeld met een stof die niet alleen teken, maar ook vlooien weghoudt van je viervoeter. De actieve bestanddelen Imidacloprid en Flumethrin (onder licentie van Bayer) worden langzaam en over een langere periode aan het dier afgegeven en houden parasieten effectief tegen. Naast parasieten afstoting heeft de tekenband hond nog andere beschermingsmechanismen tegen de ziekteverwekkers zelf. 

Scalibor tekenband

Een ander alternatief voor een anti-tekenband is die van het merk Scalibor. De Scalibor tekenband kan je maximaal zes maanden gebruiken. Het helpt tegen teken en verschillende muggen. De stoffen deltamethrin en titaniumdioxide, die geleidelijk vrijkomen, zijn het meest effectief. De anti-tekenbanden zijn verkrijgbaar voor kleine, middelgrote en grote honden. 

Veilig wandelen in het bos met Bolfo

Bolfo verkoopt waterdichte teken- en vlooienbanden, die allemaal op poederbasis zijn. Hierbij wordt de werkzame stof Propoxur van Bayer gebruikt. Huisdieren worden zo beschermd tegen teken, vlooien en luizen. Het afweermiddel wordt via de huidolie over het hele lichaam verspreid. Binnen een dag is de hond al helemaal vrij van ongedierte. 

Anti-tekenbanden van Trixie

De anti-tekenbanden van Trixie werken niet met chemische middelen, maar gebruiken 100% plantaardige werkzame stoffen. Margosa-extract voorkomt tot acht weken lang een parasietenplaag. Er is ook een variant met diazinon als het risico op tekenbesmetting in het gebied bijzonder groot is. Je kunt dit maximaal vijf maanden gebruiken. 

seresto visual tegen tekenIn deze infographic staat waar onder andere de anti-tekenband van Seresto je tegen beschermt.

Snuffelbox hoopt je met deze informatie beter voorbereid te hebben op hoe gevaarlijk teken kunnen zijn, en wat je ertegen kunt doen, want niemand wil dat zijn viervoeter een tekenbeet krijgt en daar ziek van wordt. Bescherm je huisdier daarom altijd met een anti-tekenband.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!