Alles over het coronavirus bij honden

Al sinds januari 2020 wordt de wereld geteisterd door het COVID-19-virus. Veel was steeds onduidelijk over het ‘nieuwe’ virus, maar besmettelijk was het zeker. Afstand houden, thuisblijven en zo min mogelijk livecontact met andere mensen. De kans is groot dat jij het nieuwe coronavirus één of twee keer hebt gehad, maar hoe is dit voor onze honden. Vandaag lees je alles over het coronavirus bij honden. 

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

pug met hondenkleedVandaag lees je alles over het coronavirus bij honden. 

Wat te doen bij het coronavirus bij honden? 

De kans dat jouw trouwe viervoeter corona krijgt, is bijzonder klein. Toch zijn er wereldwijd gevallen bekend van honden die besmet zijn geweest met het nieuwe coronavirus. De kans is klein dat jouw hond COVID-19 krijgt, maar dus niet geheel onmogelijk. Wanneer je het vermoeden hebt dat jouw hond last heeft van het coronavirus is het verstandig om contact op te nemen met jouw dierenarts. De dierenarts kan jouw trouwe viervoeter onderzoeken. Wellicht heeft jouw hond geen corona, maar last van een andere ziekte. In dat geval is het fijn dat een dierenarts uitsluitsel kan bieden. Mocht het vermoeden blijven bestaan, dan kan de dierenarts dit met de NVWA bespreken. Mogelijk moet er dan extra onderzoek worden gedaan. 

Kan een mens een hond besmetten met COVID-19? 

Er zijn een aantal gevallen in Nederland bekend van honden die het nieuwe coronavirus hebben of hebben gehad. Bij 1 op de 7 honden uit huishoudens met COVID-19 zijn antistoffen aangetroffen. In de meeste gevallen was het baasje op dat moment of eerder ook positief getest op het COVID-19-virus. Er kan dus voorzichtig gezegd worden dat mensen een hond waarschijnlijk kunnen besmetten met het nieuwe coronavirus. 

hondensnuitDe kans bestaat dat onze trouwe viervoeters het nieuwe coronavirus oplopen door ons als baasjes.

Kan een hond een mens besmetten met COVID-19? 

Zeg nooit nooit, maar er zijn geen gevallen bekend van besmette honden die mensen hebben besmet. De kans hierop kan dus als bijzonder klein worden beschouwd. In verschillende onderzoeken zijn honden getest op de aanwezigheid van antistoffen tegen COVID-19. Uit deze test bleek een klein aantal honden deze antistoffen te hebben. Dit betekent dat deze honden het COVID-19-virus hebben gehad en dat het lichaam Antistoffen heeft aangemaakt. Antistoffen herkennen het virus en helpen om het te bestrijden. Het afweersysteem van het lichaam maakt deze antistoffen aan. 

Coronavirus bij honden | maatregelen 

Mocht jouw hond in het zeldzame geval last hebben van het nieuwe coronavirus, dan is het belangrijk dat jouw trouwe viervoeter zo min mogelijk contact heeft met andere dieren of mensen. 

  • Uiteraard moet jouw hond uitgelaten worden, maar zorg ervoor dat dit plaatsvindt in een gebied waar hij zo min mogelijk in contact komt met andere honden. Laat jouw hond ook niet loslopen en laat hem eventueel uit op rustige tijden. 

  • Ben je zelf ook positief getest op het COVID-19-virus, laat iemand anders dan voor de hond zorgen. Zoals je hebt kunnen lezen, is de kans vrijwel nihil dat jouw hond iemand besmet met het coronavirus. 

  • Als jij zelf geen last hebt van het COVID-19-virus, vermijd dan het contact met jouw trouwe viervoeter. Probeer hem niet overmatig te aaien en vermijd knuffels. 

  • Houd de hygiëne extra goed in de gaten. Als je jouw hond hebt aangeraakt, dan is het belangrijk dat je je handen vast. 

  • Ventileer de ruimte goed. Het is natuurlijk belangrijk dat je binnen blijft, maar het is niet de bedoeling dat je de ruimte geheel afsluit. Zet een raampje open of een rooster en zorg ervoor dat er genoeg frisse lucht de ruimte binnen kan. 

hond onder een dekentjeTref bepaalde maatregelen, zodat jullie je allebei snel weer beter voelen.

Hoe uit het coronavirus zich bij een hond? 

Een hond die last heeft van het coronavirus vertoont doorgaans milde klachten. Een hond vertoont bijna geen symptomen van de ziekte. Mogelijk tref je een bepaalde mate van snot aan onder de neus van jouw hond, maar dit zijn allemaal vrij onschuldige symptomen. 

Mocht jouw hond overmatig hoesten, dan is de kans groter dat jouw trouwe viervoeter last heeft van kennelhoest, dan van het coronavirus bij honden.

Gelukkig weten we na ruim twee jaar steeds meer over het COVID-19-virus en de gevolgen van dit virus. De kans dat het coronavirus bij honden kan overslaan op mensen is bijna nihil. Andersom is gebleken dat 1 op de 7 honden antistoffen heeft tegen het COVID-19-virus en dat er dus voorzichtig gezegd kan worden dat mensen een hond waarschijnlijk wel kunnen besmetten met het nieuwe coronavirus. De kans dat onze trouwe viervoeter echt ziek wordt van een besmetting is gelukkig klein. 

laptop met knuffelZullen onze trouwe viervoeters straks ook thuis moeten werken?

Wil je jouw trouwe viervoeter een traktatie geven? Geef dan de Snuffelbox cadeau. De Snuffelbox bevat tenminste vijf hondenproducten, waaronder twee speeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef jouw viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte box met speelgoed en traktaties of schaf eenmalig een box aan.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!