Wat te doen tegen kennelhoest? [5 tips]

Wat te doen tegen kennelhoest? Vaak denken mensen dat het belangrijk is dat de hond geen kou vat en dat het warm moet zijn in huis. Echter, het tegenovergestelde is waar. Het hoeft niet ijskoud te zijn in huis, maar het is wel zeer belangrijk dat de ruimte geventileerd blijft, zodat jouw hond in een ruimte verblijft met schone lucht. Benieuwd wat nog meer te doen tegen kennelhoest? Snuffelbox geeft je in deze blog nog 4 extra tips. 

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Geef jouw hond rust, zodat hij kan genezen.

Wat is kennelhoest?

Kennelhoest is een besmettelijke ziekte die voorkomt bij honden, maar ook katten kunnen last krijgen van deze ziekte, vanwege het onderdeel van de bacterie bordetella bronchiseptica in kennelhoest. Deze besmettelijke ziekte kan zich in de voorste luchtwegen van jouw hond bevinden. De ziekte kan worden veroorzaakt door een aantal virussen en bacteriën, maar ook stress en hygiëne kunnen een rol spelen, omdat de weerstand van jouw hond op dat moment lager is. Besmetting vindt plaats door bacterie- en virusdeeltjes die zich door de lucht verspreiden. Een vaccinatie tegen kennelhoest is niet verplicht, maar wel aan te raden. Wanneer jouw hond een vaccinatie heeft gekregen tegen kennelhoest, zal hij minder last ervaren wanneer hij de ziekte toch krijgt. 

Kennelhoest symptomen

Kennelhoest is een besmettelijke ziekte die wordt overgedragen door bacterie- en virusdeeltjes die zich door de lucht verspreiden. De kennelhoest symptomen zijn als volgt: 

  • Zoals de naam al impliceert, heeft een hond met kennelhoest last van een harde en droge hoest. Jouw hond kucht, maar het lijkt soms alsof hij moet braken. Aangezien de hond dezelfde beweging maakt; 

  • Soms komt er ook dik slijm uit de bek van de hond.

Ben je benieuwd of jouw hond ziek is, wij hebben de 5 symptomen van een zieke hond voor je opgezocht.

Een hond met kennelhoest kan zich futloos en ziek voelen.

Hoe ernstig is kennelhoest?

In principe is kennelhoest niet erg als jouw hond fit en gezond is. Echter, kwetsbare groepen kunnen veel last hebben van kennelhoest. Puppy’s, oudere honden en honden met gezondheidsproblemen kunnen ernstig ziek worden van kennelhoest. Deze kennelhoest kan uiteindelijk, in de zeldzame gevallen, overgaan in een longontsteking en dit kan voor blijvende schade zorgen. Een onbehandelde longontsteking kan levensgevaarlijk zijn voor jouw trouwe viervoeter. 

Kan kennelhoest vanzelf overgaan?

Een kennelhoest kan vanzelf overgaan, maar het is goed om rekening te houden met de algemene gezondheid van jouw hond. Als jouw hond fit en gezond is, dan hoef je niet direct de dierenarts te bellen. Echter, als jouw hond een puppy of ouder is of als jouw hond gezondheidsproblemen heeft, dan is het verstandig om de dierenarts te raadplegen. Ook is het verstandig bij een hond die fit en gezond is de dierenarts te bellen als de kennelhoest een aantal dagen aanhoudt. Je belt liever één keer te vaak, dan één keer te weinig. 

Bij honden die fit en gezond zijn kan kennelhoest vanzelf overgaan. Puppy's, oudere honden en honden met gezondheidsproblemen dienen in de gaten gehouden te worden.

Wat moet je doen als je hond kennelhoest heeft?

Zoals eerder gezegd is een goede ventilatie essentieel voor het genezen van kennelhoest. Er zijn echter meer tips die wij van Snuffelbox je mee kunnen geven. 

  • Vaccineer jouw hond tegen kennelhoest. Het is niet verplicht om jouw hond te vaccineren tegen kennelhoest, maar jouw hond heeft een stuk minder last van deze vervelende besmettelijke ontsteking wanneer hij gevaccineerd is. 

  • Zorg voor rust, want de weerstand van jouw trouwe viervoeter is verstoord. Het is dus belangrijk dat jouw hond de ruimte en de rust krijgt om te genezen van de kennelhoest;

  • Laat jouw hond niet in de buurt van andere honden of dieren. Kennelhoest is besmettelijk en niet alleen voor andere honden. Katten kunnen het namelijk ook krijgen. 

  • Wanneer de hoest blijft aanhouden of als jouw hond zich in een risicogroep bevindt, dan is het verstandig om contact op te nemen met de dierenarts. Deze kan een hoestdrank of hoesttabletten voorschrijven aan jouw trouwe viervoeter. Je kunt bepaalde hoestdranken en hoesttabletten ook kopen bij de dierenwinkel. 

Je kunt jouw hond, op advies van de dierenarts, hoestdrank of -tabletten geven voor honden.

Kennelhoest is een besmettelijke ziekte bij honden. Besmetting vindt plaats door bacterie- en virusdeeltjes die zich door de lucht verspreiden. Een hond met kennelhoest heeft last van een harde en droge hoest en soms komt er ook dik slijm vrij. Voor fitte en gezonde honden is kennelhoest niet ernstig en bij hen kan het vaak vanzelf overgaan, maar als jouw hond onderliggende gezondheidsproblemen heeft, dan is het verstandig om contact op te nemen met een dierenarts. Als jouw hond veel last lijkt te hebben van de kennelhoest, dan kun je hem een hoestdrank of hoesttabletten geven. 

Wil je jouw trouwe viervoeter een traktatie geven? Geef dan de Snuffelbox cadeau. De Snuffelbox bevat tenminste vijf hondenproducten, waaronder twee speeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef jouw viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte box met speelgoed en traktaties of schaf eenmalig een box aan.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!