Is jouw hond ziek? [5 symptomen]

Net als bij mensen kun je aan verschillende symptomen zien dat jouw hond ziek is. Wij mensen kunnen vaak gewoon zeggen dat we ons niet lekker voelen, maar bij onze trouwe viervoeter werkt dit net even anders. Snuffelbox heeft 5 symptomen voor je op een rij gezet waar jij aan kunt zien dat jouw hond ziek is.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Hoe kun je zien of je hond ziek is?

We hebben de 5 veelvoorkomende symptomen voor je op een rij gezet waar jij aan kunt zien dat jouw hond ziek is.

#1 Niet drinken

Een hond die niet drinkt, is nooit een goed teken. Als jouw hond niet drinkt, dan kan dit na 24 uur al voor heftige problemen zorgen. Een hond kan namelijk snel uitdrogen en dit is bijzonder slecht voor zijn organen. Zodra jouw hond niet drinkt, moet je direct contact opnemen met jouw dierenarts, want dan heb je te maken met een zieke hond. Dit is één van de symptomen die heel serieus is.  

#2 Niet eten

Niet eten is niet direct reden tot paniek. Zolang jouw trouwe viervoeter goed blijft drinken, hoef je je de eerste dag tot twee dagen nog geen zorgen te maken. Het kan zijn dat jouw hond even een dagje of twee een verminderde eetlust heeft of wellicht heb je wel andere brokken gekocht voor hem. Als jouw hond niet meer wil eten en snel afvalt, dan is jouw hond ziek. Bezoek dan zeker een dierenarts. 

Heeft jouw hond wellicht iets verkeerd gegeten? Kijk hier of je jouw hond wellicht iets hebt gegeven wat niet mag.

#3 Niet fit

Jouw viervoeter is normaal niet te houden. Hij vindt het heerlijk om te apporteren en hij geniet met volle teugen van jullie dagelijkse wandeling door het hondenbos, maar nu ligt hij er maar futloos bij. Jouw hond is niet fit, loopt sjokkend achter je aan en wil eigenlijk niet van de bank afkomen. Dit zou er zeker op kunnen wijzen dat jouw hond ziek is. 

Een hond die niet fit is, is niet direct een zieke hond.

#4 Braken

Als jouw hond een keer braakt, dan hoeft dit niet direct te betekenen dat hij ziek is. Honden braken namelijk ook wel eens als hun eten niet zo lekker gevallen is. Wanneer een hond vaker dan eens braakt, dan is het wel tijd om aan de bel te trekken. Het is namelijk mogelijk dat jouw hond een voedselallergie heeft of dat het voedsel bedorven is. Echter, het is ook mogelijk dat jouw hond ziek is. Houd het braken daarom goed in de gaten. 

#5 Ontlasting 

Ook de ontlasting van jouw hond kan veel vertellen over zijn gezondheid. Als je hond moeilijk kan plassen, dan kan er iets aan de hand zijn met zijn nieren. Als jouw hond diarree heeft, dan kan hij last hebben van een virus of er kan iets zijn met zijn darmen. Uiteraard hoef je niet direct aan de bel te trekken als jouw hond een keer zachtere ontlasting heeft, maar dit moet absoluut niet dagen aanhouden. Als er bloed bij de ontlasting van jouw hond zit, dan is het zeker verstandig om direct de dierenarts te informeren. 

Een hond hoeft niet direct naar de dierenarts, maar houd de symptomen goed in de gaten.

Hoe lang mag een hond ziek zijn?

Dit hangt volledig af van de symptomen. Wanneer een hond niet drinkt, moet je binnen 24 uur eigenlijk wel ingrijpen. Ook als er bloed in de ontlasting van jouw viervoeter zit, is het verstandig om direct een dierenarts te bellen. Voelt jouw hond zich een dagje of een paar dagen futloos, dan is er niet direct reden tot paniek. Houd in dat geval goed in de gaten of de andere symptomen ook optreden. Als jouw hond drinkt en eet, dan mag hij in principe maximaal 4 dagen ziek zijn. Als hij niet drinkt of eet en zijn symptomen houden langer dan 4 dagen aan, dan is het tijd om de dierenarts te bellen. 

Kan ik mijn hond een paracetamol geven?

Jouw hond is ziek, maar het is niet verstandig om hem een paracetamol te geven. Je loopt het risico dat je jouw hond een overdosering geeft en daarnaast werken de bestanddelen van de paracetamol veel minder goed bij honden, dan bij mensen. Als jij het idee hebt dat jouw hond een pijnstiller nodig heeft, dan is het verstandig om dit met de dierenarts te bespreken. Hij zal jouw viervoeter onderzoeken en eventuele pijnstillers voorschrijven. 

Geef jouw hond geen paracetamol. De dierenarts kan jouw viervoeter eventueel pijnstillers voorschrijven.

Wat kun je doen als je hond ziek is? 

Als je hond ziek is, dan hoef je niet direct de dierenarts te bellen, want het is ook goed mogelijk dat jouw hond zich een dag of twee even niet zo fit voelt. Het is wel van belang om direct contact op te nemen met de dierenarts als jouw hond niet meer drinkt, overmatig overgeeft of bloed in zijn ontlasting heeft. Uiteraard kun je altijd contact opnemen met de dierenarts als je het niet vertrouwt. Liever bellen voor niks, dan niet bellen en er wel iets is. 

Hoe kun je voorkomen dat je hond ziek wordt? 

Je kunt niet altijd voorkomen dat je hond ziek wordt. Het is natuurlijk heel goed mogelijk dat jouw hond een keer ziek wordt. Je kunt de weerstand van jouw hond natuurlijk wel beïnvloeden door hem genoeg beweging te bieden en goede voeding te geven. Er zijn ook vitaminen die je aan jouw hond kunt geven, ga wel bij de dierenarts na of jouw hond dit nodig heeft en of dit voor jouw hond een toevoeging op zijn voeding is. 

Wil je jouw trouwe viervoeter een traktatie geven als hij weer beter is? Geef dan de Snuffelbox cadeau. De Snuffelbox bevat tenminste vijf hondenproducten, waaronder twee speeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef jouw viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte box met speelgoed en traktaties of schaf eenmalig een box aan.

Bij twijfel is het altijd verstandig om met je hond naar de dierenarts te gaan.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!