Voedselallergie bij honden | oorzaak en behandeling

Net als mensen kunnen honden ook allergisch zijn voor veel verschillende dingen, zoals vlooien en graspollen en huisstofmijt, maar ook voor voedsel. Voedselallergie bij honden is lastig, want het is bij viervoeters met een voedselallergie extra belangrijk de juiste voeding aan hen voor te schotelen. Snuffelbox vertelt je over de oorzaak en de behandeling van een voedselallergie bij honden. 

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Net als mensen kunnen honden ook allergisch zijn voor veel verschillende dingen, zoals vlooien en graspollen en huisstofmijt, maar ook voor voedsel. Voedselallergie bij honden is lastig, want het is bij viervoeters met een voedselallergie extra belangrijk de juiste voeding aan hen voor te schotelen. Snuffelbox vertelt je over de oorzaak en de behandeling van een voedselallergie bij honden. 

Snuffelbox vertelt je over de oorzaak en de behandeling van een voedselallergie bij honden. 

Waar kan een hond allergisch voor zijn?

Zoals gezegd in de inleiding kan een hond allergisch zijn voor allerhande soorten stoffen, parasieten en voedsel. Wij lichten deze allergieën kort toe. Daarna richten wij ons enkel op de voedselallergie bij honden. 

Vlooienallergie

Als een hond allergisch is voor vlooien, dan reageert de hond overgevoelig op vlooienbeten. Deze vlooienallergie ontstaat als een hond vaker wordt gebeten door vlooien. Het eiwit in het speeksel van de vlo zorgt voor de allergische reactie. Een vlooienallergie is dus niet erfelijk, maar kan zich gedurende het leven van jouw trouwe viervoeter ontwikkelen. 

Benieuwd wat jij als hondenbaasje kunt doen tegen vlooien, eerder schreven we een blog over wat je kunt doen tegen vlooien.

Hooikoorts

Hooikoorts in een allergie die vaak erfelijk is bij bepaalde hondenrassen. Een hond met een hooikoortsallergie heeft, net als bij een vlooienallergie, veel last van jeuk en een huid met irritaties en schilfers. Honden met deze allergie hebben onder andere last van huisstofmijt en graspollen. Vaak hebben honden in bepaalde seizoenen en bij bepaalde weersomstandigheden meer last van deze allergie. 

Voedselallergie

Honden met een voedselallergie zijn allergisch voor eiwitten in bepaalde voedingsmiddelen. Een hond met een voedselallergie kan last hebben van huidproblemen en maag-darmproblemen. Een kleine hoeveelheid eiwit kan deze problemen al veroorzaken. Vandaag focussen we ons op de voedselallergie bij honden. 

Een veelvoorkomend symptoom voor een voedselallergie bij honden is jeuk.

Wat is de oorzaak van een voedselallergie bij honden? 

Een voedselallergie bij honden heeft alles te maken met een reactie van het immuunsysteem van onze trouwe viervoeter op een lichaamsvreemde stof. Een lichaamsvreemde stof noemen we een allergeen. Het immuunsysteem reageert op deze allergeen en daar komt histamine bij vrij. Deze stof veroorzaakt uiteindelijk de symptomen van een voedselallergie bij honden. 

Hoe weet ik of mijn hond een voedselallergie heeft?

Om te bepalen waar jouw hond allergisch voor is, is het eerst belangrijk om uit te sluiten dat jouw hond niet allergisch is voor vlooien. Deze vlooienallergie is namelijk ook het makkelijkste uit te sluiten. Aangezien een dierenarts makkelijk kan bepalen of jouw viervoeter tekenen vertoont van vlooien en/of vlooienbeten. Als jouw hond geen last heeft van vlooien en deze ook niet heeft gehad, dan is het verstandig om bij te houden in een voedingsdagboek wat je jouw hond te eten geeft. Mocht je het echt rigoureus aan willen pakken, dan kun je jouw viervoeter op een eliminatiedieet zetten. 

Is dit de oplossing voor een voedselallergie bij honden?

Voedselallergie bij honden | symptomen

Honden met een allergie hebben voornamelijk last van jeuk. Dit is bij een voedselallergie bij honden eigenlijk niet anders. Honden met een voedselallergie hebben vaak huid- en vachtproblemen, zoals een vettige vacht, roodheid, schilfers en korstjes. Niet zo gek dus, dan jouw trouwe viervoeter zich suf krabt. Ook maag- en darmklachten kunnen optreden bij een voedselallergie bij honden. Uiteraard is dit ook terug te zien in de ontlasting.  

Wat is een eliminatiedieet hond?

Een eliminatiedieet is een dieet dat ook bij mensen wordt ingezet. Bij het eliminatiedieet hond krijgt jouw trouwe viervoeter minimaal zes weken niet de voeding die hij normaliter krijgt. In plaats daarvan krijgt hij voedsel met een eiwit dat voor hem onbekend is. Het eliminatiedieet hond is een zwaar dieet voor jouw viervoeter, want hij mag verder geen andere snacks of beloningen hebben. 

Geef jouw trouwe viervoeter even geen andere snacks of beloningen tijdens het eliminatiedieet.

Wat is de meest voorkomende voedselallergie bij honden?

In het geval van een voedselallergie bij honden is jouw hond vaak allergisch voor voedingsmiddelen die je vaak terugziet in het voer dat ze mogen hebben. Honden met een voedselallergie zijn vaak allergisch voor de eiwitten die voorkomen in rundvlees, ei, tarwe of andere granen, soja, zuivelproducten of kip. Een combinatie van meerdere voedingsmiddelen is natuurlijk ook mogelijk. 

Wat is de behandeling voor een voedselallergie bij honden?

Het oplossen van een voedselallergie bij honden is eigenlijk vrij simpel. Het is belangrijk dat je er door middel van een voedingsdagboek of een eliminatiedieet achterkomt waar jouw trouwe viervoeter allergisch voor is. Als je eenmaal weet waar jouw hond allergisch voor is, dan is de enige oplossing dit voedingsmiddel te weren uit zijn voedsel. 

Wellicht zijn de Darf Vol Bites brokken iets voor jouw trouwe viervoeter.

Tip van Snuffelbox: geef jouw hond geen tabletten of prik tegen jeuk, tenzij een specialist dit voorschrijft. Dit is namelijk helemaal niet goed voor de gezondheid van jouw trouwe viervoeter. 

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!