De 10 Nederlandse hondenrassen

Zoals we in de blog over 10 Engelse hondenrassen hebben besproken, zijn er wereldwijd maar liefst 350 verschillende hondenrassen zijn. Nederland heeft hier maar een klein aandeel in. Nederland kent namelijk 9 officiële hondenrassen. Nu vraag je je vast af waarom deze blog van Snuffelbox dan over de 10 Nederlandse hondenrassen gaat? Lees vlug verder, want dat vertellen we je in deze blog. 

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

#1 Kooikerhondje

We beginnen met het kooikerhondje. Deze hond met zijn elegante uiterlijk wordt sinds 1966 officieel erkend als een van de Nederlandse hondenrassen, maar werd al ver daarvoor herkend op schilderijen en gebruikt bij de jacht op eenden. Tegenwoordig is het kooikerhondje een echt gezelschapshondje met zijn zachte grote oren en vriendelijke ogen. Snuffelbox zet een aantal feitjes over deze nummer 1 van de 10 Nederlandse hondenras voor je op een rij. 

  • Een kooikerhondje bouwt een speciale band op met zijn baasje(s); 

  • Tankleurige vacht met wit; 

  • Intelligent en goed te trainen.

Kooikershond op stenenKooikerhondje

#2 Friese stabij

Friese StabijWe gaan door met de Friese stabij. Deze hond met vaak een zwart met witte vacht komt, hoe kan het ook anders, oorspronkelijk uit de provincie Friesland. Deze aaibare hondenvriend werd in 1942 officieel erkend als een van de Nederlandse hondenrassen en werd, net als veel andere hondenrassen, in de eerste instantie ingezet voor de jacht. Echter, deze lieverd met zijn grote, zachte oren en spitse snuit vervult nu met liefde het middelpunt van het gezin. Snuffelbox zet een aantal feitjes over deze nummer 2 van de 10 Nederlandse hondenrassen voor je op een rij. 

  • Er zijn iets meer dan 3000 honden van dit ras met een stamboom; 

  • Deze rashond wordt ongeveer 13 jaar oud; 

  • Volgzaam en zachtaardig.

Friese stabij

#3 Hollandse smoushond

De Hollandse smoushond lijkt op een echte schooier met een klein hartje. Niet vreemd dus dat deze hond vroeger populair was in Amsterdam. Geen enkele rat of muis in de stallen was veilig voor deze waakzame, ‘goedlachse’ hond. Deze hond komt tegenwoordig nog bijzonder weinig voor. Mocht je er eentje zien, dan is dat dus best bijzonder. Snuffelbox zet een aantal feitjes over deze nummer 3 van de 10 Nederlandse hondenrassen voor je op een rij. 

Hollandse smoushondHollandse smoushond

#4 Schapendoes

Och, de schapendoes. Met zijn hoge knuffelgehalte en zwiepende staart zou je niet snel denken dat deze hond behoort tot de stoere herdershonden, maar toch is het zo. Deze schaapsherdershond werd vroeger ingezet om de kudde schapen in de gaten te houden. Grote kans dat de schapendoes zich met zijn aaibare uiterlijk en lange haren thuis voelde tussen de schapen. Snuffelbox zet een aantal feitjes over deze nummer 4 van de 10 Nederlandse hondenrassen voor je op een rij.  

  • Deze hond heeft bijzonder lange haren. Zijn vacht moet bijgehouden worden, anders kan de schapendoes huid- en/of vachtproblemen krijgen; 

  • De schapendoes heeft verschillende vachtkleuren, maar het accent ligt op een donkere kleur; 

  • Waaks en aanhankelijk.

Schapendoes in de tuinSchapendoes

#5 Markiesje

De naam voor het Nederlandse hondenras met de leukste naam gaat zeker naar het markiesje. Pas in 1999 werd dit Nederlandse hondenras officieel erkend als hondenras, maar net als het kooikerhondje werden honden gelijk aan dit Nederlandse hondenras gezien op schilderijen. Het markiesje heeft wellicht iets weg van de Friese stabij. Echter, het markiesje is altijd zwart of donkerbruin, vaak met witte accenten. Snuffelbox zet een aantal feitjes over deze nummer 5 van de 10 Nederlandse hondenrassen voor je op een rij. 

  • Dit kleine hondenras heeft in verhouding met zijn lichaam een vrij indrukwekkende grote staart en grote oren; 

  • Het markiesje is nationaal erkend, maar niet door de FCI; 

  • Waakzaam en trouw.

Markiesje op het grasMarkiesje

#6 Wetterhoun

Net als de Friese stabij komt de wetterhoun uit Friesland. Deze honden hebben dan ook wel iets van elkaar weg. Echter, de wetterhoun heeft een robuustere bouw en een gekrulde staart. Daarnaast is de kop breder. De wetterhoun is een echte buitenliefhebber en wordt dan ook geregeld ingezet als erfbewaker. Toch is deze hond voor zijn gezin, zijn roedel, betrouwbaar en geduldig. Snuffelbox zet een aantal feitjes over deze nummer 6 van de 10 Nederlandse hondenrassen voor je op een rij. 

  • Dit hondenras wordt bijzonder goed beschermd door rasverenigingen die zich hard maken voor het raszuiver houden van dit Nederlandse hondenras; 

  • Net als de Friese stabij is ook de wetterhoun gedurende de Tweede Wereldoorlog erkend; 

  • Rustig en waaks.

Wetterhoun tussen gele bloemenWetterhoun

#7 Saarlooswolfhond

Schrik niet, want deze hond doet zijn naam eer aan. Als je niet goed kijkt, lijkt het alsof je een heuse wolf tegenover je hebt, maar niks is minder waar. Dit hondenras vindt zijn oorsprong in Duitsland én Nederland en is ontstaan door een kruising tussen een Duitse herder en de Siberische wolf. Niet zo gek dus dat deze hond bijzonder veel uiterlijke kenmerken heeft van de wolf. Door deze kruising was het fokken van de saarlooswolfhond niet zonder slag of stoot, maar in 1975 werd dit hondenras toch officieel erkend. Snuffelbox zet een aantal feitjes over deze nummer 7 van de 10 Nederlandse hondenrassen voor je op een rij. 

  • Doordat de saarlooswolfhond ook karaktereigenschappen van de wolf heeft overgenomen, is dit Nederlandse hondenras over het algemeen zeer gericht op zijn roedel, jullie gezin, maar is hij wel eigenzinnig; 

  • De saarlooswolfhond is vernoemd naar zijn fokker Leendert Saarloos; 

  • Zelfstandig en loyaal.

Saarlooswolfhond portretfotoSaarlooswolfhond

#8 Drentsche patrijshond

Dit ras, dat net als de Friese stabij en de wetterhoun tijdens de Tweede Wereldoorlog officieel erkend werd, vindt zijn oorsprong in Drenthe. Ook deze hond heeft veel weg van de Friese stabij. Dit is ook niet zo vreemd, want dit hondenras deelt verwantschap met deze hond door onderlinge kruisingen. Echter, de oren van de Drentsche patrijshond zijn in verhouding langer en zijn snuit is spitser. De staart is vrij identiek aan die van de Frise stabij. Snuffelbox zet een aantal feitjes over deze nummer 8 van de 10 Nederlandse hondenrassen voor je op een rij. 

  • Dit hondenras stamt af van honden die in de zestiende eeuw met de Spanjaarden naar Nederland kwamen; 

  • Dit Nederlandse hondenras dankt zijn naam aan de activiteit waar hij vroeger voor ingezet werd: de jacht op patrijzen; 

  • Zachtaardig en trouw.

Drentsche patrijshond in de natuurKleine müsterlander, de hond waarmee de Drentsche patrijshond verwantschap mee heeft.

#9 Hollandse herder

De Hollandse herder heeft, anders dan de schapendoes, het stoere uiterlijk van herdershonden in de genen zitten. Dit hondenras stamt af van de Europese herdershond en kan een kortharige, langharige of ruwharige vacht hebben. De Hollandse herder is een echte waker. Zo is hij niet enkel verantwoordelijk voor het hoeden van de schapen, maar is hij zeer beschermend over andere bezittingen, dieren en mensen die zich op ‘zijn’ terrein bevinden. Hij laat zijn baasje dan ook niet in de steek. Snuffelbox zet een aantal feitjes over deze nummer 9 van de 10 Nederlandse hondenrassen voor je op een rij. 

  • De rasstandaard van dit Nederlandse hondenras werd al voor 1900 gegeven; 

  • Net als de Friese stabij is ook de wetterhoun gedurende Tweede Wereldoorlog erkend; 

  • Rustig en waaks.

Hollandse herder op grasHollandse herder

#10 Boerenfox

Weet je nog wat we in de introductie schreven? Nederland kent 9 officiële hondenrassen. De boerenfox is geen officieel erkend hondenras, maar wij van Snuffelbox willen deze trouwe viervoeter toch opnemen in onze lijst met Nederlandse hondenrassen. Dit hondenras met zijn puntige oren heeft veel weg van de Jack Russel terriër of een andere terriër. Snuffelbox zet een aantal feitjes over deze nummer 10 van de 10 Nederlandse hondenrassen voor je op een rij.

  • De boerenfox is geen officieel erkend hondenras, omdat deze hond vaak voorkomt uit kruisingen met andere terriërsoorten; 

  • Aangezien de boerenfox geen zuiver ras is, kan deze hond veel verschillende uiterlijke kenmerken hebben; 

  • Zeer waakzaam en dient goed getraind te worden.

Boerenfox met kauwstaafje in bekEen terriërachtige

Hé, ken jij de Snuffelbox al? De Snuffelbox bevat tenminste vijf hondenproducten, waaronder twee speeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef jouw viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte box met speelgoed en traktaties of schaf eenmalig een box aan.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!