Diabetes bij honden | symptomen en behandeling

Suikerziekte, diabetes en diabetes mellitus hond zijn allemaal benamingen voor dezelfde vervelende ziekte. Niet alleen mensen kunnen last hebben van deze vervelende aandoening, maar ook kan suikerziekte bij een hond voorkomen. Dit is bijzonder lastig, want een hond begrijp natuurlijk niet dat hij last van diabetes hond heeft en een hond kan ook moeilijk aangeven dat hij zich niet goed voelt. Zijn baasjes moeten de symptomen van suikerziekte bij honden kunnen signaleren. Om hen hierbij te helpen, heeft Snuffelbox vandaag een Snuffelpost die volledig in het teken staat van diabetes bij honden.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Franse bulldog op keukenbladSuikerziekte, diabetes en diabetes mellitus hond zijn allemaal benamingen voor dezelfde vervelende ziekte.

Hoe kan een hond suikerziekte krijgen?

Er zijn verschillende oorzaken die suikerziekte bij honden tot gevolg kunnen hebben. Wij noemen een aantal oorzaken van diabetes hond voor je op. 

  • Suikerziekte hond kan erfelijk bepaald zijn. In dit geval is het genetisch bepaald en had het krijgen van suikerziekte ook niet voorkomen kunnen worden; 

  • Leeftijd kan ook een rol spelen bij het krijgen van diabetes hond. Diabetes kan op iedere leeftijd voorkomen, maar de meeste honden ontwikkelen deze ziekte op latere leeftijd; 

  • Zwaarlijvigheid bij een hond kan ook leiden tot diabetes. Het is daarom belangrijk dat jouw hond genoeg beweging en een goed voedingspatroon krijgt; 

  • De ziekte van Cushing kan uiteindelijk ook leiden tot diabetes hond. Lees meer over de ziekte van Cushing

Wat zijn de symptomen van suikerziekte bij honden?

Jouw hond kan niet aangeven dat hij last heeft van suikerziekte bij honden. Er zijn echter wel een aantal symptomen waar we suikerziekte bij honden aan kunnen signaleren. Om je te helpen deze symptomen suikerziekte hond te herkennen, hebben we een lijst met symptomen diabetes bij honden voor je uiteengezet. Een hond met diabetes kan last hebben van de volgende symptomen: 

  • Een verminderde eetlust; 

  • Gewichtsverlies terwijl er geen sprake is van een hondendieet;

  • Chronische en/of steeds terugkerende infecties aan de huid of aan de urinewegen; 

  • Overmatig water drinken en plassen; 

  • Troebele ogen. 

Uiteraard kan jouw hond (ook nog) last hebben van andere symptomen. Betwijfel jij of je hond wel helemaal gezond is, dan is het altijd verstandig om jouw dierenarts te raadplegen. Wellicht kunnen zij je via de telefoon al geruststellen of nodigen ze je uit voor een bezoek, zodat ze jouw hond kunnen onderzoeken. Het is altijd fijn om je zorgen te bespreken en eventuele gezondheidsproblemen van jouw trouwe viervoeter uit te sluiten bij een specialist. 

Hond met diabetesEen hond met diabetes kan zich behoorlijk ziek voelen. Behandeling is essentieel.

Kan een hond leven met suikerziekte?

Gelukkig is suikerziekte goed te behandelen en kan een hond een leven met suikerziekte leiden. Het is uiteraard belangrijk dat de suikerziekte hond diagnose op tijd wordt gesteld en dat jouw hond een goede behandeling krijgt voor de suikerziekte. Hoe het testen van suikerziekte bij honden en hoe de behandeling van suikerziekte bij een hond verloopt, is belangrijk om te weten. 

Hoe test je een hond op suikerziekte?

Een hond wordt getest op suikerziekte door een dierenarts. Eerst wordt jouw hond getest op glucose en ketonen in de urine. Als er glucose en ketonen aanwezig zijn in de urine van jouw hond wordt de glucoseconcentratie in het bloed van de hond gemeten. Als glucose in hoge mate aanwezig is in de urine én in het bloed van jouw hond dan stelt de dierenarts dat er inderdaad sprake is van suikerziekte bij een hond. 

Hoe behandel je een hond met suikerziekte?

De behandeling van een hond met suikerziekte verschilt nauwelijks van de behandeling van een persoon met suikerziekte. Bij honden met diabetes mellitus wordt namelijk ook insuline toegediend door middel van een injectie. Deze injectie wordt vaak tweemaal daags aan de hond met suikerziekte gegeven. Daarnaast moet het voedingspatroon en het hondenvoer van de hond worden aangepast om gezond en levendig te blijven. Indien een hond te maken heeft met overgewicht, kan beweging ook bijdragen aan de behandeling van suikerziekte bij een hond. 

Hond krijgt medische meting - DiabetesSuikerziekte bij honden behandel je doorgaans met insuline, beweging en een speciaal dieet.

Kan een hond genezen van suikerziekte?

Anders dan wellicht wordt gedacht, kan een hond genezen van suikerziekte. Als suikerziekte hond genetisch bepaald is, dan kan de ziekte niet genezen worden, maar wel uitstekend worden behandeld. Mocht de suikerziekte het resultaat zijn van zwaarlijvigheid, dan is er wel een goede mogelijkheid dat jouw hond geneest van suikerziekte door de hond genoeg beweging te bieden en een dieet te volgen. 

Wat kan een hond met diabetes eten? 

Wanneer een hond diabetes heeft, is het belangrijk dat jouw hond hondenvoer volgens een bepaald voedingspatroon krijgt. Er is verschillend hondenvoer op de markt voor honden met diabetes. Het is belangrijk dat dit hondenvoer een hoge hoeveelheid eiwitten en een lage hoeveelheid koolhydraten bevat. Daarnaast is het belangrijk dat er genoeg vezels in het hondenvoer te vinden zijn. Jouw dierenarts kan je adviseren over de juiste voeding voor jouw hond. Dit is ook afhankelijk van de oorzaak van de diabetes hond. Hondenvoer voor honden met diabetes is niet goedkoop, maar houdt jouw hond wel gezond. 

Hoe herken je een hypo bij een hond?

Een hond kan je helaas niet vertellen dat hij zich niet lekker voelt, maar er zijn wel signalen waar je een hypo aan kunt herkennen. De bloedsuikerspiegel van jouw hond is bijzonder laag en jouw hond gaat last krijgen van allerlei vervelende neurologische symptomen, zoals hijgen, spiertrillingen, slaperigheid, moeite met lopen en bewegen en een trage hartslag. Op het moment dat jouw hond een hypo heeft, is het belangrijk om wat suikerwater in de bek te smeren en contact op te nemen met jouw dierenarts. 

Hond voelt zich ziekEen hypo bij een hond kun je onder andere herkennen aan een hond die bijzonder slaperig is en moeite heeft met lopen en bewegen.

Welke insuline hond?

Een hond die last heeft van diabetes hond moet insuline via een injectie toegediend krijgen. Welke insuline het beste is voor jouw hond bepaalt jouw dierenarts. Houd er rekening mee dat insuline voor mensen absoluut niet geschikt is om aan jouw hond te geven. Het is belangrijk dat de insuline speciaal bedoeld is voor dieren, dan wel honden. 

Hoeveel eenheden insuline moet ik aan mijn hond geven?

De hoeveelheid insuline die aan een hond gegeven moet worden, hangt af van het lichaamsgewicht van jouw hond. Er moet één tot twee keer insuline per dag gegeven worden aan een hond. De hoeveelheid insuline die gespoten moet worden, wordt uitgedrukt in IE. Het is de bedoeling dat er 0,5 IE insuline per kilogram lichaamsgewicht per keer wordt gespoten. Uiteraard zal jouw dierenarts je volledig inlichten over de hoeveelheid insuline die jouw hond toegediend moet krijgen. Dit wordt aan de hand van het bloedonderzoek bepaald.  

Wat kost insuline voor een hond?

De kosten van insuline voor een hond zijn niet met volledige zekerheid te bepalen, want iedere situatie is anders en afhankelijk van de hoeveelheid insuline die toegediend moet worden. De hoeveelheid insuline die toegediend moet worden, is afhankelijk van het gewicht en de grootte van jouw hond. Kleine honden hebben minder insuline per maand nodig, dan grote honden. Houd rekening met bedragen tussen de €50,- en €150,- euro. 

Een hond met suikerziekte kan een lang en gelukkig leven leiden, maar het is wel belangrijk dat de oorzaak van de diabetes hond wordt achterhaald en gedegen wordt behandeld. Het is mogelijk voor een hond om te genezen van suikerziekte, maar dit is wel afhankelijk van de oorzaak van de suikerziekte bij een hond. Indien de diabetes hond genetisch is, zal de hond hier zijn hele leven mee te maken krijgen. Een goed hondendieet, beweging en het spuiten van insuline kunnen wonderen doen voor jouw hond. Jouw dierenarts kan je precies en deskundig informeren over diabetes hond. 

Hond met suikerziekteEen hond met suikerziekte kan een lang en gelukkig leven leiden, maar het is wel belangrijk dat de oorzaak van de diabetes hond wordt achterhaald en gedegen wordt behandeld.

Abonneer je op de Snuffelbox!

Ben je nog geen Snuffelbox abonnee, maar zou je dat wel willen? Schrijf jouw hond dan nu in voor de Snuffelbox en ontvang iedere maand de lekkerste knabbels en de leukste speeltjes bij jou thuis. Wanneer je je nu inschrijft, ontvang je een extra speeltje in jouw eerste box. 

De Snuffelbox bevat tenminste vijf hondenproducten, waaronder twee speeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef jouw viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte box met speelgoed en traktaties of schaf eenmalig een box aan.

Als Snuffelbox abonnee geniet je ook van de volgende voordelen: 

  • Je hebt toegang tot de exclusieve Snuffelclub met unboxing livestreams en hondenwandelingen voor leden. 

  • Je ontvangt altijd korting op elke box + exclusieve ledenkorting voor elk product in onze shop. 

  • Je krijgt elke maand (of elke twee maanden) een nieuwe box automatisch thuisbezorgd.  

Wil je toch liever eenmalig een box? Shop de verschillende boxen in onze shop.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!