Ziekte van Cushing bij honden | behandelen

Het syndroom Cushing of de ziekte van Cushing komt vrij vaak voor bij honden, vooral bij kleine honden. Het stellen van een diagnose is lastig, want geen enkele test is volledig betrouwbaar en de symptomen zijn ook niet altijd goed inzichtelijk. Maar wat is de ziekte van Cushing bij honden eigenlijk en is deze ziekte te behandelen? Snuffelbox geeft je de antwoorden op jouw vragen in deze blog.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Wat is de ziekte van Cushing bij honden?

De ziekte van Cushing is een syndroom waarbij er een teveel aan cortisol wordt aangemaakt. Dit kan komen door een goedaardig gezwel dat zich bevindt in de hypofyse of door een goedaardig of kwaadaardig gezwel in de bijnieren.  

Hoe ontstaat syndroom van Cushing bij honden?

Het syndroom van Cushing kan veroorzaakt worden door twee soorten aandoeningen. De meeste gevallen van de ziekte van Cushing bij honden komt door een goedaardig gezwel van de hypofyse. Dit is een kleine klier die zich als aanhangsel onder de hersenen bevindt en verschillende hormonen afscheidt. In het andere geval bevindt zich een kwaadaardige tumor in de bijnieren waardoor deze te veel cortisol aanmaken.  Cortisol wordt aangemaakt uit cholesterol. Wanneer dit hormoon te veel wordt aangemaakt, kan dit leiden tot verzwakking. Ook kan een overproductie cortisol gevolgen hebben voor organen en stofwisseling.

Het syndroom van Cushing kan veroorzaakt worden door twee soorten aandoeningen.

Ziekte van Cushing hond | symptomen

De symptomen van de ziekte van Cushing zijn niet per definitie makkelijk te herkennen, aangezien deze symptomen ook geregeld optreden bij andere aandoeningen of ziektes. 

Een hond die het syndroom van Cushing heeft, vertoont vaak de volgende symptomen: 

  • Er is sprake van gewichtstoename, vooral een opgezette buik is vaak een teken van de ziekte van Cushing bij honden; 

  • Wanneer er een teveel aan cortisol wordt aangemaakt, kan dit leiden tot verzwakking. Ook een verzwakte hond kan een teken van de ziekte van Cushing zijn bij honden. Het komt zelfs voor dat honden niet meer lang op hun poten kunnen staan; 

  • Overmatig drinken en plassen zijn ook tekenen van de ziekte van Cushing bij honden; 

  • Het ontstaan van kale plekken, waar de haargroei niet terugkeert, is een teken van de ziekte van Cushing. 

Een hond die ziek is, kan ook last hebben van de volgende symptomen.

Een hond die last heeft van de ziekte van Cushing drinkt en plast overmatig.

Wat te doen bij ziekte van Cushing bij honden?

Om de ziekte van Cushing bij honden vast te stellen, is het belangrijk om eerst een diagnose bij de dierenarts te laten stellen. Mocht jouw hond inderdaad last hebben van het syndroom Cushing, dan kun je samen met jouw dierenarts een behandelplan opstellen. 

Ziekte van Cushing bij honden | diagnose

Het is belangrijk om de diagnose van de ziekte van Cushing door een dierenarts vast te laten stellen. Eerst zal een urinetest worden afgenomen, want vaak kan met deze test al worden aangetoond of een hond al dan niet last heeft van het syndroom van Cushing. Mocht er uit deze urinetest nog geen duidelijke diagnose komen, dan kan de dierenarts eventueel een bloedonderzoek uitvoeren of een echo maken van de hond. Bij het bloedonderzoek krijgt de hond medicatie toegediend die ervoor zou moeten zorgen dat het aanmaken van het hormoon cortisol afneemt. Is dit niet het geval, dan is het syndroom van Cushing vastgesteld. Mochten er toch nog twijfels bestaan, dan kan de dierenarts een echo maken. Op die manier kan de dierenarts ook vaststellen wat de oorzaak van de ziekte van Cushing is.

Ziekte van Cushing bij honden | behandeling

De ziekte van Cushing bij honden is in de regel goed te behandelen. Bij een grote tumor in de hypofyse of bij een kwaadaardige tumor in de bijnieren verkiest de dierenarts een operatie vaak boven het toedienen van medicatie. Een hond met de ziekte van Cushing moet zijn hele leven lang Vetoryl toegediend krijgen en moet geregeld op controle bij de dierenarts om zijn waardes te controleren. 

Vetoryl is het medicijn dat wordt gebruikt voor een hond met de ziekte van Cushing.

Kan een hond genezen van Cushing?

In principe kan een hond dus niet genezen van de ziekte van Cushing, want hij zal zijn hele leven Vetoryl moeten slikken. In het geval van de juiste diagnose en de juiste behandeling kan een hond een prima leven leiden.

Hoe lang leeft een hond met de ziekte van Cushing?

Zoals gezegd kan een hond met de ziekte van Cushing een prima leven leiden met het syndroom van Cushing, zolang deze ziekte maar behandeld wordt. Als de ziekte van Cushing niet behandeld wordt, dan kunnen de symptomen verergeren en kan de hond uiteindelijk overlijden. 

Wil je jouw trouwe viervoeter een traktatie geven? Geef dan de Snuffelbox cadeau. De Snuffelbox bevat tenminste vijf hondenproducten, waaronder twee speeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef jouw viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte box met speelgoed en traktaties of schaf eenmalig een box aan.

Een traktatie om naar te kijken voor jou én een snack voor je viervoeter om te eten.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!