Een lesje hondentaal voor beginners!

Honden kunnen helaas niet praten, dat vinden wij hondenbaasjes meer dan eens een beetje jammer. Echter, dat een hond niet kan praten, betekent niet dat hij niet met ons kan communiceren. Honden lichaamstaal heeft ons al een heleboel vertelt, maar wij kunnen ook veel informatie halen uit de manier waarop onze hond met ons probeert te communiceren. Wat betekent het als je hond je aanstaart? Wat betekent het als je hond bij je komt liggen? Snuffelbox geeft vandaag antwoord op een aantal vragen die vast wel eens bij je zijn opgekomen om de hondentaal beter te begrijpen. 

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Wat probeert mijn hond te zeggen?

Zoals in een andere blog al duidelijk naar voren kwam, communiceren honden met ons door gebruik van lichaamstaal, maar er zijn ook bepaalde handelingen die een hond uitvoert om met ons te communiceren. Dit onderdeel van de hondentaal bespreken wij vandaag. Snuffelbox kaart hieronder vijf handelingen aan die een hond waarschijnlijk vaak toont, uiteraard zijn er nog meer vormen van handelingen die de hondentaal compleet maken.

Wat betekent het als je hond je likt?

Veel hondenbaasjes vinden een lik van hun hond op z’n tijd helemaal geen probleem, maar wat bedoelt onze harige vriend hier nu mee? Jouw trouwe hondenvriend ziet jou als een onderdeel van zijn roedel. Jij bent de baas van zijn groep. Hij kust en likt jou om te laten zien dat hij veel geeft om jou als onderdeel van de groep en om aan te tonen dat hij onderdanig is aan jou. Er zijn mensen die beweren dat een lik van een schoon niet onhygiënisch is. Het is waar dat een hondentong ‘maar’ 5000 bacteriën bevat, maar je doet er verstandig aan om je gezicht of andere lichaamsdelen even te wassen nadat je geknuffeld hebt met jouw trouwe viervoeter. 

Hondentaal - hond die gezicht baas liktEen lik van een hond is lief, maar was je wel even daarna.

Wat betekent het als je hond zijn kop op je schoot legt?

Het is bijna onmogelijk dat je hond zijn kop nog nooit op je schoot heeft gelegd. Als je hond al lange tijd onderdeel is van jullie gezin, dan heeft die vrolijke dibbes dit vast wel eens gedaan. Er zijn verschillende redenen waarom je hond zijn hoofd op je schoot legt, maar de kans is het grootst dat hij dit doet uit een vorm van genegenheid of om aandacht te vragen. De vrolijke viervoeter vindt jou lief en wil dat graag aan je laten zien. Daarnaast kan hij je troosten wanneer hij merkt dat je niet helemaal in orde bent. Mocht je aandacht niet op hem gericht zijn en hij wil dit wel, dan kan hij zijn hoofd ook op je schoot leggen om dit duidelijk te maken. 

Hond op schootEen hond toont genegenheid of vraagt aandacht als hij zijn hoofd op je schoot legt.

Wat betekent het als je hond bij je komt liggen?

Het is vast geen verrassing, maar ook deze handeling is een vorm van genegenheid en affectie. Jouw trouwe viervoeter ziet jouw echt als lid van zijn roedel en hij ziet zichzelf als lid van jouw gezin. Jouw hond zoekt affectie, genegenheid, warmte en veiligheid bij jou en door bij je te gaan liggen ‘hoopt’ hij al deze liefde ook terug te kunnen geven. 

Hond komt bij mij liggenJouw trouwe viervoeter ziet jouw echt als lid van zijn roedel en hij ziet zichzelf als lid van jouw gezin.

Wat betekent het als je hond zijn poot op je legt?

Je zit een avondje gezellig met je partner, familie of vrienden aan de keukentafel te kletsen wanneer er plots een grote harige poot op jouw arm wordt gelegd en je trouwe viervoeter zijn natte neus in je zij drukt. Je leest het bijna in zijn ogen: ‘Geef mij aandacht!’ Dit is dan ook precies wat jouw harige vriend probeert te bereiken. Als je hond zijn poot op je legt en/of zijn neus tegen je aandrukt, dan wil hij echte en onvervalste aandacht van je. 

Hond legt poot op mij‘Geef mij aandacht!’

Wat betekent het als je hond op zijn rug gaat liggen?

Sommige antwoorden op vragen zijn een echte ‘open deur’ en dat is bij deze vraag ook vaak het geval. Een hond gaat op zijn rug liggen, omdat hij graag over zijn buik wordt geaaid. Echter, het kan ook zo zijn dat jouw hond graag wil spelen met jou of met een andere hond of dat hij zijn goede intenties kenbaar wil maken. 

Hond ligt op rugDeze hond ligt op zijn rug, maar waarom?

Wist je dat de Snuffelbox voor jou en je hondenvriend een bijzonder leuk cadeau is? Onze Snuffelbox bevat tenminste vijf hondenproducten, waaronder twee speeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef jouw viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte box met speelgoed en traktaties of schaf eenmalig een box aan.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!