Hoe de lichaamstaal van jouw hond te lezen (incl. foto's)

Je bent met je trouwe hondenvriend op weg naar het park. Zijn staart bevindt zich in de basisstand, zijn bek hangt een klein beetje open en hij dribbelt in gelijke tred naast je. Je hebt het idee dat hij best tevreden is, maar helemaal zeker weet je het niet. Jullie komen de buurvrouw tegen met haar teckel Sammie. Jouw trouwe viervoeter draait met zijn kont en kwispelt met zijn staart in de basishouding. Wanneer een grotere onbekende hond ten tonele verschijnt, druppelt jouw harige vriend af met zijn staart tussen zijn benen en zijn oren plat op zijn hoofd. Snuffelbox vertelt je vandaag alles over de lichaamshouding met betrekking tot de staart, de oren, de ogen, de bek en de vacht van jouw beste harige vriend. 

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Lichaamstaal van onze trouwe viervoeter

Jouw trouwe hondenvriend communiceert voor het grootste deel met zijn lichaam, want, zoals wij allemaal weten, kan hij niet praten, althans niet met woorden zoals wij mensen deze verstaan. De staart, de oren, de ogen, de bek en zelfs de haren van je hond kunnen je iets vertellen. Snuffelbox geeft je vandaag inzicht in wat je hond je dan precies zou willen vertellen. 

Wat zegt de staart van de hond?

De staart hebben we uitvoerig besproken in onze blogpost over kwispelen, maar het kan zeker geen kwaad om de staart bij de lichaamstaal van onze hond te betrekken, want de staart geeft veel signalen af. De staart heeft de functie om de communiceren. Bij de basishouding van de staart gaan wij uit van de staart in een ontspannen positie. Wanneer je hond zijn staart tussen zijn benen heeft is hij onderdanig, onzeker of bang. Opgericht en strak duidt dan weer op een alerte houding. De beweging van de staart van onze trouwe vriend geeft ons ook informatie. Snel met de staart bewegen, geeft enthousiasme en opwinding aan. Wanneer de hond langzaam met zijn staart zwiept, kan hij rustig en ontspannen zijn, maar ook onzeker. Andere kenmerken van het lichaam geven bij deze onzekere factor dus de doorslag. 

Weet jij wat de basishouding is van deze staart?

Wat zegt de stand van de oren van een hond?

Net als de staart hebben ook de oren drie verschillende standen. De oren bevinden zich in de basishouding op het moment dat de oorschelp een beetje gedraaid is. De kans is groot dat jouw viervoeter ontspannen is. Wanneer hij alert is en klaar om te handelen, zullen de oren van jouw harige vriend rechtop staan. Wanneer de oren plat op het hoofd liggen of flink naar achter staan, is hij angstig of wil hij zijn goede intenties kenbaar maken. Ook voor de oren geldt dus dat de rest van de lichaamshouding van belang is. 

Net als de staart hebben ook de oren drie verschillende standen.

Wat zeggen de ogen van een hond?

Lichaamstaal begrijpen zonder de blik van jouw hond in ogenschouw te nemen is niet mogelijk. De ogen van jouw hond kunnen je genoeg vertellen. Wanneer jouw hond ontspannen is, zijn de ogen niet wijd opengesperd en is er geen oogwit te zien. Als jouw trouwe viervoeter gestrest of gespannen is, dan is dit vaak wel te zien. De ogen worden vaak ook voller en de pupillen kunnen zich verwijden. 

De ogen van jouw hond kunnen je genoeg vertellen.

Wat betekent het als een hond zijn tanden laat zien?

Wanneer een hond zijn tanden laat zien, is dit eigenlijk nooit een goed teken. Uiteraard zijn de tanden zichtbaar als je hond hijgt, maar wanneer de kaken op elkaar geklemd zitten en jouw trouwe hondenvriend zijn tanden laat zien, dan is dit een duidelijk sein om op te passen. Een hond laat zijn tanden zien om duidelijk te maken dat hij ontevreden is. Hij probeert op deze manier escalatie te voorkomen. Let dus goed op dit kenmerk van lichaamstaal. 

Wanneer een hond zijn tanden laat zien, is dit eigenlijk nooit een goed teken.

Wat zeggen de haren van een hond?

Zelfs de haren van onze trouwe vriend kunnen onderdeel zijn van de lichaamstaal. Wanneer de haren van jouw trouwe viervoeter overeind staan, is hij gespannen of opgewonden. Het is dus niet met zekerheid te zeggen dat een hond boos is op het moment dat zijn haren overeind gaan staan. Het is ook goed mogelijk dat hij ergens van geschrokken is of dat hij iets spannend vindt. Dit is ook niet per definitie verkeerde spanning. Honden vinden het ook spannend om andere honden te ontmoeten. Wanneer de haren overeind gaan staan, heet dit borstelen. 

Zelfs de haren van onze trouwe vriend kunnen onderdeel zijn van de lichaamstaal.

Jouw vrolijke vriend gebruikt zijn lichaam dus om met ons en andere levende wezens te communiceren. Toch is het lastig om de staart, de oren, de ogen, de vacht en de bek van jouw trouwe viervoeter afzonderlijk te interpreteren. Het is van belang dat je naar de gehele lichaamshouding van de hond kijkt om te bepalen of hij boos, bang, blij of verdrietig is. Lichaamstaal is essentieel. 

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!