Eerste bezoek aan de hondenschool

Overweeg je jouw hond naar een hondenschool te brengen? Goed idee, maar er zijn meestal veel verschillende hondenscholen in je omgeving. Welke moet je kiezen? Wanneer starten met hondenschool? Wat leer je daar eigenlijk? Hoeveel kost een hondenschool? Snuffelbox geeft enkele tips en informatie voor jou en je viervoeter.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Hondenschool of hondenclub: wat is het verschil?

Als je een hondenschool zoekt, kom je ook hondenclubs of hondensportverenigingen tegen. Dit zijn particulier georganiseerde verenigingen van hondenbezitters die gezamenlijk trainingssessies, honden ontmoetingen, sporttoernooien of cursussen organiseren en financieren. Om aan de activiteiten van een hondenclub deel te nemen word je lid, betaal je een jaarlijkse bijdrage en neem je tegen gereduceerde prijs deel aan cursussen of evenementen van de hondenclub.

Schoen met hond - klaar voor hondentrainingKlaar voor een nieuwe hondentraining.

Als tegenprestatie wordt van de leden verwacht dat ze hun tijd vrijwillig besteden. Een hondenschool, daarentegen, is een bedrijf waar je een honden cursus volgt. Dit betekent dat de prijzen van een hondenschool meestal hoger zijn dan een cursus bij een hondenclub.

Hondenschool online

Je kan ook online hondenscholen op het internet vinden. Een hondenschool online werkt met tamelijk goedkope videolessen, schriftelijke documenten of live consultaties via videogesprekken. Let wel, bij een online hondenschool mist je pup wel de eerste levensles; namelijk de sociale omgang met andere leeftijdsgenootjes.

Tip: Beoordeel een hondenschool nooit uitsluitend op basis van geld. Bezoek de hondenscholen of hondenclubs en praat persoonlijk met de trainers of leden. Kun je gratis deelnemen aan een proefles? Doe daar zeker je voordeel mee. 

Hondenschool verplicht of leuk: waarom ga je?

Iedereen weet dat een puppy’s en jonge honden een goede basistraining nodig hebben. Maar het is niet alleen je viervoeter die op hondentraining gaat. Als hondeneigenaar doe je zelf ook belangrijke kennis op over bijvoorbeeld typisch hondengedrag. Je hebt de kans om samen met je hond te leren. Zo word je een beter team, zowel op het honden trainingsveld als in het dagelijks leven. 

Honden spelenSpelende honden.

Bovendien zal je harige vriend zelfverzekerder worden in de omgang met zijn soortgenoten, want samen spelen maakt deel uit van de puppylessen en cursussen voor jonge honden. Zo leert grote Max zachtjes met kleine Laika te spelen en kort daarna zonder agressie met sterke Rex te stoeien. Je hond wordt goed in het begrijpen van de lichaamstaal van andere hondenrassen met bijvoorbeeld stompe staarten of flaporen.

Wanneer puppycursus starten?

Puppytraining - baas met pupBaasje traint met pup.

De beste leeftijd om met een puppycursus te starten is als je pup rond de 12 weken oud is. Ten eerste is je pup dan ingeënt en is de kans op ziekte, of het aansteken van elkaar, minimaal. Ten tweede zit je viervoeter in de ontdekkings- socialisatiefase. Het leren en ontdekken wordt bij een puppytraining op een positieve manier gestimuleerd.

Is een hondencursus verplicht?

Nee, het is niet verplicht een hondencursus te volgen. In 2018 lag er een voorstel voor het kabinet over een verplichte opvoedcursus voor baasjes van honden die een gevaar zouden kunnen vormen voor mens en dier. Echter is dit landelijk plan van tafel en laat het kabinet het aan gemeenten over of een hondenbezitter van een zogenoemd ‘hoogrisico hond’ verplicht op les moet.

Hondenscholen en kosten: hoe duur is het?

Hond met frisbeeHond met frisbee.

Behalve puppycursussen zijn er nog veel meer aanbiedingen op hondenscholen. Deze omvatten cursussen in behendigheid, gehoorzaamheid, flyerball, frisbee of andere hondensporten. Bovendien zijn er werk- en opleidingscursussen voor honden van alle leeftijden.

De kosten van een hondenschool variëren van 10 tot 25 euro per les. Meestal bestaat een gezamenlijke puppycursus uit 8 lessen van 1 uur. Neem je privéles dan liggen de kosten hoger, rond de 40 tot 80 euro per uur. Hoeveel een cursus ook kost, het is voor jou en je viervoeter zeker de moeite waar.

Hondenschool en kwaliteit: hoe herken je goede honden trainers?

Een manier is om andere hondeneigenaren te vragen naar hun ervaringen met hondenscholen. Zo krijg je een eerste indruk. In principe kun je een goede hondenschool herkennen aan een goed onderhouden hondentrainingsruimte, volle klassen en trainers met een open persoonlijkheid. Ze leggen graag dingen uit, zijn vriendelijk en gaan met elke hond afzonderlijk om. Ze werken zonder dwang of geweld.

Op de websites van de hondenscholen vind je informatie over de opleiding en bijscholing van de trainers, die heel verschillend kunnen zijn. Voor hondentrainer, hondenprofessional, hondencoach, hondenpsycholoog, hondenfluisteraar bestaat er géén beroepsbescherming. Dat wil zeggen dat iedereen een hondenschool kan beginnen. En helaas gebeurt dat ook veel in de hondenwereld.

Tip: Beslis op basis van je onderbuikgevoel! Als jij of je huisdier zich ongemakkelijk voelen, is het de verkeerde hondenschool, ongeacht wat certificaten of andere hondenbezitters zeggen.

👉 30 tips voor positieve stimuleringstraining met je huisdier

Tot slot over hondenscholen

Snuffelbox geeft je nog een paar laatste tips mee over honden cursussen. Dit is wat je namelijk nog meer moet weten over hondenscholen: 

  • Meestal heb je het actuele inentingsbewijs van je hond nodig als je start met de hondencursus. 

  • Je hond moet ook gezond en fit zijn. 

  • Soms zal je gevraagd worden of je een honden aansprakelijkheidsverzekering hebt. 

  • Het is aan jou als baasje of je hond met een halsband of een tuigje naar de training komt. 

  • Als je hond loops is, overleg dan met de trainer om te zien of je een korte pauze van de hondentraining kan nemen.

Klaar met de eerste training? Geef een box!

Zorg dat er een leuke Snuffelbox klaarligt voor jouw hond! Elke box bevat tenminste twee speeltjes, snacks en kauwproducten waar jij jouw hond mee kunt verwennen.

Cadeaubox hond - Japan thema SnuffelboxFebruari 2022 themabox 'Japanse hondenliefde' Snuffelbox.

👉 Lees meer over Snuffelbox.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!