Grote hondenrassen: kalme reuzen met een groot hart

Grote hondenrassen hebben een groot hart, en veroveren en betoveren veel hondenliefhebbers. Een grote hond straalt een natuurlijke kalmte uit die snel op hun eigenaars overgaat. Honden als de Newfoundland of de Ierse Wolfshond zijn trouwe metgezellen, maar ze hebben veel ruimte nodig en consequente training. Kom meer te weten over deze zachtaardige reuzen!

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Grote hondenrassen zijn sereen en geduldig

Grote hondenrassen zijn vaak kalm, lief, geduldig en goedmoedig. Zo zijn de meeste grote honden als ze liefdevol en consequent opgevoed worden. Grote hondenrassen zoals de Sint Bernard, de Berner Sennenhond of de Newfoundland worden meestal gekenmerkt door een zeer zachtaardig karakter en zijn niet snel van streek. Ze kennen hun grootte en kracht. Daarom hoeven ze het niet aan anderen te bewijzen, tenzij ze zichzelf of hun roedel moeten beschermen.

Een grote hond aan je zijde hebben geeft de eigenaar een gevoel van veiligheid. Vreemden houden afstand, omdat ze respect hebben voor - en soms bang zijn voor - hondenrassen als de Duitse Herder of de Duitse Dog. Deze vrees is echter ongegrond als de zachte reuzen vanaf het begin consequent getraind zijn en zowel geestelijk als spiritueel beziggehouden worden.

Berner SennenEen Berner Sennenpuppy.

Wat is een grote hond?

Je spreekt van een groot hondenras vanaf een schofthoogte van 60 cm. Het gewicht van grote hondenrassen varieert sterk. Een volwassen Sint-Bernard reu kan wel tot 100 kg wegen, terwijl een grote Duitse herder niet meer weegt dan 40 kg. Grote honden verouderen sneller en hebben daarom een lagere levensverwachting dan kleine en middelgrote honden. Gemiddeld worden grote hondenrassen rond de 8 jaar oud. 

Sint-BernardEen volwassen Sint-Bernard.

Top 5 grote hondenrassen soorten

Hoeveel hondenrassen zijn er? In totaal zijn er ongeveer 350 erkende hondensoorten. Van grote honden als een Ierse Wolfshond tot een kleine hondenras Chihuahua. 

Tot de top-5 grote hondenrassen soorten behoren de volgende reuzen.

1. Engelse Mastiff

Met een schofthoogte tot 90 cm en een gewicht van ongeveer 90 tot 100 kg behoort de Engelse Mastiff tot de grootste hondenrassen die vandaag leven - zowel in hoogte als gewicht. Dit ras staat door de geschiedenis heen bekend om zijn angstaanjagende en grote verschijning, stamt af van oude oorlogshonden en verwarmt nu sofa's over de hele wereld. En is daarmee een liefdevol gezinslid. Als ze niet lekker tegen hun baasje aankruipen, wordt dit reuzen hondenras ook gebruikt voor bewakings-, politie- en militair werk, dankzij hun hoge intelligentie.

2. Ierse Wolfshond

Net als de Engelse Mastiff stamt ook de Ierse Wolfshond af van formidabele wortels. Dit reusachtige hondenras werd vroeger gebruikt voor de wolvenjacht (vandaar de naam), en werd in oorlogen gebruikt om mannen van paarden en strijdwagens te sleuren. Dit hondenras kan zo’n 70 kg worden en ongeveer 80 cm schofthoogte.

Ierse WolfshondIerse Wolfshond.

3. Anatolische herder

Imposant en beschermend is de Anatolische herder een territoriale, slimme en trouwe werkhond. Met een gewicht van 70 kilo werd dit Turkse ras ontwikkeld om vee te beschermen. Het zijn grote honden die roofdieren liever intimideren dan aanvallen, waardoor ze tegenwoordig populair zijn als waakse ranchhonden die boerderijen beschermen.

4. Pyrenese berghond

De Pyrenese berghond is een groot hondenras welke afkomstig is uit de Franse Alpen. Dit majestueuze ras is indrukwekkend in omvang (max 73 kg) en gemakkelijk herkenbaar aan zijn (meestal) grote witte vacht. Dit grote hondenras werd ontwikkeld om naast herders te werken en om het vee te beschermen. Bekend om hun geduld en onafhankelijkheid, vechten de Pyrenese berghonden onverschrokken tegen roofdieren.

Pyrenese berghondEen volwassen Pyrenese berghond.

5. Sint-Bernard

Velen vragen zich vaak af wat de reden is achter de naam van de 'Sint' Bernard, en meestal wordt gedacht dat die toegeschreven wordt aan hun engelachtige temperament, maar wist je dat ze eigenlijk gefokt werden door een Zwitsers klooster? Door hun grote afmetingen (meestal tussen de 71 en 76 cm en rond de 120 kg) waren ze perfect om het heilige land te beschermen. Maar al gauw ontdekte men dat ze in de Zwitserse Alpen ongelooflijke zoek- en reddingshonden waren. En door hun vriendelijke gezicht en zachte ogen waren ze een zeer welkom gezicht voor verdwaalde reizigers. Tot op de dag van vandaag worden ze in de hele wereld bij zoek- en reddingsacties gebruikt. Ze zijn nu één van de meest geliefde grote hondenrassen soorten, dankzij hun liefdevolle en volgzame temperament.

De grote hondenrassen soorten die net buiten de top-5 grote honden vallen zijn de Newfoundlander, Duitse Dog, Leonberger, Bordeauxdog en de Berner Senner hond.

Opvoeden van een grote hond

De opvoeding is, net als bij iedere viervoeter, belangrijk voor een grote hond. Vaak zijn grote honden beter opgevoed dan een kleine hond. Dit komt waarschijnlijk doordat je een grote hond niet even snel oppakt als hij niet luistert. Je wilt dat je grote hond naast je loopt als dat moet en vrij rent als dat kan, wetende dat hij op jouw fluitsignaal regelrecht naar je terug rent. Een goed opgevoede hond is fijn en betrouwbaar. 

Veel bewegingsruimte nodig

Een grote hond heeft veel ruimte nodig. Een huis met een tuin is de perfecte woonruimte voor een grote viervoeter. Als je een grote hond in een stadsflat wilt houden, is een gelijkvloerse flat of een appartement met een lift aan te bevelen. Veel grote honden hebben de neiging tot gewrichtsproblemen (heup- en elleboogdysplasie) en hebben moeite met traplopen als ze ouder worden. Vanwege hun zwaardere gewicht, til je een grote hond niet gemakkelijk de trap op. 

Lichaamsbeweging grote hond

Wat lichaamsbeweging betreft, kun je het met een grote hond over het algemeen redelijk rustig aan doen. Duursporten voor honden, lange wandelingen of fietstochten zijn niet voor de meeste reuzen weggelegd. Ze geven veel de voorkeur aan een ontspannen wandeling door het bos of het strand. En verder houden ook grote hondenrassen van spelen, ravotten, tijd met de baas doorbrengen en lekker snoepen. 

Snuffelbox verwenmoment

Verwen jouw grote hond maandelijks met een Snuffelbox, welke vol verrassingen zit. Het hondenleven van een grote hond is al zo kort, dus waarom ze niet iedere maand verwennen met een Snuffelbox? Een ultiem cadeau voor hond en baas, want de box wordt automatisch iedere maand naar het huisadres verstuurd. Gevuld met 2 hondenspeeltjes, 2 zakjes met beloningssnoepjes en 1 kauwsnack.

SnuffelboxSnuffelbox!

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!