Hoe kun je een hond blaffen afleren?

Hoe kan je een hond blaffen afleren? Dat is waar deze hondenblog over gaat. Een blaffende hond kan namelijk een hoofdpijnzaak zijn voor eigenaren van huisdieren. En wellicht ook voor de buren. Snuffelbox geeft je 5 tips om het blaffen van je hond te reduceren.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Beagle wil gaan blaffenHoe kan je een hond blaffen afleren?

Hoe kan je een hond blaffen afleren? 5 technieken

Niets is zo vervelend als een hond die te veel blaft. Maar gelukkig zijn er meerdere technieken hoe je jouw hond het blaffen afleren kan. Hoewel ze allemaal succesvol zijn, moet je geen wonderbaarlijke resultaten van de ene op de andere dag verwachten voor het blaffen afleren. Wat misschien voor jouw pup werkt, werkt misschien niet voor een andere viervoeter. 

Hoe langer je hond het blafgedrag heeft geoefend, hoe langer het duurt voordat hij andere communicatiemiddelen ontwikkelt of ongevoelig wordt voor de dingen die het geblaf nu veroorzaken. Begrijpen waarom je hond blaft, is cruciaal voor het kiezen van de juiste methode voor het blaffen afleren. 

#1 - Preventie is het sleutelwoord bij afleren blaffen

Of je nu net een nieuwe volwassen hond hebt geadopteerd of het je eerste week is met een puppy; je hond bezighouden en bewegen helpt enorm om het blaffen te verminderen en bovendien voorkomt het ook het excessief blaffen. Merk op waar je hond of puppy naar blaft en gebruik de onderstaande tips om de frequentie van het blaffen te verminderen. Blaffen is normaal hondengedrag en puppy's groeien er niet overheen. Maar je kunt wel positieve stappen nemen om het blaffen te verminderen en je hond alternatieve manieren leren om te communiceren. 

Waarom blaft een hond? Blaffen is een belangrijk communicatiemiddel voor honden. Honden blaffen als ze bang zijn, enthousiast zijn, gevaar zien of zich ongemakkelijk voelen. Vergeet niet dat het jouw taak is als hondeneigenaar om voor je hond op te komen, wat betekent dat je hem niet in situaties brengt die hem overmatig gestrest maken. Als je hond voortdurend blaft, probeert hij je te vertellen dat hij een onvervulde behoefte heeft of uit een enge of overweldigende situatie verwijderd moet worden.

Hond blaft - hoe blaffen afleren?Blaffen is een belangrijk communicatiemiddel voor honden.

#2 - Verwijder de motivatie om te blaffen

Je hond krijgt een soort beloning als hij blaft. Anders zou hij het niet doen. Zoek uit waarom je hond blaft en werk eraan om dat te elimineren. Bijvoorbeeld bij voorbijgangers of wanneer je hond naar buiten moet om zijn behoefte te doen. 

Wat te doen wanneer je hond blaf naar voorbijgangers? Als ze blaffen naar mensen of dieren die langs de woning wandelen, beheers het gedrag dan door de gordijnen te sluiten of je hond in een andere kamer te zetten.

Wat te doen als honden blaffen omdat ze naar buiten moeten? Train in plaats van het blafgedrag een andere communicatie aan. Bijvoorbeeld door een belletje bij de buitendeur op te hangen. Leer je hond om het belletje te laten rinkelen als hij naar buiten moet. Je kunt beginnen door hem naar de bel te brengen en hem een traktatie te geven als hij deze aanraakt. Laat je hond geleidelijk aan de bel rinkelen, voordat jullie naar buiten gaan voor een toiletronde. Hierdoor gaat je hond gaandeweg begrijpen dat wanneer hij aan de bel rinkelt, hij zijn behoeft buiten kan doen. 

#3 - Negeer blafgedrag

Als je denkt dat je hond blaft alleen maar om je aandacht te krijgen, probeer hem dan te negeren. Regelmatige lichaamsbeweging en het gebruik van hondenpuzzelspelletjes houden je hond lichamelijk en geestelijk bezig. Voorkom dat je hond überhaupt blaft - door hem te vermoeien of hem iets te doen te geven - is gemakkelijker dan het blaffen afleren. 

Leer je hond alleen te zijn, door dit vanaf pup af aan te trainen. Veel honden gaan blaffen, zodra ze alleen worden gelaten. Dit leer je af door een eenvoudige training. Verlaat het huis en wacht buiten totdat je hond is gestopt met blaffen. Ga dan naar binnen en beloon je hond. Verleng de tijd dat ze stil blijven en houd bij de training de tijd gevarieerd. Beloon ze soms na 5 seconden, dan na 30 seconden en dan na 3 minuten. Wees hierbij geduldig, je hond moet namelijk wel de tijd krijgen om het te leren. 

Hond blaft in buitenluchtEr zijn verschillende dingen die je kunt doen om het blaffen af te leren.

#4 - Ontwen je hond aan de prikkel

Honden blaffen vaak bij specifieke triggers, laat je hond dan geleidelijk wennen aan datgene waardoor hij blaft. Begin met de prikkel (het ding waardoor ze blaffen) op een afstand. Het moet ver genoeg zijn dat ze niet blaffen als ze het zien. Geef ze veel lekkers als ze oogcontact met je houden en het blaffen afleren. Breng de stimulus iets dichterbij (misschien maar een paar centimeter of een paar meter om te beginnen) en geef traktaties. Als je hond begint te blaffen, ben je te dicht bij de prikkel gekomen.

#5 - Houd je hond bezig

Zorg ervoor dat je hond elke dag voldoende lichamelijke beweging en geestelijke uitdagingen krijgt. Een vermoeide viervoeter is namelijk een hond die minder snel blaft uit verveling of frustratie. Afhankelijk van de leeftijd en gezondheid kan je hond meerdere lange wandelingen nodig hebben, evenals een goed spelletje achter de bal aanrennen en spelen met wat interactief speelgoed.

Wil je hulp bij het blaffen afleveren? Lees dan onze blog over het beste anti-blafapparaat.

Wees consequent en beloon positief gedrag

Houd onderstaande zaken altijd in gedachten bij de hondentraining voor het afleren van blaffen. 

  • Schreeuwen tegen je hond om stil te zijn, vermindert het geblaf niet. Stel het doel of de oorzaak vast, waarom je hond blaft. Geef hem vervolgens alternatieven om te communiceren. Of neem de stimulans weg waardoor je hond gaat blaffen.

  • Houd je trainingssessies positief en vrolijk. Blaffen is namelijk een heel normaal communicatiemiddel voor honden. 

  • Wees consequent bij blaffen afleren, zodat je jouw viervoeter niet in verwarring brengt. Als iedereen in je huis op één lijn zit, leidt dit bovendien tot snellere resultaten.

Aussie op het strandWees consequent bij het blaffen afleren.

Met de Snuffelbox tips & tricks en doorzettingsvermogen zijn wij ervan overtuigd dat je jouw hond het blaffen kan afleren. Gebruik de beloningssnoepjes uit de Snuffelbox om het goede gedrag te belonen. Speel met de hondenspeeltjes die in de Snuffelbox zitten om je hond lichamelijk te vermoeien en daag je hond uit met de kluif van Snuffelbox. Deze vind je allemaal in de Snuffelbox

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!