Hond gevonden, wat te doen? 

Je hebt een hond gevonden en je vraagt je vast af wat je nu moet doen. Er zijn verschillende groepen op Facebook met ‘hond vermist’ en ‘dier vermist’, maar is dat de juiste manier van handelen als je een hond gevonden hebt? Snuffelbox zocht het voor je uit en vertelt jou wat de juiste manier is om met een gevonden hond om te gaan. 

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Hond op straatHeb je een hond gevonden? Snuffelbox vertelt je wat te doen.

Wat moet je doen als je hond kwijt is?

Is je hond vermist? Dat is bijzonder vervelend. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel manieren om een vermiste hond weer veilig terug te vinden. 

Organisaties

Het is bijzonder verstandig dat je eerst een aantal organisaties op de hoogte brengt van jouw vermiste hond. Amivedi is een vrijwilligersorganisatie die zich inzet voor vermiste dieren. De organisatie werkt samen met lokale diensten in jouw gemeente, zoals het dierenasiel en de dierenambulance. Ook de dierenbescherming heeft een speciale pagina waar mensen die hun hond kwijt zijn deze kunnen zoeken op mijn dier is zoek. Het is wel belangrijk dat jouw hond als vermist is opgegeven bij Amivedi.

HondAmivedi is een vrijwilligersorganisatie die zich inzet voor vermiste dieren.

Zoektips

Gelukkig zijn er ook een aantal dingen die je zelf ook kunt doen om de vindkans te vergroten.

Posters en flyers 

Het is belangrijk dat zoveel mogelijk weten dat jouw hond vermist is. Plak posters op in de stad of in het dorp waar je woont en laat flyers achter bij mensen in de brievenbus en bij de supermarkt. Op de website van Amivedi kun je online een gratis poster maken voor je vermiste hond.

Facebook 

Zoals gezegd zijn er tal van Facebookgroepen voor ‘hond vermist’ en ‘dier vermist’. Het is zeker zinvol om jouw hond op één of meerdere sites te plaatsen. Vermeld jouw contactgegevens (naam en telefoonnummer/e-mailadres) en plaats een duidelijke foto van jouw hond, de stad of het dorp waar hij vermist is geraakt en zijn naam en kenmerken. 

Zelf zoeken

Ga naar de plek waar je jouw hond voor het laatst hebt gezien, ga naar dierenasiels in de buurt van jouw stad en dorp en neem contact op met de dierenambulance. Blijf vooral actief bezig met de vermissing van jouw hond. Zeker in de eerste dagen van de vermissing van jouw hond is het belangrijk om terug te gaan naar de plek waar je hem verloren bent en hem te roepen. Neem vooral een zaklamp en eventueel zijn favoriete eten mee.  

Vermiste hondHang posters op waar veel mensen komen.

Voorzorgsmaatregelen

Hond chippen

Als het goed is heeft jouw hond een chip, want dit is namelijk verplicht. Zeven weken na de geboorte heeft jouw puppy een chip gekregen en deze is door de fokker geregistreerd. Op het moment dat jij de puppy hebt geadopteerd moest je de registratie over laten zetten op jouw eigen adres. Een hond chippen is een verplichting.

Hondenpenning

Een hondenpenning kan het proces van het vinden van jouw hond versnellen. Wanneer jouw hond een penning draagt met jouw naam, telefoonnummer en adresgegevens, dan kan degene die jouw hond gevonden heeft jou snel contacteren. 

GPS-tracker

Laat jouw hond een halsband dragen met een GPS-tracker, zodat jij hem altijd zelf weer terug kunt vinden. In deze blog lees je meer over de GPS-tracker voor jouw hond. 

Vermiste hond op stenen richelTref voorzorgsmaatregelen, zodat de kans dat je jouw hond kwijtraakt, verkleint.

Wie moet je bellen als je een hond vindt?

Als je een hond gevonden hebt, dan ben je verplicht om dit aan te geven bij het asiel of bij de dierenopvang van jouw gemeente. Dit kun je doen door bijvoorbeeld de dierenambulance te bellen. Het is dus niet genoeg om een gevonden hond enkel op Facebook te plaatsen, want in het asiel kunnen ze kijken of de hond een chip heeft. Ook op Amivedi kun je aangeven dat je een hond gevonden hebt of je kunt kijken tussen de honden die als vermist zijn opgegeven. 

Wat doet de dierenambulance met gevonden dieren?

Als je een hond vindt, dan kun je de dierenambulance bellen. De dierenambulance komt het gevonden dier in de meeste gevallen ophalen, maar het is ook mogelijk dat ze je doorverwijzen naar een dierenasiel in de buurt. In de dierenambulance of bij het asiel bekijken ze of de hond gechipt is. Als de hond gechipt is, dan kunnen ze vrij snel het baasje achterhalen. De hond wordt goed verzorgd tot het baasje is gevonden. 

Heb je jouw hond gevonden, vergeet dit dan niet aan te geven bij Amivedi. Haal ook de posters en flyers weg van jouw gevonden hond. Verder is het ook belangrijk dat de mensen in de facebookgroepen ‘hond vermist’ en/of ‘dier vermist’ weten dat jouw hond terecht is. 

Hond en baas op steiger bij zee kijkend naar zonsondergangMeld het als jij en je viervoeter weer herenigd zijn.

Wil je jouw trouwe viervoeter een traktatie geven? Geef dan de Snuffelbox cadeau. De Snuffelbox bevat tenminste vijf hondenproducten, waaronder twee speeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef jouw viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte box met speelgoed en traktaties of schaf eenmalig een box aan.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!