Hond met hooikoorts, wat te doen?

Jouw hond niest bijzonder vaak en zijn ogen zijn betraand en ontstoken. Het is best goed mogelijk dat jouw hond hooikoorts heeft. Hooikoorts komt minder vaak voor bij honden, dan bij mensen, maar het is zeker mogelijk dat jouw hond last heeft van de pollen die in de lucht hangen. Om je een duidelijker beeld te geven van een hond met hooikoorts vertelt Snuffelbox je hier meer over. 

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Hond met hooikoortsNet als mensen kunnen ook honden last hebben van hooikoorts.

Kan een hond hooikoorts hebben?

Het antwoord is dus ja, een hond kan last hebben van hooikoorts, maar dit komt wel minder vaak voor bij honden zoals dit bij mensen voorkomt. Een pollenallergie bij honden is een teken dat jouw hond een overgevoelig immuunsysteem heeft. Als een hond last heeft van hooikoorts, dan heeft hij ook vaak last van andere atopische allergieën. Wellicht vraag je je af wat een atopische allergie is, dat leggen wij je uit. 

Wat is een atopische allergie?

Een hond met hooikoorts heeft last van een atopische allergie. Een atopische allergie hond is een allergie die ontstaat als gevolg van overgevoeligheid voor bepaalde stoffen in de omgeving, zoals bijvoorbeeld huisstofmijt, maar ook pollen. Een hond met hooikoorts heeft last van de pollen in de lucht. Atopische allergieën komen dus niet enkel voor bij mensen, maar ook bij honden. Een atopische allergie bij een hond kan ervoor zorgen dat een hond geregeld moet niezen en last krijgt van zijn ogen. Het kan er ook voor zorgen dat de allergie zich uit door middel van huid- en vachtproblemen. 

Hond hooikoorts | symptomen

De symptomen die een hond met hooikoorts ervaart, komen grotendeels overeen met de symptomen van een atopische allergie, maar om hooikoorts bij een hond te specificeren, zetten we ook de symptomen van een hond met hooikoorts voor je uiteen. Een hond met hooikoorts kan last hebben van de volgende symptomen: 

 • Niezen is een symptoom dat we vaak terug zien komen bij honden die last hebben van hooikoorts. Dit kan heel vervelend zijn voor een hond, want over het algemeen niezen honden niet vaak. De hond kan last krijgen van een geïrriteerde neus en snuit; 

 • Ook jeuk is een terugkerend probleem bij honden met hooikoorts. Honden die last hebben van jeuk zullen hun huid en vacht overmatig gaan verzorgen. Dit is een vicieuze cirkel, want door overmatige vachtverzorging raakt de huid al maar meer geïrriteerd; 

 • Verder kan een hond last hebben van ademhalingsproblemen. De neus van de hond kan verstopt raken op het moment dat er pollen in de lucht te vinden zijn; 

 • Net als bij mensen krijgen ook honden last van roodomrande en tranende ogen. Dit is een duidelijk teken van hooikoorts, want de ogen zijn geïrriteerd, waterig en door de vele tranen kan de huid gaan ontsteken; 

 • Een hond met hooikoorts voelt zich lusteloos en kan minder actief zijn dan normaal. Jouw hond zal meer liggen op zijn bench of op zijn hondendeken en zal minder vaak willen spelen; 

 • Daarbij komt ook vaak een verminderde eetlust. Waar jouw trouwe viervoeter normaal bijzonder enthousiast is over zijn volgende maaltijd, neemt hij wellicht nu maar een paar hapjes. 

Houd er rekening mee dat niet iedere hond hetzelfde is. Het is heel goed mogelijk dat jouw hond nog veel beweegt en genoeg eet, maar wel veel niest en last van de ogen heeft. Niezen en roodomrande, betraande ogen zijn de symptomen bij een hond met hooikoorts die bijzonder vaak voorkomen. 

Hond in hoog grasPollen die door de lucht vliegen zijn de boosdoener van de allergische reactie bij honden met hooikoorts.

Hoe herken je hooikoorts bij hond?

Je kunt hooikoorts bij honden herkennen aan bovenstaande symptomen. Het is echter wel belangrijk te begrijpen dat deze symptomen niet allemaal voor hoeven te komen bij jouw hond. Ook is het heel goed mogelijk dat jouw hond andere ziekteverschijnselen vertoont. Heb je het idee dat jouw hond ziek is, maar heb je vanwege bovenstaande symptomen hooikoorts bij je hond afgestreept, bedenk dan dat er ook andere ziektes voor kunnen komen bij jouw hond. Het is belangrijk dat je contact opneemt met de dierenarts als je een ziekte, zoals hooikoorts, bij je hond vermoedt. Welke ziekte jouw hond ook heeft, het is belangrijk dat deze door een dierenarts wordt vastgesteld en wordt behandeld. 

Lees meer over de symptomen een zieke hond vertoont.

Hoe kan een dierenarts hooikoorts bij een hond vaststellen?

Wanneer jij met jouw hond naar de dierenarts gaat om te bepalen of jouw hond hooikoorts heeft, kan de dierenarts dit op twee manieren vaststellen, door middel van een bloedtest of een huidtest. Bij een bloedtest wordt een buisje bloed afgenomen en getest in een laboratorium. Bij een huidtest worden meerdere stoffen geïnjecteerd en wordt er vervolgens gekeken of de huid van jouw hond hier op reageert. Vaak heeft een bloedtest de voorkeur, omdat dit minder vervelend is voor de hond en uiteindelijk ook makkelijker uit te voeren is. 

Hooikoorts bij honden behandelen

Honden kunnen op twee manieren behandeld worden voor hooikoorts. Honden kunnen door middel van geneesmiddelen behandeld worden tegen hooikoorts, maar er zijn ook natuurlijke manieren om jouw hond te behandelen tegen hooikoorts. Alvorens we deze twee behandelingen verder bespreken, willen we wel duidelijk maken dat genezing van hooikoorts niet mogelijk is. Echter, een hond kan een gelukkig en hondwaardig leven leiden ook mét hooikoorts. 

Hond krijgt behandelingHooikoorts bij honden is niet te genezen, maar wel bijzonder goed te behandelen.

Medicijnen voor hooikoorts bij honden

Er zijn verschillende geneesmiddelen voor hooikoorts bij honden. De dierenarts bepaalt samen met jou welk geneesmiddel het beste aansluit bij jouw hond en bij de behandeling van de hooikoorts van jouw hond. Er zijn drie geneesmiddelen die in de regel worden voorgeschreven aan onze trouwe viervoeter: 

 • Corticosteroïden zijn ontstekingsremmende medicijnen die gebruikt kunnen worden om hooikoorts bij honden te behandelen; 

 • Ook antihistaminica kunnen helpen om de allergische reactie te onderdrukken door het blokkeren van de stof histamine, die de allergische reactie veroorzaakt. Houd er rekening mee dat je nooit hooikoortstabletten die voor mensen bestemd zijn aan honden dient te geven. Er zijn genoeg antihistaminica die we aan onze hond kunnen geven, zoals cetirizine en hydroxyzine. 

 • Allergeenspecifieke immunotherapie is een behandeling waarbij de hond kleine hoeveelheden van de bestanddelen waar hij allergisch voor is, krijgt toegediend om de overgevoeligheid voor de allergie te verminderen. 

Het is voor alle drie de geneesmiddelen bijzonder belangrijk dat dit in goed overleg met een dierenarts aan jouw hond wordt gegeven, bedenk nooit zelf een behandeling voor jouw hond. 

Natuurlijke behandeling voor hooikoorts bij honden

Er zijn ook een aantal natuurlijke behandelingen die helpend kunnen zijn bij het verminderen van de symptomen van hooikoorts bij honden: 

 • Geef jouw hond regelmatig een bad om stof, pollen en andere allergene deeltjes van de huid en vacht te verwijderen. Gebruik hiervoor een milde, hypoallergene shampoo; 

 • Voed jouw hond daarnaast met hypoallergeen hondenvoer dat speciaal is samengesteld voor honden met een voedselallergie. 

 • Geef jouw hond supplementen die speciaal zijn samengesteld voor honden met hooikoorts, zoals vitamine C. 

 • Gebruik een luchtreiniger in huis om pollen en andere allergene deeltjes uit de lucht te verwijderen. 

 • Zorg ervoor dat jouw hond voldoende drinkt om de slijmvliezen te hydrateren en de afvoer van slijm te bevorderen.

 • De laatste natuurlijke behandeling die bijzonder goed kan werken om hooikoorts bij honden op een natuurlijke manier te verminderen is jouw hond niet uitlaten op het moment van de dag dat pollen het meest in de lucht voorkomen. 

Hond wordt gewassen in badEen bad met hypoallergene shampoo kan helpen om stof, pollen en andere allergene deeltjes te verwijderen.

Er zijn een aantal natuurlijke behandelingen die mogelijk nuttig kunnen zijn voor het verminderen van de symptomen van hooikoorts bij honden, maar het is belangrijk om te onthouden dat deze behandelingen enkel bedoeld zijn om de symptomen te verminderen en niet om de oorzaak van de hooikoorts bij honden te behandelen. 

Een hond kan dus net als mensen last hebben van hooikoorts. De symptomen van hooikoorts bij honden komt ook in zekere zin overeen bij hooikoortsverschijnselen bij mensen. Honden hebben ook last van geïrriteerde ogen en veel niezen. De behandeling bij honden met hooikoorts is echter vaak anders. Honden kunnen geneesmiddelen voorgeschreven krijgen, zoals medicijnen, maar ook een injectie. Er zijn ook verschillende natuurlijke manieren om hooikoorts bij honden te verminderen. 

Abonneer je op de Snuffelbox!

Ben je nog geen Snuffelbox abonnee, maar zie je steeds trouwe viervoeters met een geweldige box? Schrijf jouw hond dan nu in voor de Snuffelbox en ontvang iedere maand de lekkerste knabbels en de leukste speeltjes bij jou thuis. Wanneer je je nu inschrijft, ontvang je een extra speeltje in jouw eerste box. 

De Snuffelbox bevat tenminste vijf hondenproducten, waaronder twee speeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef jouw viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte box met speelgoed en traktaties of schaf eenmalig een box aan.

Als Snuffelbox abonnee geniet je ook van de volgende voordelen: 

 • Je hebt toegang tot de exclusieve Snuffelclub met unboxing livestreams en hondenwandelingen voor leden. 

 • Je ontvangt altijd korting op elke box + exclusieve ledenkorting voor elk product in onze shop. 

 • Je krijgt elke maand (of elke twee maanden) een nieuwe box automatisch thuisbezorgd.  

Wil je toch liever eenmalig een box? Shop de verschillende boxen in onze shop

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!