Incontinentie hond | oorzaken en oplossingen

Zonder waarschuwing liggen er druppels urine verspreid over de vloer in de woonkamer. Je begint er nu toch sterk aan te twijfelen, heeft jouw hond wellicht last van incontinentie? Jouw trouwe viervoeter is al jaren zindelijk en plots plast hij meerdere keren per week in huis. Incontinentie hond, is dat mogelijk? Zeker, Snuffelbox vertelt je alles over de oorzaken én de oplossingen.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Word niet kwaad op jouw hond als hij plots zijn plas laat lopen. Als er sprake is van incontinentie doet hij het niet bewust.

Hoe weet ik of mijn hond incontinent is?

Er kunnen verschillende symptomen zijn van incontinentie hond, maar eerst maken we onderscheid tussen een hond die bewust in huis plast en een hond die onbewust urine verliest. Er liggen namelijk verschillende oorzaken aan ten grondslag. In deze Snuffelbox behandelen we alleen de hond die onbewust urine verliest, want alleen dan spreken we van incontinentie. De symptomen van incontinentie hond zijn vaak het druppelen van urine wanneer de hond door het huis loopt, plasjes in de woonkamer, een geïrriteerde huid rondom het geslachtsdeel en overmatig likken van het geslachtsdeel. 

Er zijn verschillende symptomen van een hond met incontinentie, zoals een geïrriteerde huid rondom het geslachtsdeel.

Wat is de oorzaak van incontinentie hond?

Voor de incontinentie hond is niet één oorzaak aan te wijzen. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom jouw hond zijn plas niet meer kan houden. We lichten een aantal oorzaken voor je uit. 

  • Een veelvoorkomende oorzaak van incontinentie hond is een slecht werkende kringspier van blaas en plasbuis. Deze spier zorgt er normaliter voor dat urine niet zomaar uit de plasbuis ontsnapt, maar door verslapping van deze kringspier kan de urine niet meer worden vastgehouden door jouw hond. 

  • Het is ook heel goed mogelijk dat jouw hond problemen heeft met zijn blaas. Deze problemen kunnen te maken hebben met een blaasontsteking of blaasstenen. Het is ook goed mogelijk dat de problemen met de blaas minder onschuldig zijn en dat jouw hond last heeft van een gezwel rond of in de blaas. 

  • Overgewicht is ook een oorzaak die kan leiden tot incontinentie hond. Wanneer een hond te zwaar is, kunnen andere organen, zoals de blaas, verdrukt worden. Deze organen kunnen minder plaats en ruimte innemen. 

  • Ook ouderdom kan een oorzaak zijn voor incontinentie hond. Net als bij mensen kunnen oudere honden last krijgen van allerlei kwaaltjes. 

  • Gedragsproblemen, stress en emoties kunnen ook leiden tot incontinentie hond. Het is heel goed mogelijk dat jouw trouwe viervoeter bepaalde problemen heeft met zijn gedrag of zijn emoties en dat dit een lichamelijke weerslag heeft. 

    Heeft jouw hond last van gedragsproblemen, neem dan contact op met een hondengedragstherapeut.

Welke oorzaak jij ook denkt dat er aan de incontinentie van jouw hond ten grondslag ligt, het is altijd verstandig om met jouw hond naar de dierenarts te gaan. De ene oorzaak is namelijk minder onschuldig dan de andere. Er is niet één oorzaak van incontinentie hond te noemen.  

Er kunnen verschillende oorzaken aan de incontinentie van een hond ten grondslag liggen.

Wat te doen bij incontinentie hond?

Wanneer je eenmaal achter de oorzaak van incontinentie hond bent gekomen, wil je natuurlijk dat er een oplossing komt voor dit probleem. Welke oplossing voor jouw hond met incontinentie geschikt is, hangt ook af van de oorzaak. Incontinentie bij de hond gaat niet vanzelf over, jouw hond moet behandeld worden. Welke behandeling geschikt is, is aan de dierenarts. De meeste honden met incontinentie hebben last van een slecht werkende kringspier. In dat geval is medicatie voldoende om jouw hond te helpen met het incontinentieprobleem. Soms is het bij een slecht werkende kringspier nodig om tot een operatie over te gaan, maar vaak is dit niet nodig. Wanneer er sprake is van een tumor in of rond de blaas, dan dient jouw hond geopereerd te worden. Gedragsproblemen, stress en heftige emoties worden aangepakt door middel van therapie. 

Welke medicijnen bij incontinentie hond?

Aangezien een slecht werkende kringspier een veelvoorkomende oorzaak is, zijn er veel medicijnen op de markt om het probleem van incontinentie hond te tackelen. Propalin met of zonder incurin of enurace worden in de regel voorgeschreven aan honden met een incontinentieprobleem. In sommige gevallen wordt suprelorin voorgeschreven aan incontinentie bij honden.

Laat je altijd eerst informeren door een dierenarts alvorens je medicijnen voor jouw hond gaat gebruiken. 

Incontinentie hond is niet prettig voor ons als baasje, het is natuurlijk onhygiënisch om druppels urine in huis te vinden, maar jouw hond vindt het natuurlijk bijzonder onprettig. De kans bestaat namelijk ook dat hij pijn heeft en/of zich niet op zijn gemak voelt. Het is van belang om de oorzaak van incontinentie hond te ontdekken, zodat de oplossing om de incontinentie bij jouw hond te bestrijden de juiste is. 

Breng jouw hond altijd naar de dierenarts als je twijfelt over zijn gezondheid.

Wil je jouw trouwe viervoeter een traktatie geven? Geef dan de Snuffelbox cadeau. De Snuffelbox bevat tenminste vijf hondenproducten, waaronder twee speeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef jouw viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte box met speelgoed en traktaties of schaf eenmalig een box aan.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!