Help, mijn hond heeft een hondengedragstherapeut nodig

Je hebt je harige viervoeter nu ongeveer twee jaar in huis. Je bent dol op hem. Je houdt van hem en je kunt je leven zonder hem niet meer voorstellen, maar hij rolt iedere dag door de modder en hij plast meerdere keren per week in huis. Daarnaast scheurt hij je nieuwe kussens stuk en eet hij uit de prullenbak. Nadat hij je hele woonkamer overhoop heeft gehaald, weet je het niet meer.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Wat zijn gedragsproblemen bij honden?

Gedragstherapie voor honden is voornamelijk bedoeld om gedragsproblemen bij honden op te lossen. Er zijn verschillende gedragsproblemen die een hond kan hebben. We sommen een aantal mogelijke gedragsproblemen voor je op. 

  • Je hond blaft overmatig. Dit doet hij niet alleen als er iemand jullie erf opkomt, maar uren achtereen. 

  • Tegen mensen opspringen. Uiteraard is het heel goed mogelijk dat je hond een keer opspringt op het moment dat hij je een tijd niet heeft gezien (lees: 5 minuten), maar als het vaak voorkomt en als het voorkomt bij ieder mens dat de hond tegenkomt, dan is het een vervelend probleem. Zeker als de situatie gevaarlijk wordt, zoals bij fietsers. 

  • Honden zijn dol op eten, maar ze mogen niet alles hebben. Het zijn per slot van rekening geen prullenbakken. Als jouw hond alles wat los- en vastzit probeert op te eten, dan is dit een probleem dat moet worden opgelost. 

  • Aan de lijn trekken. Het mag gerust eens voorkomen dat je hond een andere leuke hond ziet en van enthousiasme aan de lijn begint te trekken, maar als je na iedere wandeling een zere arm hebt, dan is het wellicht verstandig om hulp te zoeken. 

  • Agressief tegen andere honden of mensen. Iedere hond draagt agressie bij zich. Dit geldt ook voor mensen. Dit feit op zichzelf is geen probleem, maar het wordt wel problematisch als jouw hond vervolgens ook stelselmatig agressief reageert tegen andere honden of mensen. 

Houd er rekening mee dat er bij het voorkomen van gedragsproblemen twee kanten zijn. Aan de ene kant toont je hond bepaald gedrag en aan de andere kant vat jij dit gedrag als baasje op een bepaalde manier op. Het op een bepaalde manier opvatten van bepaald gedrag is natuurlijk subjectief. Het is heel goed mogelijk dat iemand anders dit gedrag niet storend vindt. Daarnaast is het ene gedragsprobleem het andere niet. Bepaalde problemen zijn minder ‘groot’, dan andere. 

Blaffende honden bijten niet, maar het is niet wenselijk.

Oorzaken van gedragsproblemen bij honden

Net als bij mensen komt gedrag niet uit de lucht vallen. Er zijn verschillende oorzaken voor bepaalde gedragsproblemen bij honden. 

  • Een lichamelijke oorzaak kan de reden zijn voor ‘gedragsproblemen’ bij uw hond. De hond wordt onterecht ‘beschuldigd’ van een gedragsprobleem, maar heeft eigenlijk een lichamelijk mankement dat wellicht kan worden opgelost met een bezoek aan de dierenarts. 

  • Gedrag kan, net als bij mensen, erfelijk zijn. Bepaalde eigenschappen kunnen de kans op gedragsproblemen vergroten. 

  • Soms, zeker als je een hond uit het asiel adopteert en deze een geschiedenis heeft voor hij bij jou kwam wonen, kan een hond een trauma hebben opgelopen van een bepaalde situatie. Denk bijvoorbeeld aan honden die zijn verwaarloost of die zijn gebruikt voor hondengevechten. 

  • Opvoeding. Begrijp ons niet verkeerd. Wij weten dat iedereen die onze blogs leest het beste voor zijn hond wil, maar soms zorgt onze liefde voor ons huisdier ervoor dat we onze hond ‘te’ lief opvoeden. Als hij als puppy tegen je op mocht staan/springen, dan is dit gedrag nu hij een paar kilo zwaarder weegt niet automatisch afgeleerd.  

Als een hond pijn heeft, dan kan hij ongewenst gedrag vertonen.

Wat doet een hondengedragstherapeut?

Ben je al langs de dierenarts geweest en kon die niks voor je betekenen? Dan is het wellicht tijd om naar een hondengedragstherapeut te gaan. Een hondengedragstherapeut geeft je tips en advies over hoe je met het gedrag van je hond om moet gaan. Een hondengedragstherapeut komt soms aan huis om onderzoek te doen, maar het is ook mogelijk dat je als eigenaar samen met je hond kijkt naar de oorzaak van het gedrag, want dit is niet altijd even makkelijk te bepalen. De oorzaak van het gedrag wordt door middel van onderzoek onderzocht. Als de oorzaak voor het gedrag eenmaal bekend is, coacht de hondengedragstherapeut jou als baasje en jouw hond. 

Een hondengedragstherapeut coacht jou en je hond.

Wil jij jouw hond belonen als hij zich wel goed gedraagt? Geef hem dan een Snuffelbox. Deze Snuffelbox bevat tenminste vijf hondenproducten, waaronder twee speeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef jouw viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte box met speelgoed en traktaties of schaf eenmalig een box aan.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!