5 Redenen voor oudere hond adopteren
We geven je 5 goede redenen om een oudere hond te adopteren in plaats van een jonge, schattige en pluizige puppy.
Als je een oudere hond een nieuw thuis geeft, staan je meestal geen onverwachte verrassingen te wachten. Het karakter van de senior is al gevestigd en zal niet veranderen, zoals dat bij een puppy meestal wel het geval is.
Oudere honden kennen alle basiscommando's al, dus je hoeft (bijna) geen training meer te doen.
Senior honden zijn over het algemeen veel meer ontspannen. Als je van lang knuffelen houdt, is een oudere hond adopteren zeker iets voor jou.
Dat je hond een paar grijze haren heeft, wil niet zeggen dat hij niet meer actief is. Veel senioren genieten tot op hoge leeftijd van beweging en geestelijke uitdaging.
Hoewel oudere honden wat trager kunnen zijn, kunnen ze heel attent en toegewijd zijn aan hun baasje.
Ben je al overtuigd? Een oudere hond adopteren, brengt ook het voordeel met zich mee dat hij een geweldige metgezel is. Niettemin moet je over een paar punten nadenken voor je een oudere hond gaat adopteren, om er zeker van te zijn dat een oude viervoeter echt bij je past.
Belangrijkste overwegingen bij het adopteren van een oudere hond in Nederland
Voor je een oudere hond adopteert, zijn er nog een aantal zaken waar je echt even over moet nadenken voordat je de grote beslissing maakt. Snuffelbox heeft de belangrijkste overwegingen voor je op een rij gezet.
#1 - Wat is de levensverwachting van de hond?
Verschillende hondenrassen hebben ook uiteenlopende levensverwachtingen. Een groter hondenras heeft een kortere levensduur dan een kleiner ras. Een teckel kan bijvoorbeeld een leeftijd van 15 tot 20 jaar bereiken, terwijl een Duitse herder maar ongeveer 10 tot 11 jaar leeft.
Dit zijn de vragen die je jezelf moet stellen bij het adopteren van een oudere hond:
- Hoe oud is de hond die je wilt adopteren?
- Kun je en wil je voor de rest van zijn leven voor de hond zorgen?
Een teckel kan bijvoorbeeld een leeftijd van 15 tot 20 jaar bereiken.
#2 - Hoeveel beweging heeft de ouder hond nodig?
Ook al hebben oudere honden niet meer de bewegingsdrang van jonge honden, ze gaan toch graag met je wandelen. Zorg ervoor dat je hond de juiste hoeveelheid beweging krijgt, afhankelijk van zijn leeftijd. Denk van tevoren na over de afstanden die je met je hond wilt lopen en of je ook tevreden bent met kleinere rondjes. Voor oudere honden kunnen meerdere korte wandelingen beter zijn dan één grote wandeling per dag.
Een hond geniet van zijn dagelijkse beweging.
#3 - Heeft het hondenras typische gezondheidsproblemen?
Verschillende rassen kunnen, naarmate ze ouder worden, verschillende gezondheidsproblemen ontwikkelen. Zo hebben sommige platneuzen last van ademhalingsproblemen, terwijl andere rassen meer vatbaar zijn voor artritis. Gezondheid is een belangrijke overweging bij het adopteren van een huisdier. Hoewel, net als bij mensen, veel ziektes behandeld kunnen worden, moet je afwegen of je een zieke hond wel kunt verzorgen - in termen van tijd en geld.
Sommige platneuzen, zoals de mopshond, hebben last van ademhalingsproblemen.
#4 - Hoeveel training heeft de oudere hond nodig?
In het algemeen kennen ouderen honden alle basiscommando’s. Dit betekent dat je (bijna) geen training meer hoeft te doen. Een ander groot voordeel is dat oudere honden, vergeleken met puppy's, al zindelijk zijn. Bovendien zal een oudere hond het waarschijnlijk gemakkelijker vinden om zich snel in zijn nieuwe thuis te vestigen.
Een hond leert een poot te geven.
#5 - Past de hond in je levensstijl?
Als je een tijdrovende carrière hebt of een jong gezin, is je dagelijkse leven waarschijnlijk nogal hectisch. Wees eerlijk tegenover jezelf en bedenk of je de tijd en het geduld hebt om voor een hond te zorgen. Voor gezonde, oudere honden kan de benodigde tijd beheersbaar zijn, omdat ze minder beweging en activiteit nodig hebben. De hoeveelheid zorg die nodig is kan echter sterk toenemen naarmate de hond ouder wordt of als hij ziek wordt. Wees je hiervan bewust. Ouderen honden gaan ook meestal goed samen met kinderen, omdat ze niet onstuimig met de kleintjes spelen.
Een vrouw brengt samen met de hond haar dochter naar school. Deze kleine, oudere hond past binnen hun levensstijl.
Wel of geen hond adopteren
Bedenk voordat je adopteert of een hond bij je levensstijl past - ongeacht of je voor een jonge of oude hond kiest. Bij een oudere hond adopteren overweeg je of je voor de hond kan zorgen. Zowel qua tijd en eventuele medische zorg en kosten. Zodra je alles goed hebt overwogen en je een oudere hond wilt adopteren kan je bij Snuffelbox een welkomstpakket bestellen. Hierin zitten twee speeltjes, twee zakjes met lekkernijen en één kauwsnack voor de senior verpakt om hem welkom te heten in jullie gezin.
Trouwens, ‘oud’ betekent niet dat je hond geen kunstjes meer kan leren. Met de juiste motivatie (meestal traktaties) ontwikkelen veel oude viervoeters een echt enthousiasme om nieuwe dingen te leren. De beloningssnoepjes en natuurlijk ook de hondenspeeltjes die in de Snuffelbox zitten kun je hier goed voor gebruiken.