Kies de juiste jachtlijn hond

Trekt je hond te hard aan de riem of zoek je een hondenlijn om op wedstrijd te gaan? Met een jachtlijn houd je de beste grip en controle over je hond. Het is de meest simpele riem om je hond mee aan te lijnen. Vooral als hij wat opstandig of wild van aard is. Een honden jachtlijn eindigt in een lus die je eenvoudig om de kop van je viervoeter schuift. 

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Jachtlijn hond hoe gebruiken?

Een jachtlijn is een hondenriem, meestal gemaakt van touw of leer en is een halsband en lijn in één. De halslus schuif je eenvoudig over het hoofd van de hond. De stopper voorkomt dat de halslus te strak om de nek wordt aangetrokken. De lengte van een jachtlijn hond met stop kan variëren van 1,20 meter tot wel 2,00 meter. 

Er zijn ook verstelbare jachtlijnen die zorgen voor extra flexibiliteit tijdens de wandeling. Ook heb je de mogelijkheid om de lijn als schouderriem schuin over de schouder te dragen of om je middel vast te maken. Handig als je bijvoorbeeld samen met je hond wilt joggen. Een goede jachtlijn hond behoort tot de basisuitrusting van een baasje. 

Een goede jachtlijn hond behoort tot de basisuitrusting van een baasje. 

Van welk materiaal is een jachtlijn hond gemaakt?

Er is een breed scala aan materialen beschikbaar voor honden jachtlijnen. De meeste jachtlijnen zijn gemaakt van de volgende materialen:

  • Leer - is het bekendste materiaal waarvan een jachtlijn hond is gemaakt. Leer moet echter regelmatig verzorgd worden om ervoor te zorgen dat een lederen riem zijn functie en uiterlijk behoudt. 

  • Polyamide (bijvoorbeeld nylon) - is een zeer gangbaar materiaal, dat belangrijke voordelen biedt zoals scheurvastheid en een lange levensduur. Het heeft nauwelijks onderhoud nodig en biedt talloze visuele ontwerpmogelijkheden, zoals verschillende kleuren of patronen.

  • Biothane - is een imitatieleer dat waterafstotend, gemakkelijk te onderhouden en uiterst robuust is. Biothane is verkrijgbaar in veel verschillende kleuren en heeft zich bewezen in de jacht.

  • Katoen - zien we vaak terug in een jachtlijn hond. Dit linnen heeft namelijk het voordeel dat het zacht en soepel is. Een jachtlijn van katoen of katoentouw is een echte blikvanger voor representatieve gelegenheden. Deze lijnen kunnen plat of rond geknoopt zijn en verkrijgbaar in diverse kleuren en patronen. 

Jachtlijnen kunnen van verschillende materialen gemaakt zijn.

Wat zijn de verschillende soorten jachtlijnen?

Er zijn verschillende soorten jachtlijnen voor honden. Is jouw hond getraind voor jachttrainingen, dan weet je ook dat er diverse situaties zich voordoen op een jachtdag. Zoals het wild opsporen, volgen, aanwijzen en opjagen. Tijdens deze behendigheden is een goede jachtlijn hond van groot belang. 

Ook kan je met de jachtlijn snel een eenvoudig de lus over de kop van je hond schuiven en eraf halen. Dit is velen malen veiliger dan wanneer een hondenriem met halsband gebruikt, want daarmee kan je hond ergens achter blijven haken. Bijvoorbeeld aan een uitstekende tak, wat vervolgens tot wurging kan leiden. En dat is natuurlijk zeker niet wat je wilt op een fijne jachtdag. 

Snuffelbox heeft de belangrijkste soorten jachtlijnen voor honden voor je op een rij gezet, zodat je zelf kan bepalen welke jachtlijn het beste bij jullie activiteiten past. 

Deze trouwe viervoeter is op pad met zijn baasje tijdens een jachtdag.

De leidlijn

Deze riem is een populaire jachtlijn, omdat deze flexibel is en kan worden aangepast aan verschillende omstandigheden. Deze lijn wordt gebruikt om de hond te leiden en heeft een lengte van 1,20 of 1,30 meter. Hiermee houd je de hond kort, zodat hij naast je blijft lopen. De meeste riemen hebben karabiniers aan beide uiteinden. De lengte kan worden aangepast door middel van O- of D-ringen. Het behoort tot de alledaagse riemen. 

Jachtlijn hond met stop

De zogenoemd jachtlijn hond met stop, heeft meestal twee karabiniers en extra ringen, zodat de riem korter of langer gemaakt kan worden. Als baasje hang je de riem over je schouder en leid je de hond comfortabel aan je zijde. De lengte varieert van 1,5 tot 3 meter, afhankelijk van het model. Het is een nuttige en praktische leiband voor dagelijks gebruik of voor de wandeling naar het jachtveld als ‘de jager’ zijn handen vrij wil hebben. Een leren riem is de traditionele jachtlijn voor de hondengeleider. Een dubbele stop maakt het mogelijk om het halsbandgedeelte aan te passen zodat de lijn niet te strak om de hals zit. Ideaal voor jonge honden en voor puppy’s.

De veldriem

De veldriem is een belangrijk hulpmiddel bij de training van de jachthond. De lengte van de veldlijn komt overeen met de straal waarin de hond later om het baasje of de hondengeleider heen moet bewegen. Het wordt ook gebruikt bij het werken in het veld en bij het leren zoeken. In het broed- en zaaiseizoen biedt deze hondenriem meer bewegingsvrijheid dan een conventionele leiband of riem.

Lange jachtlijn voor speurwerk

Een lange jachtlijn wordt ingezet voor speurwerk. De jachthond wordt geleid aan de riem in combinatie met een halsband om vervolgens het spoor te volgen. De lange jachtlijnen zijn tussen de 10 en 15 meter lang en hebben een opvallende kleur. Bij het speurwerk wordt de lijn losgelaten, maar door de felle kleur kan de baas de hond en lijn goed volgen. 

Deze speciale jachtlijnen zijn tegenwoordig meestal gemaakt van biothaan en hebben geen handgreeplus of andere elementen die het werk zouden kunnen belemmeren. Traditionele lijnen voor het speurwerk zijn van leer gemaakt, maar deze vereisen veel zorg. Na het speurwerk is de hondenlijn vaak nat. En kan daarom gaan schimmelen als de hondenlijn niet goed worden gedroogd voordat deze opgeborgen wordt. 

Voor welke jachtlijn gaan jullie?

Alles over jachtlijnen

Welke jachtlijn je nodig hebt voor je hond, hangt sterk af van het gebruiksgebied. Ga je jagen, doe je speurwerk of wil je jouw hond trainen? De materialen van de jachtlijnen zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, zoals leer, katoen, polyamide en biothaan. Afhankelijk van het doel, kies je de juiste jachtlijn: leidlijn, veldriem, lange jachtlijn voor speurwerk of een jachtlijn met stop. 

Tip van Snuffelbox: Een jachtlijn is altijd een leuk cadeau voor hond en baas om te geven en te ontvangen, want van een hondenriem kan je er nooit genoeg hebben.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!