Melk is goed voor elk, maar ook voor de hond?

Dat het drinken van melk voor mensen op z’n tijd goed is, is geen geheim. Melk bevat veel  eiwitten en goede vitamines en een kopje melk tijdens de lunch is dan ook goed voor je. Dat melk goed is voor ons, betekent natuurlijk niet automatisch dat het ook goed is voor onze trouwe viervoeter. Wil je weten of melk goed is voor je harige vriend? Lees dan deze blog van Snuffelbox.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Mag mijn hond melk drinken?

Overal waar ‘te’ vóór staat, is niet goed voor je. Dit geldt ook voor honden. Te veel melk is sowieso slecht voor honden. Ze kunnen namelijk last krijgen van hun darmen. Een paar likjes melk zal niet zoveel kwaad kunnen, maar in principe maken volwassen honden geen lactase aan en laat het nu juist dit enzym zijn dat onder andere zorg draagt voor het afbreken van lactose. Melk is voor jouw vrolijke viervoeter dus lastig verteerbaar. Mocht jouw hond per ongeluk een paar likjes van jouw melk nemen, dan is dat nog niet zo’n ramp. Echter, je hond bewust melk geven? Beter van niet. 

Een klein likje melk kan geen kwaad.

Kunnen honden lactose-intolerant zijn?

Dit is dus een strikvraag, want alle honden zijn in beginsel lactose-intolerant. Het lichaam van jouw harige vriend is niet bij machten om lactose af te breken. Jouw hond kan melk dus niet verteren en is daarom lactose-intolerant. Mocht je zelf lactose-intolerant zijn, dan weet je wat zuivelproducten met jouw buik doen en dat is verre van prettig. Je hond kan ontzettend last krijgen van zijn darmen en diarree krijgen. Het hebben van diarree kan zorgen voor uitdrogingsverschijnselen. Het is dus erg belangrijk dat jouw lieve vriend niet te veel melk, ofwel producten met lactose, binnenkrijgt.  

Alle honden zijn in beginsel lactose-intolerant.

Alternatieven voor melk

Vindt jouw viervoeter de smaak van melk zo lekker en kun jij zijn smekende ogen maar moeilijk weerstaan, dan zijn er een aantal alternatieven voor onbewerkte koemelk die jij je hond met een gerust hart kunt voorschotelen. 

Yoghurt

Yoghurt, en andere zure melkproducten, bevatten minder lactose dan onbewerkte koemelk. Tijdens het productieproces van yoghurt worden bepaalde goede bacteriën toegevoegd. De melk gaat hierdoor gisten en dit zorgt ervoor dat een grote hoeveelheid lactose wordt afgebroken. Mensen, en dieren, met een lactose-intolerantie kunnen yoghurt daarom beter verdragen. Het is nogmaals niet de bedoeling dat je je hond een volle bak met yoghurt geeft, maar je kunt hem met een gerust hart jouw bijna lege bakje uit laten likken.   

Kwark

Ook kwark bevat, door het productieproces en het toevoegen van melkzuurbacteriën en stremsel, minder lactose dan onbewerkte koemelk. Een eetlepel kwark is daarom een veilige en lekkere delicatesse voor jouw trouwe vriend. 

Milkdrops

Mocht je je hond een traktatie willen geven die echt voor hem bedoeld is, dan kun je besluiten om milkdrops voor je trouwe viervoeter te kopen. Dit is de ideale snack voor honden, want het bevat genoeg vitamine en geen kleurstoffen. Dit heerlijke tussendoortje van het merk Sanal smaakt naar melk, maar bevat geen melk. Ben je lekker met je hond aan het spelen, dan kun je deze snack dus met een gerust hart aan hem geven. 

Yoghurt, kwark of milkdrops zijn een goede optie.

Onbewerkte koemelk kun je jouw hond dus beter niet geven, want een hondenlichaam kan lactose niet goed verdragen. Wil je jouw hond toch een beetje zuivel geven, dan zijn een beetje kwark en yoghurt op z’n tijd helemaal niet verkeerd. Mocht je jouw hond enkel producten willen geven die voor hem bestemd zijn, dan kun je hem milkdrops als traktatie geven. 

Een echte hond weet wat lekker voor hem is, daarom hebben wij voor jou en je vriend de Snuffelbox. Deze Snuffelbox bevat tenminste vijf hondenproducten, waaronder twee speeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef jouw viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte box met speelgoed en traktaties of schaf eenmalig een box aan.

Een Snuffelbox is een traktatie bedoeld voor honden.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!