Wij vinden vuurwerk mooi, maar honden vinden de geluiden vaak heel intens.
Waarom vinden honden vuurwerk eng?
Honden die het geluid van vuurwerk eng vinden, vinden andere harde geluiden, zoals onweer en harde knallen die worden veroorzaakt door werkzaamheden op straat ook vaak eng. De ene hond is de andere niet. Sommige honden hebben meer last en zijn gevoeliger voor harde geluiden dan andere. Het is ook mogelijk dat een hond angstig is van vuurwerk door een nare ervaring in het verleden. Wanneer jouw trouwe viervoeter is geraakt door vuurwerk of het vuurwerk heel dichtbij hem werd afgestoken waarbij het licht, het vuur, de geur en de knal samen een hele indruk achterlaten, dan kan dit voor de angst zorgen. Een derde mogelijkheid is dat jouw hond jouw reactie aanvoelt. Wanneer jij angstig bent voor de knallen van het vuurwerk, dan denkt jouw hond dat er ook echt iets is om bang voor te zijn. Hij denkt dat er echt gevaar dreigt.
Wat helpt tegen vuurwerkangst hond?
Helaas kunnen wij niemand dwingen om enkel tussen 18:00 ‘s avonds op 31 december en 02:00 ‘s nachts op 1 januari vuurwerk af te steken, maar we hebben wel 5 tips die kunnen helpen bij een hond met vuurwerkangst. Wij geven 5 tips over hoe je jouw hond kunt kalmeren bij vuurwerk en wij geven aan wat je kunt doen als de vuurwerkangst bij jouw trouwe viervoeter te hardnekkig is.
5 tips voor vuurwerkangst bij honden.
Hoe hond kalmeren bij vuurwerk?
Train de vuurwerkgeluiden met je hond. Er zijn verschillende video’s op YouTube en geluidsfragmenten op Spotify met vuurwerkgeluiden. Het is van belang dat verschillende geluiden op verschillende tijden en plaatsen wordt afgespeeld. Zet het geluid zo zachtjes dat je hond geen reactie geeft. Zorg ervoor dat je tijdens het afspelen van het geluid de normale gang van zaken volgt, want zo wordt het voor een hond met vuurwerkangst ook steeds meer een normale zaak.
Blijf zelf rustig en kalm. Zoals gezegd kunnen honden jouw angst ‘aanvoelen’, wanneer jij erg schrikt of min of meer een beetje in paniek raakt, kan jouw hond het idee krijgen dat er een direct gevaar dreigt. Dit is in principe natuurlijk niet zo. Tenzij het vuurwerk bij jullie in de buurt valt. Je schrikt natuurlijk niet bewust, dit is een automatische reactie van ons onderbewustzijn, maar wees je wel bewust van het feit dat je daarna zo min mogelijk reageert.
Kruipt jouw hond weg in een hoekje, dan wil je hem natuurlijk troosten, want je vindt het misschien wel zielig dat hij zich zo angstig voelt. Probeer hem echter niet overmatig te knuffelen of te aaien, want op deze manier bevestig je zijn angst alleen maar. Echter, het andere uiterste is ook niet de bedoeling, negeer jouw hond niet, want hij moet wel weten dat je er voor hem bent.
Creëer een veilige plek voor jouw hond met vuurwerkangst. Zet eventueel een bench neer als je die nog hebt en drapeer hier een kleed over, zodat jouw hond zich kan terugtrekken. Sluit de bench niet af. Doe je dit wel, dan zal jouw hond zich gevangen voelen. Hij moet in en uit kunnen lopen als hij zich angstig voelt.
Zet een muziekje of ‘white noise’ op. De focus van de vuurwerkgeluiden wordt op die manier verlegd naar andere geluiden en de nadruk op de vuurwerkgeluiden verdwijnt naar de achtergrond.
Probeer je hond niet te troosten, want dat bevestig je de angst.
Wat geven dierenartsen honden voor vuurwerk?
Mocht jouw hond zo angstig zijn dat hij niet meer wilt eten of drinken, heftig trilt en niet meer onder de tafel of een andere plek vandaan wil komen, dan is het verstandig om contact op te nemen met een dierenarts. Er zijn kalmerende middelen voor honden die een rustgevend effect hebben, zoals Adaptil. Gebruik deze middelen wel echt alleen als het niet anders kan en als een dierenarts hier eerst advies over heeft gegeven.
Pas wel op met vuurwerkmedicatie met acepromazine. Je kunt hier lezen waarom.
Wil je jouw trouwe viervoeter een traktatie geven? Geef dan de Snuffelbox cadeau. De Snuffelbox bevat tenminste vijf hondenproducten, waaronder twee speeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef jouw viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte box met speelgoed en traktaties of schaf eenmalig een box aan.
Maak er leuke feestdagen van, ook voor de honden.