Mopshond adopteren? Dat is binnenkort niet meer mogelijk

Woon je in Nederland en ben je in het bezit van een mopshond of een andere hond met een korte snuit, dan heb je een hond die binnenkort volledig uit het Nederlands straatbeeld zal gaan verdwijnen. Een mopshond adopteren wordt in ons land namelijk verboden, omdat dit hondenras vaak aantoonbaar last heeft van een doorgefokt uiterlijk. Snuffelbox licht je in over de op handen zijnde maatregel en informeert je over de gezondheidsproblemen van honden met een korte snuit.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

MopshondToegegeven de mopshond heeft een lief snoetje, maar het uiterlijk van de mopshond bezorgt hem vaak veel pijn.

Waarom geen mopshond adopteren?

Mopshonden en andere kortsnuitige hondenrassen zijn al een aantal jaar een punt van discussie. Al sinds 2019 is het in Nederland verboden om te fokken met honden die een té korte snuit hebben, zoals mopshonden en Franse bulldogs. Deze hondenrassen zouden namelijk aantoonbaar last hebben van een doorgefokt uiterlijk. Vooral ademhalingsproblemen komen bij deze hondenrassen regelmatig voor. Echter, het houden van een kortsnuitige hond werd niet verboden. Dit betekent dat men ook kon besluiten om een kortsnuitige hond uit het buitenland te halen. De landbouwminister van ons land wil hier nu verandering in brengen. De minister wil niet langer dat deze hondenrassen voorkomen in reclames of dat ze optreden op hondenshows. Daarnaast wil hij een import- en handelsverbod voor honden met een korte snuit. 

Landbouwminister Adema schreef een duidelijke brief over het houden van dieren met een doorgefokt uiterlijk en zijn wensen ten aanzien van het houden en het tonen van deze dieren aan de Tweede Kamer. Adema schrijft het volgende: ‘Hondjes met te korte snuiten kunnen vaak niet eens normaal ademhalen, waardoor ze happend naar adem door het leven gaan. Honden die een afwijkende schedelvorm hebben, kunnen altijd hoofdpijn hebben.’ Wat de landbouwminister beweert in zijn brief wordt onderbouwd door onder meer Brits onderzoek uit 2022. Mopshonden maken 50 keer meer kans op gezondheidsproblemen en een kortere levensduur, omdat ze simpelweg niet de basisfuncties van een gezonde hond hebben. Denk aan de mogelijkheid tot knipperen en ademhalen en slapen zonder overmatig te hijgen en/of te snurken. De minister van landbouw is echter ook realistisch. ‘Het invoeren van een houdverbod is ontzettend complex. Voor een verbod moeten we objectief kunnen beoordelen of een uiterlijk kenmerk lijden veroorzaakt en hier ook gedegen op kunnen handhaven.’ Uiteraard is het van belang dat er gedegen onderzoek wordt gedaan naar het lijden van bepaalde hondenrassen voordat er direct een verbod op het houden van een bepaalde hond komt. De minister geeft aan dat hij een lijst wil ontwikkelen met objectieve schadelijke uiterlijke kenmerken, zodat duidelijk wordt welke kenmerken leed kunnen veroorzaken bij honden. ‘Specifiek is mijn intentie om een lijst te ontwikkelen. Hierop komen schadelijke uiterlijke kenmerken te staan waarvan objectief vast te stellen is dat ze lijden veroorzaken en die objectief bij individuele dieren vast te stellen zijn. Dieren die daaraan voldoen mogen niet meer gehouden worden.’ Uiteraard is er niet direct reden tot paniek voor hondenbezitters met een kortsnuitige hond, want de landbouwminister geeft aan dat zij hun honden mogen houden tot deze komen te overlijden. ‘Ik realiseer me dat die vergaand zijn. Ze raken de persoonlijke levenssfeer van veel mensen. Maar ons basale plezier mag niet zwaarder wegen dan de permanente pijn van de huisdieren waar we zo veel om geven.’ Gelukkig realiseert de minister van landbouw zich wel dat vrijwel iedere hondenbezitter het beste voor heeft met zijn huisdier. Het valt echter niet te negeren dat uit onderzoek blijkt dat kortsnuitige honden vergaande gezondheidsproblemen kunnen hebben die voor de hond zelf bijzonder vervelend kunnen zijn. 

Franse bulldogOok de Franse bulldog wordt verboden als het aan de minister van landbouw ligt.

Welke honden hebben een te korte snuit?

Kelly Kessen, dierenarts en werkzaam bij dierenrechtenorganisatie Dier en Recht ziet al jaren met lede ogen aan hoe een mopshond adopteren of een andere kortsnuitige hond kopen nog steeds wordt gedaan. Er zijn veel verschillende honden met een té korte snuit, maar Snuffelbox zet de negen honden met de extreemste korte snuit voor je op een rij aan de hand van de lijst van Kelly Kessen. Let wel, de volgorde van deze lijst berust op toeval. Het is niet zo dat een hond aan het begin van de lijst meer last heeft van gezondheidsproblemen dan een hond op de laatste plek.

Boston terriër

Ook de Boston terriër kun je zien als een kortsnuitige hond. De Boston terriër heeft over het algemeen ademhalingsproblemen door zijn korte snuit. 

Pomeriaan 

Hoe schattig deze hond er ook uitziet, de kans op gezondheidsproblemen is aanzienlijk. De pomeriaan heeft vaak te maken met kleine hersenen die door het achterhoofdsgat uitpuilen en/of vocht in de ruggenmerg. 

Engelse bulldog

Iedereen die Chateau Meiland kent, weet dat Engelse bulldog door gezondheidsproblemen is ingeslapen. De hond was pas drie jaar oud. Engelse bulldogs hebben verschillende gezondheidsproblemen: extreem korte snuit, huid- en oogontstekingen door huidpolooien en kromgefokte poten waardoor artrose niet ondenkbaar is. 

Franse bulldog

Naast de Engelse bulldog heeft ook de Franse bulldog te maken met gezondheidsproblemen die kenmerkend zijn voor dit hondenras. De gezondheidsproblemen waar je onder meer aan kunt denken zijn te nauwe neusgaten en/of -gangen en een platte borstkas en luchtpijp.  

Mopshond

Een mopshond adopteren wordt ook steeds vaker afgeraden. Mopshonden lijden aan chronische aandoeningen en zijn over het algemeen vrijwel continu benauwd.

Pekinees

Ook de Pekinees heeft te maken met gezondheidsproblemen door zijn korte snuit. Door deze korte snuit en het platte gezicht hebben ze een verhoogd risico op ademhalingsproblemen, zoals slaapapneu en problemen aan de luchtwegen. 

Shih Tzu

De Shih Tzu heeft een lief gezichtje, maar dit lieve koppie brengt ook gezondheidsproblemen met zich mee. De Shih Tzu heeft regelmatig last van nauwe neusgaten die ervoor zorgen dat dit hondenras lastig kan ademhalen. 

Affenpinscher

Ook de affenpinscher heeft volgens de wet en regelgeving een te korte snuit en mag daarom zelfs niet langer meer raszuiver gefokt worden.  

Japanse spaniël

De hekkensluiter van deze opsomming is de Japanse spaniël. Ook dit hondenras heeft last van de korte snuit en heeft voornamelijk bij lichamelijke inspanning en warm weer last van ademhalingsproblemen. Evenals de andere honden met een extreem korte snuit. 

Shih TzuDe Shih Tzu heeft een lieve snuit, maar ook deze hond heeft last van zijn korte neus.

Welke honden mogen niet gefokt worden?

Aangezien er een aantal honden zijn met een extreem korte snuit, mogen bepaalde honden in Nederland niet langer worden gefokt. De honden die onder andere niet langer meer gefokt mogen worden zijn de mopshond en de Engelse en Franse bulldog. Deze honden met een té korte snuit hebben vaker wel dan niet te maken met aanzienlijke gezondheidsproblemen en mogen daarom niet langer gefokt worden in Nederland. Als het aan de landbouwminister Adema ligt dan zien we deze honden in het Nederlandse straatbeeld helemaal niet meer terugkomen. 

Wat is een doorgefokte hond?

Een doorgefokte hond is een hond die is gefokt uit hondenouders die allebei van hetzelfde ras zijn. Dit kan vaak leiden tot een versterkte concentratie van bepaalde genen en erfelijke aandoeningen binnen het ras. Het is belangrijk om zorgvuldig te kiezen bij het fokken van honden of deze honden geen of minimale gezondheidsproblemen hebben. Het welzijn van onze dieren moet altijd voorop staan. 

Ben je in het bezit van een kortsnuitige hond en ben je toch een beetje geschrokken door de berichtgeving. Geen paniek, want je kunt samen met jouw dierenarts een plan maken voor jouw hond met een korte snuit om zijn gezondheid te verbeteren. 

Disclaimer: Snuffelpost is een blog om hondeneigenaren te amuseren. Wij willen absoluut niemand veroordelen. Deze blog is dan ook niet bedoeld om een oordeel uit te spreken. Echter, Snuffelbox vindt het wel belangrijk om berichtgeving te volgen wat betreft verschillende hondenrassen. Met de brief van landbouwminister staat huisdierbezitters veel te wachten in de toekomst en wij informeren jullie daar graag over. 

Wil je een hond adopteren? Lees meer over een broodfokker herkennen

PomeriaanWellicht onverwacht, maar ook de pomeriaan heeft een te korte snuit die tot gezondheidsproblemen kan leiden.

Abonneer je op de Snuffelbox!

Wil je jouw hond verwennen? Schrijf jouw hond dan nu in voor de Snuffelbox en ontvang iedere maand de lekkerste knabbels en de leukste speeltjes bij jou thuis. Wanneer je je nu inschrijft, ontvang je een extra speeltje in jouw eerste box. 

De Snuffelbox bevat tenminste vijf hondenproducten, waaronder twee speeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef jouw viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte box met speelgoed en traktaties of schaf eenmalig een box aan.

Als Snuffelbox abonnee geniet je ook van de volgende voordelen: 

  • Je hebt toegang tot de exclusieve Snuffelclub met unboxing livestreams en hondenwandelingen voor leden. 

  • Je ontvangt altijd korting op elke box + exclusieve ledenkorting voor elk product in onze shop. 

  • Je krijgt elke maand (of elke twee maanden) een nieuwe box automatisch thuisbezorgd.  

Wil je toch liever eenmalig een box? Shop de verschillende boxen in onze shop.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!