Wat is slecht aan een broodfokker?
Maar wat is er nu eigenlijk slecht aan een broodfokker? Een puppy die bij een broodfokker wordt gekocht, mankeert vaak veel. Deze puppy’s lopen een grote kans op gezondheids- of gedragsproblemen. Daarnaast is het vaak zo dat deze honden niet goed gesocialiseerd worden. Zij kunnen dan last hebben van het kennelsyndroom. De naam 'broodfokker' betekent eigenlijk dat iemand honden fokt om er zijn brood mee te verdienen. Het is deze persoon niet om het welzijn van honden te doen. Hij wil iets verdienen aan hen. Dit staat natuurlijk niet aan elkaar gelijk. Je kunt geld verdienen aan het fokken van dieren, want je betaalt tenslotte ook voor een puppy als je deze adopteert. Echter, bij een goede fokker krijgen hondjes veel liefde en aandacht en wordt er aandacht gegeven aan de optimale socialisatie. Daarnaast krijgen de dieren genoeg voer. Dit kost veel tijd. Het is dus niet gek dat het adopteren van een puppy soms een aanzienlijk bedrag kost. Bij broodfokken wordt er vaak helemaal geen aandacht geschonken aan het welzijn van de dieren. Dat is het grote verschil.
Deze hond is angstig en lijkt niet goed gesocialiseerd.
Hoe weet je dat het een broodfokker is?
Meerdere rassen
Zoals we in de inleiding al benoemd hebben, zijn broodfokkers vaak in het bezit van meerdere rassen. Als er sprake is van meerdere rassen, dan is het niet direct gezegd dat je met een broodfokker te maken hebt. Echter, als de fokker meer dan twee verschillende rassen aan kan bieden én hij het hele jaar door puppy’s heeft, dan moet je je zorgen maken.
Moederhond
Dit is een heel cruciaal punt. Het ontmoeten en zien van de moederhond is een belangrijk punt. Als je de moederhond niet kunt ontmoeten, dan kun je er eigenlijk wel vanuit gaan dat je te maken hebt met een broodfokker. Het is namelijk essentieel dat puppy’s de eerste weken van hun leven bij hun moeder blijven.
Gedrag
Houd het gedrag van de fokker goed in de gaten. Als je gevoel niet prettig is, dan is het natuurlijk sowieso verstandig om te besluiten geen hondje bij deze fokker te kopen. Echter, er zijn ook signalen die jou vertellen dat je met een broodfokker te maken hebt bij iemand die je op het eerste oog wel vertrouwt.
Werkt de fokker met een wachtlijst?
Is de fokker geïnteresseerd in jouw woon- en leefomgeving?
Hoe is het gedrag van de moederhond?
Kan de fokker je meer vertellen en laten zien van de vaderhond?
Wordt de puppy opgenomen als lid van het gezin?
Kun je al jouw vragen stellen aan de fokker?
Hygiëne en gezondheid
Is de omgeving waar de puppy in opgroeit hygiënisch en zien de andere puppy’s en de moederhond er gezond en levendig uit? Uiteraard is het mogelijk dat de puppy een ontstoken oogje heeft en een huis vol met puppy’s kan natuurlijk wat viezigheid opleveren, maar het moet er wel hygiënisch zijn voor de honden.
Papieren
Puppy’s die tussen de 8 en de 10 weken zijn, hebben ze hun eerste vaccinatie gehad en zijn ze ook ontwormd. Daarnaast zijn ze gechipt. Kan de fokker jou het hondenpaspoort laten zien waar al deze handeling in staan beschreven? Als dit niet het geval is, dan is dat een grote rode vlag.
Een broodfokker kan vaak meerdere rassen aanbieden en de honden verblijven vaak een groot deel van de tijd in een kleine ruimte.
Hoe weet je of het een goede fokker is?
We weten nu waar we een broodfokker aan kunnen herkennen, maar hoe weten we dan of we te maken hebben met een goede fokker?
Manier van fokken
Een goede fokker herken je aan de manier van fokken. Deze fokker heeft één nestje met puppy’s van één hond per jaar en hij vindt het belangrijk dat de moederhond gezond en blij is en dat het gedrag van deze hond goed is. Het is natuurlijk mogelijk dat deze fokker twee honden met puppy’s heeft, maar het is bijzonder belangrijk dat een hond niet meer dan één nestje per jaar krijgt.
Omgeving
Voor het socialiseren van puppy’s is het van belang dat ze opgroeien in een huiselijke omgeving. De puppy’s moeten bij de moederhond kunnen blijven en mee kunnen draaien in het gezinsleven. Daarnaast is het goed als de hondjes contact maken met gezinsleden en eventueel met andere dieren, zoals katten.
Papieren
Waar je een broodfokker herkent aan het vaak ontbreken van papieren, heeft een goede fokker deze papieren goed op orde. Er is een hondenpaspoort aanwezig waarin de verplichte vaccinatie, ontworming en het plaatsen van de chip in zijn vermeld. Andere verplichte documenten en certificaten zijn aanwezig.
Gezondheid en hygiëne
De omgeving waar de hondjes in opgroeien is netjes en hygiënisch. Daarnaast zien de puppy’s en de moederhond er gezond en blij uit. Natuurlijk is het mogelijk dat een puppy zijn behoefte per ongeluk binnen doet, maar het is duidelijk dat de fokker de leefomgeving van de dieren prima op orde houdt.
Gedrag
Een fokker die trots is op zijn dieren en ze het allerbeste gunt, stelt jou vragen over jouw woon- en leefomgeving. Hij is geïnteresseerd in jou en wil dat zijn puppy’s goed terechtkomen. Hij wil je leren kennen, want hij laat zijn puppy’s niet door de eerste de beste adopteren. Daarnaast geeft hij antwoord op jouw vragen en laat hij de papieren van de puppy zien. Ook maak je kennis met de moederhond en wellicht met de andere leden van het gezin.
Wil je een puppy adopteren, lees dan eerst onze blog over het adopteren van een puppy in Nederland.
Ga goed na of je te maken hebt met een goede fokker.
Wat kan je doen tegen een broodfokker?
Het is bijzonder verdrietig, maar het enige wat je kunt doen op broodfokkers te stoppen, is geen puppy’s bij hen te kopen. Je hondenhart roept waarschijnlijk dat je de hond moet redden, maar als jij de broodfokker van inkomsten voorziet, dan houd je daarmee de cirkel in stand. Op het moment dat je geen puppy bij de broodfokker haalt, loopt deze inkomsten mis. Gelukkig is dit niet het enige wat je kunt doen. Je kunt melding van slechte omstandigheden maken bij de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming. Mocht je een vermoeden hebben van broodfok, meld dit dan bij het meldpunt 144. Ga er niet vanuit dat een ander dit wel doet, want meer meldingen betekent dat er ook sneller en beter actie kan worden ondernomen.
Maak melding van een broodfokker, maar adopteer de hond niet!