Puppy adopteren Nederland: wat wel en niet doen?
Wil je een puppy adopteren in Nederland? Onthoud dan dat je een leven lang verantwoordelijk bent voor de gezondheid en het welzijn van je hond. Afhankelijk van het ras kan dat tussen de 10 en 15 of zelfs 20 jaar zijn.
Je hebt financiële verplichtingen, zoals het kopen van gezond voer, het laten inenten van je hond en het uitvoeren van regelmatige controles bij de dierenarts. Daarnaast koop je natuurlijk ook hondenspeeltjes, zodat je puppy ook een leuke speeltijd met je beleeft.
Daarnaast moet je iedere dag tijd besteden aan wandelen, socialiseren, trainen en zorgen voor je nieuwe puppy. Daardoor wordt jouw lieve viervoeter een liefdevol lid van je gezin!
Als je zeker weet dat je klaar bent om zo'n verbintenis aan te gaan en een harige beste vriend te nemen, is hier een checklist met do’s en don’ts om te overwegen een puppy te adopteren in Nederland.
Een puppy adopteren vraagt veel verantwoordelijkheid.
DO’s: Wat wel doen bij puppy adopteren asiel Nederland?
Overweeg of jij en je gezin in staat zijn om voor de behoeften van een puppy te zorgen en het nieuwe gezinslid de aandacht te geven dat het nodig heeft om zich te ontwikkelen tot een evenwichtige, sociale hond.
Wees er zeker van dat een puppy in de levensstijl van je gezin past. Heb je een fulltime baan en breng je de avonden door met de kinderen? Heb je ook de tijd om met een puppy bezig te zijn?
Wil je een puppy adopteren in Nederland? Kijk dan of je de pup kan adopteren uit een asiel. Zoek ook uit welk hondenras je wilt adopteren. Als je een groot ras kiest, heb je dan genoeg ruimte in huis? Een doberman heeft bijvoorbeeld veel ruimte en beweging nodig. Misschien zoek je een kleiner ras dat graag knuffelt en op schoot zit? Denk hierover na bij het adopteren van een puppy in Nederland.
Heb je baby's of misschien ouderen in huis wonen? Of heeft een familielid misschien allergieën? Het tegelijkertijd opvoeden van een pup en een baby kan een uitdaging zijn. Daarentegen kunnen honden ook voor oudere mensen prachtige metgezellen zijn.
Adopteer alleen een puppy van een gerenommeerde bron. Bezoek de fokker, of het dierenasiel om te zien hoe de pups worden verzorgd en gesocialiseerd. Breng tijd met ze door en observeer hoe de pup met zijn moeder en broertjes en zusjes omgaat. Zo krijg je een goed beeld van hun karakter en persoonlijkheid. Raak de pup aan als je er bent. Zo kun je elkaar al een klein beetje leren kennen.
Bereid je huis voor op de nieuwe komst van je pluizige vriend. Richt een gebied alleen voor je pup in waar hij zich veilig voelt en ook ongestoord alles kan opnemen. Een hondenmand is natuurlijk ideaal, evenals een rustige slaapplek.
Zorg dat je alle benodigdheden in huis hebt, voordat je een puppy mee naar huis neemt. Denk hierbij aan voer- en waterbakken, dekens, een uitlaatriem en een halsband. Hondenspeelgoed voor je lieve metgezel om mee te spelen moet ook op je lijstje staan. Een Snuffelbox kan je puppy ook helpen zich in zijn nieuwe huis te vestigen en de wereld om hem heen te leren kennen. De Puppybox is namelijk gevuld met prachtige hondenspeeltjes afgestemd op een pup en lekkere beloningssnoepjes en kauwkluifje voor zijn tandjes.
Maak je huis (en tuin) Puppy-proof. Denk aan alle gevaren die rond het huis op de loer liggen en gevaarlijk kunnen zijn voor een puppy. Zoals draden, giftige kamerplanten, kleine voorwerpen waar hij op zou kunnen kauwen, schoonmaakmiddelen, gaten in het tuinhek. Het is verbazingwekkend hoe goed puppy's problemen kunnen opsporen.
Geef je pup de tijd om zich te settelen en de nieuwe omgeving, de nieuwe geuren, de nieuwe routine en natuurlijk alle huisgenoten te leren kennen. Geduld is hierbij het magische woord!
Zoek ook uit welk hondenras je wilt adopteren. Een doberman heeft bijvoorbeeld veel beweging nodig.
DON’TS: Wat niet doen bij puppy adopteren?
Adopteer geen puppy in een opwelling. Overweeg of jij en je gezin tijd hebben om de pup te accepteren als een ander lid van het gezin en of iedereen bereid is de pup het best mogelijke leven te geven.
Verwacht in het begin niet te veel van je pup. Vergeet niet dat hij net zijn hondenfamilie heeft verlaten en dat elke pup in een ander tempo leert en went. Ook hierbij is geduld de sleutel tot succes.
Pups slapen in het begin ook veel, want ze moeten alle nieuwe indrukken verwerken. Stoor je pup daar niet in.
Overstelp je harige vriendje in de eerste weken niet. Geef hem de tijd om zich te settelen voordat je bezoek uitnodigt.
Verwacht niet dat je relatie vanaf het begin perfect is. Elke relatie kost tijd en moeite om zich te ontwikkelen. Breng tijd door met je geadopteerde pup, doe samen activiteiten en train samen. Zo zal jullie band vanzelf groeien.
Ga er niet van uit dat je pup het goed zal kunnen vinden met de andere huisdieren. Zowel bij het adopteren van een pup uit het asiel als bij het kopen van een pup kost het de puppy tijd om zich aan de nieuwe omgeving aan te passen. Zorg er daarom voor dat hij geleidelijk aan kennismaakt met andere honden of katten in huis. Laat ze pas alleen als je zeker weet dat ze goed met elkaar overweg kunnen.
Vergeet niet dat je hond een microchip nodig heeft met jouw contactgegevens. De dierenarts kan dit voor je regelen. Heeft jouw pup al een chip via het asiel of de fokker? Dan hoef je alleen de registratiegegevens aan te passen bij het NDG (Nederlandse Databank Gezelschapsdieren).
Verander het dieet van je puppy niet meteen. Geef hem in plaats daarvan hetzelfde voer dat hij bij de fokker of in het asiel kreeg. Voer eventuele veranderingen in het eten geleidelijk door.
Ga er niet van uit dat je puppy een potentieel probleem ontgroeit. Vraag advies om te voorkomen dat het probleem erger wordt, bijvoorbeeld als je pup verlatingsangst heeft.
Vergeet niet dat je puppy constant leert. Houd de trainingen kort en positief, en blijf oefenen.
Laat je puppy niet zonder toezicht achter in situaties waar hij niet vertrouwd mee is of als hij in de buurt van kinderen is.
Wees niet verbaasd als je hond tijdens de puberteit wat humeuriger en onstuimiger wordt. Dat is namelijk heel normaal.
Vergeet niet dat je ook een oudere hond adopteren kan. Een hond adopteren die enige levenservaring heeft opgedaan is net zo liefdevol. En je kunt een aantal van de uitdagingen vermijden die horen bij het hebben van een puppy!
Denk goed na voor je een hond adopteert.
Puppy adopteren in Nederland: geef Snuffelbox hondencadeau
Ken je iemand die net een puppy heeft geadopteerd en ben je op zoek naar een perfect hondencadeau? Denk dan eens aan een Snuffelbox voor de puppy, die gevuld is met twee speeltjes, twee zakjes met lekkernijen en één kauwsnack. Het is uniek en absoluut een perfect cadeau voor hond en baas. Je kan je bovendien abonneren, zodat er iedere maand een hondenbox vol verrassingen wordt thuisgestuurd naar het adres van hond en baas. Een mooie start bij het adopteren van een puppy.
De Snuffelbox is hét cadeau voor iedere hond.