Top 10 spreekwoorden met ‘hond’ om te onthouden

Op Snuffelbox informeren we je voornamelijk over hondenverzorging en geven we je tips over leuke activiteiten die je met jouw hond zou kunnen doen, maar wist je dat er ook veel spreekwoorden met ‘hond’ voorkomen in de Nederlandse (en in de Engelse) taal. Eigenschappen van dieren in spreekwoorden verwerken wordt al decennia lang gedaan, maar waarom? Om je een kijkje te geven in spreekwoorden met ‘hond’ heeft Snuffelbox een top 10 voor je op een rijtje gezet.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Eigenschappen van dieren in spreekwoorden verwerken wordt al decennia lang gedaan, maar waarom?

#1 Blaffende honden bijten niet

Het bekendste spreekwoord met het woord ‘hond’ erin hebben wij direct voor je op de eerste plaats gezet. ‘Blaffende honden bijten niet’, luidt het spreekwoord. Dit betekent dat iemand met een grote mond of met de meeste praatjes vrijwel altijd ongevaarlijk is. Stel dat we dit spreekwoord letterlijk zouden nemen, schuilt er dan een kern van waarheid in of is dit spreekwoord een fabel? Dit spreekwoord is een fabel. Je kunt niet met zekerheid zeggen dat een hond die blaft niet zal bijten. Blaffen is namelijk één van de tekenen om aan te geven dat jouw hond zich niet prettig voelt. Dit is een van de spreekwoorden met ‘hond’ die eigenlijk helemaal niet correct is. 

#2 Als twee honden vechten om een been loopt de derde ermee heen  

Nog zo’n klassiek spreekwoord met het woord ‘hond’ erin verstopt. Ook dit spreekwoord heeft eigenlijk niks met honden te maken. De betekenis van dit spreekwoord is dat twee mensen zo met elkaar aan het ruziën zijn, dat zij eigenlijk helemaal geen aandacht meer hebben voor hetgeen waar zij over aan het kibbelen waren, dat een derde persoon ermee vandoor gaat. Eigenlijk is dit een heel logisch spreekwoord, want ergens ruzie over maken, haalt de focus van hetgeen belangrijk is af. Of onze trouwe viervoeter er ook zo over denkt op het moment dat hij om een lekker sappig bot strijdt, is nog maar de vraag. Dat dit een van de logische spreekwoorden met ‘hond’ is, bestaat geen twijfel over. 

Als twee honden vechten om een been loopt de derde ermee heen.

#3 De hond in de pot vinden

De hond in de pot vinden, is ook een van de spreekwoorden met ‘hond’ die niet uit de lucht is gegrepen. Wanneer je de hond in de pot vindt, dan kom je op het moment dat het eten al ergens op is. Je komt thuis op het moment dat iedereen al gegeten heeft. De hond in de pot vinden, betekent eigenlijk dat je de kop van jouw hond in de pan vindt, want na het eten mochten honden de bijna lege pannen en borden aflikken. Althans, zo luidt het spreekwoord. Dat het niet verstandig is om onze honden alles te voeren, blijkt wel uit het feit dat bepaalde voeding giftig voor honden is. 

#4 Commandeer je hond en blaf zelf

Honden worden vaak toegesproken door hun baasje. Zij moeten nu eenmaal naar hun baasje luisteren, maar mensen vinden het niet leuk om gecommandeerd te worden. Wanneer iemand zegt: ‘Commandeer je hond en blaf zelf’, geven ze dus eigenlijk aan dat ze het niet prettig vinden dat je de ‘baas’ speelt en dat ze hetgeen jij zegt niet gaan doen. Een hond heeft een baas en mensen niet. Eigenlijk is dit een heel grappig spreekwoord, want wij mensen blaffen in de regel natuurlijk helemaal niet, maar de boodschap komt wel duidelijk over. 

Commandeer je hond en blaf zelf.

#5 Er zijn meer hondjes die Fikkie heten

Fikkie is een bekende hondennaam voor honden, met dit spreekwoord wordt eigenlijk gezegd dat er meer personen of dieren zijn met dezelfde naam of hetzelfde voorkomen. Dit wordt vaak door iemand gezegd als iemand ten onrechte beschuldigd wordt voor iets dat hij of zij niet heeft gedaan. Het kan namelijk zo zijn dat iemand dezelfde naam heeft als of lijkt op de dader van een bepaalde gebeurtenis. In dat geval kan iemand zichzelf verdedigen door te zeggen: ‘Er zijn meer hondjes die Fikkie heten.’ De spreekwoorden met ‘hond’ lijken ons verschillende dingen te willen leren. 

#6 Wat een hondenweer!

‘Wat een hondenweer!’ Je hebt dit spreekwoord met ‘hond’ vast wel eens voorbij horen komen. Iemand gebruikt dit spreekwoord op het moment dat het behoorlijk slecht weer is. In het Engels hebben we zo’n zelfde soort spreekwoord, namelijk ‘It’s raining cats and dogs.’ Vermoedelijk is dit spreekwoord ontstaan uit een ander spreekwoord met dezelfde betekenis: weer om er geen hond door te jagen. Men ging niet naar buiten en het weer was zo slecht dat mensen hun hond zelfs niet naar buiten lieten gaan. 

Wat een hondenweer! Al lijkt deze corgi er geen probleem mee te hebben.

#7 De gebeten hond zijn

Dit is een van de spreekwoorden met ‘hond’ die negatief is. Wanneer je de gebeten hond bent, ben je niet letterlijk degene die wordt gebeten, maar ben je de persoon die de schuld krijgt van alles. Er is iets misgegaan en jij wordt daar verantwoordelijk voor gehouden. Wanneer een hond letterlijk gebeten wordt, zitten deze hond en zijn baasje met de vervelende gevolgen van deze beet. Op het moment dat iemand de gebeten hond is en de schuld krijgt van iets, zit diegene met de vervelende gevolgen van deze schuld. 

#8 Geen slapende honden wakker maken

Je moet geen moeilijkheden die je uit de weg kunt gaan opzoeken, als je deze kunt vermijden. Wanneer iemand ergens niet vanaf weet, is het verstandig om diegene ook niet op de hoogte te brengen van het voorval, want het is beter om het niet te weten, dan wel. Ook dit is een van de spreekwoorden met ‘hond’ die letterlijk of figuurlijk opgevat kan worden. In dit geval zit er zeker een kern van waarheid in dit spreekwoord. Het is buitengewoon onverstandig om een slapende hond wakker te maken. Een hond die in diepe slaap is, verwerkt de gebeurtenissen van de dag. Wanneer een hond wakker gemaakt wordt, kan hij de gebeurtenissen niet fatsoenlijk verwerken. 

Het is figuurlijk en letterlijk geen goed idee om slapende honden wakker te maken.

#9 Zo ziek als een hond zijn

Als je zo ziek als een hond bent, dan ben je behoorlijk ziek. Echter, waarom wordt in dit spreekwoord de vergelijking met een hond gemaakt? Honden zijn gelukkig bijna nooit ziek, maar als een hond ziek wordt, dan worden zij vaak heel beroerd. De vergelijking met een hond is daarom niet voor niks gemaakt, want dit is de eigenschap van een hond die kenmerkend is voor dit dier. Dit is een van de spreekwoorden met ‘hond’ die niet zomaar is bedacht, maar ook werkelijk een logische verklaring heeft. 

#10 Zo trouw als een hond

Het laatste spreekwoord ‘hond’ is onze persoonlijke favoriet. Dit is namelijk niet alleen een goed spreekwoord, maar ook nog eens waarheid. Als je zo trouw als een hond bent, dan ben je loyaal en bijzonder toegewijd aan een ander. Een hond zal zijn baas niet in de steek laten en kan dezelfde gevoelens van trouw, liefde en affectie voor een mens gaan voelen als mensen onderling. Echter, waar mensen elkaar nog wel eens in de steek laten, zal een hond zijn baas trouw blijven tot de dood. Denk maar aan het verhaal van de hond Hachiko die jarenlang op het treinstation op zijn overleden baas bleef wachten. 

Zo trouw als een hond, want honden zijn hun baasjes eeuwig trouw.

Kende jij al deze spreekwoorden met ‘hond’ én hun betekenis al of zaten er nieuwe spreekwoorden met ‘hond’ voor je tussen. Spreekwoorden zijn leuke zinnen om figuurlijk en/of vriendelijk te zeggen wat je bedoelt. Gebruik zo nu en dan een spreekwoord en ontdek of te toehoorder ook verstand van spreekwoorden heeft. 

Abonneer je op de Snuffelbox!

Ben je nog geen Snuffelbox abonnee, maar zou je dat wel willen? Schrijf jouw hond dan nu in voor de Snuffelbox en ontvang iedere maand de lekkerste knabbels en de leukste speeltjes bij jou thuis. Wanneer je je nu inschrijft, ontvang je een extra speeltje in jouw eerste box. 

De Snuffelbox bevat tenminste vijf hondenproducten, waaronder twee speeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef jouw viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte box met speelgoed en traktaties of schaf eenmalig een box aan.

Als Snuffelbox abonnee geniet je ook van de volgende voordelen: 

  • Je hebt toegang tot de exclusieve Snuffelclub met unboxing livestreams en hondenwandelingen voor leden. 

  • Je ontvangt altijd korting op elke box + exclusieve ledenkorting voor elk product in onze shop. 

  • Je krijgt elke maand (of elke twee maanden) een nieuwe box automatisch thuisbezorgd.  

Wil je toch liever eenmalig een box? Shop de verschillende boxen in onze shop.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!