Wat is giftig voor honden? [10 voorbeelden]

Wij spellen het woord ‘kaas’ thuis altijd uit, ‘K-A-A-S’. Dit doen we niet omdat we graag mee willen doen aan Lingo, maar omdat er twee echte kaasliefhebbers in huis rondlopen. Zodra een van ons ook maar een klein stukje kaas op de grond laat vallen, is het verdwenen in de maag van één van onze trouwe viervoeters, maar is dit eigenlijk wel veilig? Van chocolade weten we bijna allemaal wel dat het giftig voor honden is, maar hoe zit dit met andere voedingsmiddelen? Snuffelbox vertelt het je. 

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Wat is giftig voor honden? 

Uiteraard kunnen we van Snuffelbox niet alles benoemen wat giftig voor honden is. Drugs en medicijnen zijn gevaarlijk voor honden en ook koffie en andere cafeïnehoudende middelen houd je liever bij je hond vandaan. Chocolade hebben we ook al benoemd en is een absolute no-go voor jouw trouwe viervoeter. Wij benoemen een aantal voedingsmiddelen die wij zelf vaak nuttigen, maar die voor onze honden absoluut ongezond zijn.  

Wat is giftig voor honden?

Zuivelproducten

Maak je geen zorgen. Een klein stukje kaas laten vallen dat opgegeten wordt door je trouwe viervoeter is heus geen probleem, maar in principe zijn honden van nature lactose-intolerant. Melk is goed voor elk, maar dus niet voor je trouwe hondenvriend.  

Alcohol

Alcohol is voor ons mensen eigenlijk al niet bijster goed, maar een kleine hoeveelheid kan onze trouwe viervoeter werkelijk veel schade aanrichten. Een kleine hoeveelheid alcohol kan leiden tot overgeven, diarree, een coma en uiteindelijk de dood. Mocht je nu toch graag willen borrelen met jouw trouwe vriend geef hem dan lekker hondenbier.

Alcohol is zelfs in kleine hoeveelheden zeer slecht voor honden.

Avocado

De avocado is in zoverre giftig voor honden dat een kleine hoeveelheid geen kwaad kan, maar dat het eten van avocado uiteindelijk wel maag- en darmklachten kan veroorzaken. Mocht je twijfelen over het geven van avocado aan je hond, dan adviseren wij van Snuffelbox het nie te doen. Vooral de pit moet vermeden worden, maar dit is in veel gevallen zo. Hoe dit zit, lees je verderop. 

Druiven en rozijnen

Waarom druiven en rozijnen giftig voor honden zijn, is niet geheel duidelijk, maar voorkom te allen tijde dat jouw trouwe viervoeter druiven of rozijnen eet. Je hond zal gaan braken en krijgt last van diarree. Uiteindelijk kunnen ze hier zo ziek van worden dat ze kunnen overlijden. 

Rauwe aardappelen

Een gekookte aardappel kan absoluut geen kwaad, maar zodra deze rauw is, wordt het een geheel ander verhaal. In een rauwe aardappel zit de giftige stof solanine die jouw trouwe viervoeter absoluut niet kan verdragen. Tijdens het koken wordt deze stof omgezet in stoffen die niet schadelijk zijn. 

Tomaten

Het eten van een tomaat is giftig voor honden moet genuanceerd worden. Net als een rauwe aardappel bevatten het kroontje en de plant van de tomaat de giftige stof solanine. Zodra de tomaat rijp is en andere groene delen zijn verwijderd, kan het eten van één of twee tomaten geen kwaad voor jouw trouwe viervoeter. 

Champignons

Ook rauwe champignons kun je beter niet laten staan voor je trouwe viervoeter. In champignons zit de stof agaritine. Deze stof is voor mensen ook niet prettig als ze er te veel van krijgen, laat staan voor onze trouwe viervoeter. Je hond kan gaan braken en overmatig kwijlen. Daarnaast kunnen ze er  stuiptrekkingen van krijgen.  

Rauwe champignons zijn absoluut niet goed voor je hond.

Noten, zaden en pitten

Noten bevatten veel vet en bepaalde zaden en de pitten die je vindt in fruit zijn giftig voor honden. Er zijn een aantal pitten die je wel veilig aan jouw hond kunt geven, maar bij twijfel kun je het beter niet doen. Vermijd ze dus allemaal en neem het zekere voor het onzekere. 

Uien en knoflook

De meeste mensen vinden uien en knoflook heerlijk om gerechten meer smaak te geven, maar deze alliumsoorten bevatten bepaalde stoffen die in het lichaam van onze trouwe viervoeter wordt omgezet in ‘oxidanten’. Deze kunnen de rode bloedcellen van onze hond beschadigen. 

Xylitol

Xylitol is geen voedingsmiddel, maar een zoetstof die razendsnel in het bloed van onze hond wordt opgenomen. Dit zorgt voor een boost aan insuline, waardoor de bloedsuikerspiegel van onze trouwe viervoeter kan dalen naar heel lage waardes. Kijk dus goed of deze zoetstof in een product zit dat eigenlijk voor mensen bestemd is, maar dat je aan je hond wilt geven. Hier moet je bijvoorbeeld goed op letten als je jouw hond pindakaas wilt geven.

Wat voor menseneten mag een hond?  

Uiteraard mag onze trouwe viervoeter genieten van plantaardig of niet-plantaardige hondenvoer en vegan en niet-vegan hondensnacks, maar mocht je jouw trouwe toch graag iets van menselijk voedsel geven dan kun je hem een aantal voedingsmiddelen veilig geven. 

  • Een stukje gekookte kip; 

  • Een stukje gerookte of gebakken zalm; 

  • Een stukje banaan; 

  • Een stukje komkommer zonder schil; 

  • Een stukje wortel.

Deze honden genieten duidelijk van een stukje wortel.

Wat te doen als je hond iets verkeerd heeft gegeten?

Neem geen risico’s en bel direct jouw dierenarts. Wellicht heb je het idee dat het wel meevalt, maar je wilt geen risico lopen. Het is namelijk ook goed mogelijk dat jouw hond nog geen tekenen vertoont. Ook als jouw hond al aan het braken is, is het mogelijk dat er in zijn lichaam nog steeds van alles misgaat. Het is niet zo dat braken alles oplost. 

Zoek je een lekkere snack die niet giftig voor honden is? Koop dan de Snuffelbox voor elke hondenvriend. Deze Snuffelbox bevat tenminste vijf hondenproducten, waaronder twee speeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef jouw viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte box met speelgoed en traktaties of schaf eenmalig een box aan.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!