Waarom gaapt een hond?

Wie zijn hond een beetje leert kennen, beseft al snel dat de lichaamstaal van zijn viervoeter veel vertelt, zoals gapen. Waarom gaapt een hond eigenlijk? Gapen maakt onder andere deel uit van het repertoire van lichaamssignalen dat honden gebruiken om te communiceren. Honden gapen vaak en dat kan verschillende redenen hebben. Welke dat zijn, heeft Snuffelbox voor je op een rij gezet.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Gapen kan verschillende redenen hebben, maar deze zijn veelal onschuldig.

Belangrijkste redenen waarom honden gapen

De belangrijkste redenen waarom honden gapen in één oogopslag zijn: 

  • Geeuwen bij honden is vaak een teken van vermoeidheid;

  • Gapen kan bij honden dienen om te kalmeren, stress te verlichten, maar ook om onzekerheid aan te geven en opwinding;

  • Door te gapen neemt het lichaam van een hond extra zuurstof op;

  • Soms werkt het geeuwen van het baasje aanstekelijk op de hond;

#1 - Gapen bij honden als signaal voor kalmering

Vermoeide honden gapen. Vergeleken met ons mensen hebben honden veel meer rust en slaap nodig. Ze brengen zo’n 17 uur per dag door met dommelen en slapen. Puppy's en oude dieren slapen vaak meer dan 20 uur per dag. Het meest voor de hand liggende antwoord op waarom een hond gaapt, is dus omdat je hond wil rusten of niet gestoord wil worden. Er zijn echter nog een aantal andere redenen waarom een hond gaapt. Gapen is in feite een belangrijk signaal dat honden gebruiken om met elkaar te communiceren. Ze gebruiken het bijvoorbeeld om zichzelf te kalmeren en om hun soortgenoten te troosten in moeilijke situaties. 

Honden gapen om conflicten te sussen en om te kalmeren. Als een hond een zeer dominante soortgenoot ontmoet, maakt een geeuwende hond duidelijk dat er van zijn kant geen potentieel voor agressie is. In dit geval laat geeuwen zien: “Hé maatje, ik ben ontspannen en wil geen problemen met je. Waarom probeer je dit ook niet?” Zo worden conflicten vermeden en gevaarlijke situaties voorkomen.

Voor de viervoeters is geeuwen een essentieel onderdeel van hondencommunicatie.

#2 - Honden gapen tijdens stress en opwinding

Terwijl mensen andere dingen aan hun hoofd hebben dan gapen in hectische situaties, doen honden precies dat als ze opgewonden zijn. Gapen wordt door honden gebruikt om stress te verlichten, het werkt ontspannend en kalmerend op de dieren. De factoren voor stress kunnen verschillend zijn: onbekende geluiden, een vreemde soortgenoot of een onaangename situatie waarin de hond zich niet op zijn gemak voelt.

Aan de andere kant gapen honden ook als ze onder positieve stress staan, als ze erg blij en opgewonden zijn. Veel hondenbezitters hebben dit zeker al waargenomen bij hun viervoeter: als een hond merkt dat zijn baasje op het punt staat hem mee te nemen voor een bos- of strandwandeling, gaat hij opgewonden met zijn poten heen en weer - en gaapt vaak, soms gevolgd door een langdurig geluid.

Vermoed je dat jouw hond stress heeft? Lees verder wat je kunt doen aan een hond met stress.

#3 - Gapen bij onzekere honden

Naast de genoemde triggers kan gapen bij honden ook een daad van hyperactiviteit zijn. Als je hond bijvoorbeeld niet precies weet welk gedrag je van hem verwacht in een bepaalde situatie, kan hij zijn onzekerheid tonen door te gapen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je hond een nieuw commando leert dat hij nog niet kent. In deze situatie probeert hij zijn opwinding of onzekerheid te verminderen door te gapen.

Honden gapen ook uit verlegenheid, dat wil zeggen als ze in hun ogen ‘gefaald’ hebben. Bijvoorbeeld wanneer de viervoeter naar een vuilnisbak of een sneeuwpop heeft geblaft en pas achteraf beseft dat het vals alarm was. 

Een hond die onzeker is, kan ook gapen, omdat hij zich geen houding weet te geven.

#4 - Geeuwen bij honden door zuurstofgebrek

Door te geeuwen neemt het lichaam veel zuurstof op. Dit voedt de lichaamscellen en helpt je hond alerter te worden. Vooral na lichamelijke inspanning zie je vaak dat een hond geeuwt, om vervolgens meer zuurstof op te nemen en energie op te doen. Ook helpt gapen bij het afkoelen van de hersenen. Gapen wordt dan ook omschreven als het wijd openen van de bek met een snelle instroom van lucht naar de longen. Dit gaat soms gepaard met geluid. 

#5 - Gapen werkt aanstekelijk

Het is bekend dat gapen aanstekelijk werkt. Als wij iemand zien gapen, kan dit aanstekelijk werken waardoor jij ook gaat gapen. Ditzelfde effect hebben honden ook op elkaar. Verder wordt zelfs aangenomen dat het gapen van het baasje ook aanstekelijk werkt op de hond. Dat is de empathie die de hond voor je voelt. Een vaardigheid die de viervoeters in de loop van duizenden jaren hebben verworven door nauw samen te leven met mensen. Soms kan het dus zijn dat je viervoeter gewoon geeuwt vanwege jou.

Als jij gaapt, dan kan het gebeuren dat jouw hond ook gaat gapen.

Mijn hond gaapt veel, is dat erg?

Als wij mensen moe zijn, ons vervelen of zuurstofgebrek hebben, gaan we snel gapen. Veel mensen dragen deze veronderstelling automatisch over op honden. Maar de viervoeters signaleren vaak iets heel anders als ze gapen. Honden lijken in veel opzichten erg op ons. Ze kunnen gezichtsuitdrukkingen en gebaren interpreteren, met ons communiceren, nauwe en diepe banden vormen, ervaringen in dromen verwerken en sommige viervoeters kijken zelfs televisie. Gapen is ook een typisch gedrag dat honden vertonen, net als mensen. 

Maar terwijl wij mensen gapen als we moe zijn, ons vervelen of als ons lichaam een gebrek aan zuurstof ervaart, is gapen bij honden niet altijd alleen een teken van vermoeidheid, maar een uiting van een andere gesteldheid. Niet alle gapen van een hond zijn namelijk hetzelfde. Als je hond veel gaapt, observeer hem dan goed en kijk wat hij je probeert te vertellen met een uitgebreide geeuw!

En mochten jullie na het aanstekelijk gapen zin hebben in een activiteit. Bekijk dan de Snuffelbox, die gevuld is met vijf hondenproducten, waaronder twee hondenspeeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef jouw viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte hondenbox met speelgoed en traktaties of koop eenmalig een Snuffelbox. Speciaal voor de allerkleinsten is er ook een puppybox beschikbaar.

Gapen bij honden kan verschillende redenen hebben. Een hond kan daar zo zijn eigen redenen voor hebben.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!