Help, mijn hond heeft stress, wat nu?

We hebben allemaal wel eens last van stress, maar wist je dat onze trouwe viervoeter hier ook last van kan hebben? Je bent vast wel eens jaloers geweest op je harige viervoeter als je iets moest doen wat je heel spannend vond terwijl hij gewoon rustig in zijn mand lag te slapen. “Was ik maar een hond, dan had ik geen zorgen”, maar niks is minder waar. Snuffelbox legt je uit waar honden stress van krijgen en hoe je stress bij je harige vriend kunt verminderen. 

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Wat is stress?

Om te bepalen waar honden stress van krijgen, hoe honden reageren op stress en wat jij als baasje kunt doen om stress bij je hond te verminderen, moeten we eerst kijken naar wat stress nu precies is. We weten allemaal wel wat we voelen als we te maken krijgen met stress, maar wat is het nu precies? Stress, of spanning of druk, is een reactie van het lichaam op een situatie die is veranderd of die veel van ons vraagt. Op het moment dat we stress hebben, zet ons lichaam een natuurlijk overlevingsmechanisme in werking. Voor honden is dit niet anders. 

Hond met rode sweaterStress is een reactie van het lichaam op een situatie.

Waar krijgen honden stress van?

Stress bij honden wijkt op bepaalde punten wel af van de kenmerken die het hebben van stress voor mensen heeft. Een hond kan zich gestrest voelen uit een bepaalde vorm van enthousiasme, maar ook uit een bepaalde mate van angst. Wanneer je te kennen hebt gegeven dat jullie een wandeling gaan maken, maar deze wandeling vervolgens wordt uitgesteld, omdat je bijvoorbeeld een heel belangrijk telefoontje krijgt, dan was er een bepaalde mate van enthousiasme bij de hond aanwezig. Dit enthousiasme slaat eigenlijk om in een bepaalde mate van stress en ongeduld. De hond begrijpt niet goed waarom je eerst wel met hem ging wandelen en plots niet meer. Stress bij honden uit angst is voor ons mensen herkenbaarder. Stress uit angst kan komen door een aanvaring met een andere hond, met een bezoek aan de dierenarts of met verlatingsangst, maar ook angst voor vuurwerk of onbekende situaties kan voor stress zorgen bij honden. Net als bij mensen kan stress bij honden tijdelijk, maar ook blijvend zijn. Wanneer jouw vriend stress heeft tijdens een dierenartsbezoek, dan is de kans groot dat hij dat een paar uur later weer is vergeten. Echter, er zijn ook honden die tijdenlang in een bijzonder vervelende situatie hebben geleefd en daardoor blijvende stress hebben.  

Dalmatiër met andere hond - mogelijk een Golden RetrieverStress uit angst kan komen door een aanvaring met een andere hond.

Hoe reageert een hond op stress?

Iedere hond is verschillend en daarom zal niet iedere hond dezelfde symptomen hebben op het moment dat hij stress ervaart. Toch zijn er een aantal gedragingen of kenmerken die een hond kan tonen op het moment dat hij gestrest is. Snuffelbox noemt er een aantal voor je op. 

  • Overdreven en veel hijgen

  • Overdreven en veel gapen

  • Overmatig kwijlen, 

  • Veel en hard blaffen, piepen en janken; 

  • De rug- en nekharen gaan overeind staan; 

  • Overdreven krabben, likken en bijten aan de eigen vacht; 

  • Rusteloosheid; 

  • Haaruitval en andere vachtproblemen; 

  • Rooddoorlopen ogen waarvan veel wit te zien is.  

Kleine hond heeft stressEr zijn een aantal symptomen die een hond kan tonen op het moment dat hij gestrest is.

Hoe kalmeer je een gestreste hond?

Het is natuurlijk prettig om te weten hoe je jouw viervoeter kunt kalmeren, maar wat wellicht nog wel handiger is om te weten, is hoe je in het algemeen kunt voorkomen dat een hond stress krijgt. Zorg er in de eerste instantie voor dat je hond een bepaalde mentale uitdaging heeft. Het is heel belangrijk dat jouw hond genoeg beweging krijgt, zodat hij daarna kan genieten van zijn welverdiende rust. Stress doet zich daarnaast vaak voor in nieuwe en onbekende situaties. Train je hond daarom door deze situatie vaker op te zoeken, wanneer je een spannende situatie met je hond opzoekt, is het zaak dat je je eventuele eigen angst niet toont. Ook kun je de focus van je hond verleggen door hem een opdracht te geven. Als beloning krijgt hij dan natuurlijk een lekkere snack. Als het kwaad al geschied is, dan zijn er ook een aantal dingen die je kunt doen om je hond te kalmeren. 

  • Zorg voor een kalmerende omgeving. Laat je hond in een ruimte die hij kent met zijn eigen bench of mand en zet kalmerende muziek of geluiden op. 

  • Neem de hond niet extra beschermend in je armen. Je kunt hem natuurlijk wel even aaien om hem te laten weten dat het ‘oké’ is. 

  • Koop een thundershirt voor je hond. 

  • Neem contact op met de dierenarts zodat je eventueel medicatie voor je hond kan krijgen; 

  • Als je niet meer weet wat je met de stress van je hond moet doen, dan is het wellicht verstandig om met een gedragsdeskundige te gaan praten. 

Gekalmeerde kleine hondEr zijn verschillende manieren om een gestreste hond te kalmeren.

Wil je je hond eens goed verwennen? Geef hem of haar dan de Snuffelbox met verschillende speeltjes en lekkernijen. Het is altijd een feestje met de Snuffelbox! 

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!