Wat is agility? Lees alles over deze hondensport

Agility is een hondensport die zich richt op de behendigheid van jouw hond. Agility betekent in het Nederlands dan ook ‘behendigheid’. De behendigheid bij honden kan door middel van agility goed getraind worden. Agility is een leuke vrijetijdsbesteding voor jou en je trouwe viervoeter. Snuffelbox vertelt je vandaag alles over deze hondensport. 

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Agility is een hondensport die zich richt op de behendigheid van jouw hond.

Wat is agility?

Bij deze hondensport is het de bedoeling dat je met je hond een hondenparcours, een te volgen route, loopt waarbij je hond verschillende obstakels neemt, zoals door tunnels kruipen en over hordes springen. Een hondenparcours bestaat vaak uit de volgende obstakels. 

Hondentunnel

De hondentunnel is een tunnel die wordt ingezet bij de behendigheidstraining van een hond. Een hondentunnel heeft van één ingang en één uitgang, maar het is ook mogelijk dat er verschillende slurven aan de hondentunnel verbonden zitten. Het is de bedoeling dat jouw hond zo snel mogelijk door de tunnel redt. 

Horde voor honden

Een ander obstakel dat vaak gebruikt wordt bij agility is de horde voor honden. Een horde voor honden kan variëren van hoogte en uitvoering. Het is de bedoeling dat jouw hond over de horde voor honden heen springt, zonder deze te raken. 

Agility slalom

Het slalommen tussen paaltjes door zie je vaak bij voetballers tijdens de training, maar bij agility worden ook gebruikt van paaltjes bij agility slalom. Het is de bedoeling dat je hond zich zo vlug mogelijk tussen de paaltjes door beweegt door links en rechts om te paaltjes heen te gaan. 

Hondenwip

Een hondenwip is het ultieme obstakel dat de behendigheid van je hond test. Bij dit obstakel moet de hond verstandig zijn gewicht verdelen, zodat hij rustig aan de andere kant van de wip terechtkomt en verder kan rennen naar het volgende obstakel. 

Deze hond heeft zojuist het obstakel 'hondentunnel' volbracht.

Is agility goed voor honden?

Beweging is goed voor jouw hond en vaak vinden ze het ook leuk om bepaalde spelletjes met hun baasje te doen. Agility is daarom goed voor honden, omdat ze tijdens deze hondensport bezig zijn met hun behendigheid. Daarnaast houdt deze hondensport jouw hond fit, omdat hij genoeg beweging krijgt. Honden zien agility als een spelletje dat ze samen met hun baasje spelen. 

Houd er wel rekening mee dat agility een sport is en net als bij een sport voor mensen is de kans op verwondingen of blessures ook mogelijk bij hondensport. 

Hoe oud moet je hond zijn voor agility?

Houd er rekening mee dat je hond een bepaalde leeftijd moet hebben bereikt voordat je met hem agility gaat doen. Jouw hond moet volgroeid zijn, anders is de kans op blessures namelijk groot. De minimumleeftijd voor het doen van agility voor honden is tussen de één en twee jaar. Twijfel je of jouw hond volgroeid is, win dan informatie in bij jouw dierenarts. 

Houd er rekening mee dat jouw hond volgroeid moet zijn alvorens je begint met agility.

Hoe agility aanleren?

Het aanleren van agility vraagt, net als het aanleren van andere dingen, tijd en geduld. Houd er rekening mee dat het belangrijk is dat jouw hond eerste de basiscommando’s kent, want om agility aan te leren moet jouw hond wel goed kunnen luisteren naar jou. Het is belangrijk dat je een obstakel koppelt aan een bepaald bevel en dat je ieder obstakel apart aanleert. Wanneer jouw hond het obstakel goed neemt, geef je hem uiteraard een beloning. Het is belangrijk dat jouw hond uiteindelijk naar jouw stem luistert en jouw gebaren volgt, want op deze manier moet je hem aanleren hoe je de obstakels neemt. Houd er rekening mee dat agility een vrijetijdsbesteding is en dat straffen echt niet de bedoeling is. 

De basiscommando's zijn essentieel om aan te leren alvorens je jouw hond agility gaat leren.

Kunnen alle honden aan agility doen?

Het antwoord is simpel: ja, alle honden kunnen aan agility doen. Houd er alleen rekening mee dat bepaalde honden deze hondensport leuker vinden om te beoefenen en er ook beter in zijn. Vooral hondenrassen die graag bewegen en veel beweging nodig hebben, zullen het leuk vinden agility te doen. 

Welke hond is het beste in agility?

Zoals gezegd kunnen alle honden aan agility doen, maar er zijn een aantal honden die bijzonder goed zijn om behendigheidstraining mee te doen, zoals een bordercollie of een husky. Deze honden hebben over het algemeen meer beweging nodig en vinden het ook heerlijk om dit soort activiteiten te ondernemen. 

Deze trouwe viervoeter laat zien dat er allerlei hondenrassen zijn die aan agility kunnen doen.

Wil je jouw trouwe viervoeter een traktatie geven tijdens het uitvoeren van deze hondensport? Geef dan de Snuffelbox cadeau. De Snuffelbox bevat tenminste vijf hondenproducten, waaronder twee speeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef jouw viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte box met speelgoed en traktaties of schaf eenmalig een box aan.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!