Zit, lig, blijf! De belangrijkste commando’s hond

Gefeliciteerd met jouw nieuwe hond! Na weken wachten, is jouw nieuwe vriend eindelijk bij jullie ingetrokken. Je bent enthousiast en je hebt zin om hem allerlei dingen te leren. Je hebt honden gezien die een high five kunnen geven en honden die door jouw benen kunnen slalommen. Je kunt niet wachten om te beginnen met commando’s hond, maar waar moet je beginnen? Snuffelbox vertelt jou vandaag meer over de commando’s hond en de basiscommando’s. 

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Welke commando’s kan je een hond leren? 

Er zijn ontzettend veel commando’s hond die jij aan jouw trouwe viervoeter kunt leren. Uiteraard begin je met de basiscommando’s die wij van Snuffelbox voor je op een rij hebben gezet, maar er zijn genoeg andere leuke commando’s hond en trucjes die jij jouw hond kan aanleren, zoals ‘pootje geven’, ‘iets pakken’, ‘vangen’, ‘pakken’ en ‘draaien’. Dit zijn allemaal ontzettend leuke trucjes die jij jouw hond kunt leren, maar het is belangrijk dat jouw trouwe viervoeter eerst de basiscommando’s leert kennen. 

Deze stoere rakker geeft een uitstekende 'high five'.

Wat zijn de basiscommando’s hond? 

Een commando aan je hond leren, is leuk, maar ook noodzakelijk. Jouw hond moet in de eerste instantie een aantal basiscommando’s leren voordat jullie verder gaan naar de andere commando’s hond. De basiscommando’s zijn: ‘zit’, ‘blijf’, ‘lig’, ‘hier’ en ‘naast’. ‘Zit’ wordt als eerst behandeld, omdat dit basiscommando altijd het startpunt is van veel commando’s hond. Wij van Snuffelbox leggen de vijf basiscommando’s hier aan je uit. 

Commando ‘zit’

Het commando ‘zit’ is een van de eerste commando’s hond die je aanleert. Dit commando is belangrijk, omdat dit het startpunt is van veel andere commando’s hond. 

Hoe leer ik mijn hond het commando ‘zit’? 

Het leren van commando’s hond is niet iets wat je ‘even’ doet in een kwartier. Het is belangrijk dat je bepaalde handelingen verricht om het commando ‘zit’ aan te leren. Pak de gezonde hondensnacks er maar bij, want we gaan het commando ‘zit’ aanleren. 

 • Neem de favoriete snack van je trouwe viervoeter in de hand en houdt deze een halve meter boven zijn hoofd. Voorkom dat jouw hond gaat springen. Corrigeer jouw hond eventueel door de snack aan het zicht te onttrekken en je vlakke hand als een stopgebaar op een halve meter voor je hond te houden. 

 • Wanneer het je lukt om jouw hond te laten staan, beweeg je de snack richting zijn schouder. Wellicht dat het even duurt, maar uiteindelijk zal jouw hond gaan zitten op zijn plek. Doe dit een aantal keer achter elkaar om je hond te laten wennen aan de beweging. Terwijl je deze oefening doet, roep je rustig en gecontroleerd het commando ‘zit’.  

 • We zijn klaar voor het echte werk. We houden de snack nu even uit het zicht van onze trouwe viervoeter en proberen hem het commando ‘zit’ te geven zonder de beweging met de snack te doen. Als jouw harige vriend gaat zitten, dan krijgt hij uiteraard de snack. Hij heeft immers heel goed zijn best gedaan. 

Commando zit.

Commando ‘lig’

Commando ‘zit’ is, als het goed is, inmiddels aardig onder de knie. Dat is mooi, want we gaan onze trouwe viervoeter nu ook het commando ‘lig’ aanleren. 

Hoe leer ik mijn hond het commando ‘lig’? 

Met het commando ‘zit’ hebben we al de helft gewonnen, want jouw harige vriend weet hoe hij netjes moet zitten als je dat zegt. De volgende commando’s hond zullen jullie nu hopelijk goed afgaan. 

 • Voor dit commando pakken we er nogmaals de favoriete snack van onze viervoeter bij. 

 • Deze snack houden we in onze gesloten hand. Deze hand brengen we naar de neus van onze trouwe viervoeter. 

 • Met het brokje in de hand bij de neus van onze trouwe vriend brengen we de hand langzaam naar de grond. Voeg het commando ‘lig’ toe zodat jouw viervoeter de connectie kan maken tussen het commando en de handeling. Geef jouw hond zijn favoriete snack als hij de handeling heeft opgevolgd. 

Mocht jouw trouwe viervoeter dit commando onder de knie hebben. Maak de handeling dan moeilijker door jouw trouwe viervoeter eerst te laten zitten.  

Commando ‘blijf’

Het commando ‘blijf’ is natuurlijk om veel redenen van belang. Je wilt dat je hond er niet zomaar vandoor gaat en je wilt dat hij ergens op een plek blijft waar jij hem opdraagt te blijven. 

Hoe leer ik mijn hond het commando ‘blijf’? 

Nu we al een aantal commando’s hond hebben gehad, is het tijd voor het commando ‘blijf’. Een commando dat zeker niet mag ontbreken in de lijst met basiscommando’s.  

 • Laat jouw trouwe viervoeter zitten of liggen en doe een stap naar achter zodra jouw hond het commando ‘zit’ of ‘lig’ juist heeft opgevolgd. 

 • Terwijl jij een stap naar achter zet, geef je het commando ‘blijf’. 

 • Als je hond netjes blijft zitten of liggen, dan doe je nog een stap naar achter. Je complimenteert jouw hond en blijft het commando ‘blijf’ herhalen. Geef je hond zijn favoriete snack om het te belonen.  

Doe een stap naar achter en blijf het commando 'blijf' herhalen.

Commando ‘hier’

We zijn goed op weg. Jouw trouwe hondenvriend kent inmiddels drie commando’s en kan die vaker dan niet juist opvolgen. Het is tijd om jouw hond bij je te roepen. 

Hoe leer ik mijn hond het commando ‘hier’? 

Het commando ‘hier’ is een heel belangrijk commando. Zodra jouw hond dit commando beheerst, kun je hem meer vrijheid geven. Hij komt tenslotte naar je toe als je hem roept. Dit commando leer je jouw hond op de volgende manier aan. 

 • We beginnen in huis, want je wilt niet beginnen met oefenen op een open vlakte waar je het risico loopt dat jouw hond niet bij je komt. Vraagt jouw hond om aandacht, zodra je die hebt, kun je hem bij je roepen door het commando ‘hier’ te blijven herhalen. Uiteraard beloon je hem voor het feit dat hij zo goed naar je luistert. 

 • Zodra jouw trouwe viervoeter dit commando binnen zo goed als onder de knie heeft, kunnen jullie het buiten gaan proberen aan een lange lijn. Ook hier vraag je jouw hond om aandacht en geef je hem het commando ‘hier’. Het is zeker niet verkeerd om je hond flink te prijzen als hij dit goed doet. 

 • Als je het oefenen thuis en aan de lange lijn onder de knie hebt, kun je los met hem gaan oefenen. Laat jouw hond los en roep hem af en toe bij je. Maak jouw hond niet direct vast aan de lijn als hij bij je komt, want dan gaat hij het commando ‘hier’ verbinden aan ‘Ik moet aan de lijn.’ Prijs jouw hond met zijn favoriete snack als hij naar je luistert. 

Commando ‘naast’

We eindigen met het commando ‘naast’. Een commando dat veel toegevoegde waarde heeft tijdens een gezellige wandeling samen in het hondenpark met jouw trouwe viervoeter. 

Hoe leer ik mijn hond het commando ‘naast’? 

Het commando ‘naast’ willen we echt pas aanleren, als onze trouwe viervoeter de andere basiscommando’s onder de knie heeft. Dit is namelijk een lastiger commando, omdat het meerdere stappen van ons, maar ook van onze trouwe viervoeter vraagt. 

 • Laat jouw hond voor je voeten op de grond zitten en geef hem natuurlijk zijn favoriete snack als beloning. 

 • We gaan onze hond nu ‘naast’ ons proberen te krijgen. Dit doen we door een nieuwe snack in onze hand te houden en deze richting onze voeten te bewegen. Jouw hond zal de snack, als het goed is, met zijn neus volgen. Laat jouw hond naast je staan. Zodra dit is gelukt, laat je jouw trouwe viervoeter nogmaals zitten. 

 • Je geeft hem het commando ‘naast’ en geeft hem zijn favoriete snack. 

 • Herhaal dit commando een aantal keer, maar doe dit verspreid over een aantal momenten, want je wilt natuurlijk wel dat hij het blijft onthouden. Dit kan alleen als je dit vaker met hem oefent. 

Commando 'naast'.

Hoe snel leert pup commando’s? 

Ieder mens is anders, maar ook iedere hond is anders. Natuurlijk vinden wij onze trouwe viervoeters allemaal de leukste en de slimste, maar we moeten ook begrijpen dat de ene hond soms iets langer nodig heeft om iets te begrijpen dan de ander. Een puppy maakt namelijk allerlei wonderlijke fases in zijn ontwikkeling door. Probeer jouw puppy enthousiast te benaderen en niet boos of gefrustreerd te raken als hij iets ‘weer’ niet begrijpt. Geduld is een schone zaak. 

Geef jouw hond genoeg tijd om te oefenen.

Ben je bezig met commando’s hond? Geef hem tijdens de training een traktatie uit de Snuffelbox om hem te belonen. Deze Snuffelbox bevat tenminste vijf hondenproducten, waaronder twee speeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef jouw viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte box met speelgoed en traktaties of schaf eenmalig een box aan.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!