Wat is een hondentrap en waar pas je deze toe?

Een hondentrap is een trap of ladder voor honden die helpt om op hogere oppervlakken te klimmen, zoals een bed, bank, auto, boot of zwembad. Het is een handig hulpmiddel voor oudere honden, kleine honden of honden met mobiliteitsproblemen om op moeilijk bereikbare plaatsen te komen. Snuffelbox licht de verschillende soorten hondentrappen toe. 

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

VizslaEen hondentrap maakt het makkelijker voor jouw hond om ergens op te komen.

Hoe verschilt een hondentrap van een hondenloopplank?

Het belangrijkste verschil tussen een hondentrap en een hondenloopplank is dat een hondenloopplank een plat oppervlak is dat de hond moet beklimmen om op hogere oppervlakken te komen. Terwijl een hondentrap bestaat uit een reeks treden die de hond beklimt als een trap. Hoewel beide hulpmiddelen honden helpen om op hoger gelegen oppervlakken te komen, hangt de keuze tussen een hondentrap en een hondenloopplank af van een aantal factoren. Zoals de grootte van de hond, het type oppervlak waarop de hond moet klimmen en de mobiliteit van de hond.

Waarvoor worden hondentrappen gebruikt?

Hondentrappen worden gebruikt om honden te helpen op hogere oppervlakken te klimmen zonder hun eigenaars te belasten. Ze zijn vooral handig voor oudere honden, kleine honden of honden met mobiliteitsproblemen die moeite hebben om op hogere objecten te springen. Hondentrappen worden gebruikt om honden te helpen op boten te komen, in zwembaden of in auto's te klimmen. Maar ook op de bank of bed te komen. 

6 Soorten hondentrappen

Er zijn verschillende soorten hondentrappen beschikbaar, waaronder inklapbare voor auto en boot en vaste hondentrap voor bank of bed. Snuffelbox geeft een uitgebreide toelichting op de meest voorkomende hondentrappen. Hieronder in het kort de typen hondentrapjes voor grote, middelgrote en kleine honden.

  1. Hondentrap voor bank of bed: heeft 3 tot 5 treden en zijn ontworpen om honden te helpen op bedden of banken te klimmen. Ze zijn er in verschillende maten, afhankelijk van de grootte van de hond.

  2. Hondentrap voor auto: heeft 2 tot 3 treden en zijn ontworpen om honden te helpen in en uit de auto te klimmen. Ze zijn draagbaar en kunnen gemakkelijk worden opgeborgen in de kofferbak van de auto.

  3. Hondentrap voor boot: heeft 3 tot 5 treden, zijn waterbestendig en helpen honden veilig in de boot te komen.  

  4. Hondentrap voor zwembad: heeft 3 tot 4 treden waarbij de hond gemakkelijke in en uit het zwembad kan klimmen. Gemaakt van materiaal dat bestand is tegen water en chloor.

  5. Opvouwbare hondentrappen: heeft 3 tot 4 treden en is opvouwbaar. Compact formaat en eenvoudig op te bergen. 

  6. Inklapbare hondentrappen: heeft 2 tot 3 treden en is gemakkelijk in te klappen en ruimtebesparend op te bergen. Ideaal voor kleinere ruimtes. 

CorgiEen hondentrap kan voor verschillende opstapjes worden gebruikt.

#1 - Hondentrap bank of bed

Een hondentrap bank of bed is ontworpen om honden te helpen op hogere oppervlakken te klimmen. Een hondentrap bed of bank heeft drie tot vijf treden, afhankelijk van de hoogte van het bed of de bank. Ze zijn er in verschillende maten, afhankelijk van de grootte van de hond. Een hondentrap voor bank of bed is vooral handig voor oudere honden, kleine honden of viervoeters met mobiliteitsproblemen die moeite hebben om op hogere oppervlakken te springen. Het gebruik van een hondentrap bank helpt ook bij het voorkomen van blessure, die kunnen optreden wanneer een hond van een hoger oppervlak springt. Hondentrapjes voor bank of bed zijn er in verschillende materialen, waaronder hout, plastic en stof. Bovendien zijn ze makkelijk te verplaatsen en ook op te bergen wanneer ze niet in gebruik zijn.

#2 - Hondentrap auto

Een hondentrap auto is ontworpen om honden te helpen in en uit de auto te klimmen. Deze hondentrappen hebben meestal twee tot drie treden en zijn draagbaar. Ook zijn ze inklapbaar waardoor je de hondentrap auto na gebruik eenvoudig in de kofferbak opbergt. Een hondentrap voor de auto is handig voor oudere honden, kleine honden of honden met mobiliteitsproblemen die moeite hebben om in en uit de auto te springen. Het gebruik van een hondentrap voor de auto kan ook helpen om blessures te voorkomen die kunnen optreden wanneer een hond uit de auto springt. Hondentrapjes voor de auto zijn er in verschillende materialen, waaronder plastic, metaal en stof, en sommige hebben antislip treden voor extra veiligheid. Voor een auto wordt ook vaak een hondenloopplank gebruikt. 

#3 - Hondentrap boot

Een hondentrap boot is ontworpen om honden te helpen op boten te klimmen en te voorkomen dat ze in het water vallen. Deze hondentrappen zijn vrijwel altijd gemaakt van waterbestendig materiaal en hebben vier tot vijf treden. Een hondentrap voor boten is handig voor honden die graag op boten zijn en voor eigenaren die zich zorgen maken over de veiligheid van hun hond op een boot. Het gebruik van een hondentrap voor boten kan ook helpen om blessures te voorkomen, die kunnen optreden wanneer een hond probeert op een gladde oppervlakte te klimmen. Hondentrapjes voor boten zijn er in verschillende materialen, waaronder plastic, metaal en stof, en zijn vaak voorzien van antislip treden. Dit biedt extra veiligheid tijdens het lopen op de hondentrap boot. Voor boten wordt ook vaak een hondenloopplank uitschuifbaar gebruikt, welke voorzien is van antislip op de plank. 

Golden retriever en terrierEen hondentrap voor een boot helpt jouw hond zelfstandig op de boot en van de boot af.

#4 - Hondentrap voor zwembad

Een hondentrap voor zwembad is gemaakt om honden te helpen in en uit het zwembad te klimmen. Deze honden trapjes bevatten drie tot vier treden en zijn gemaakt van materiaal dat bestand is tegen water en chloor. Een hondentrap voor zwembad is handig voor viervoeters die graag zwemmen. Als ook voor baasjes die zich zorgen maken over de veiligheid van hun hond rond het zwembad. Het gebruik van een hondentrap voor zwembad helpt bij het voorkomen van blessures, die kunnen optreden wanneer een hond probeert op een glad oppervlakte te klimmen of uit het zwembad springt. Honden trapjes voor zwembaden zijn er in verschillende materialen, waaronder plastic en roestvrij staal, en sommige hebben antislip treden voor extra veiligheid.

Lees meer over zwemmen met hond.

#5 - Hondentrap opvouwbaar

Een opvouwbare hondentrap is ontworpen om gemakkelijk op te bergen en mee te nemen. Deze hondentrappen hebben meestal drie tot vier treden en vouw je eenvoudig op tot een compact formaat. Een opvouwbare hondentrap is handig voor eigenaren die vaak met hun hond reizen en een hondentrap nodig hebben die gemakkelijk kan worden opgeborgen wanneer deze niet in gebruik is. Een opvouwbare hondentrap kun je ook overal mee naar toe nemen. Bijvoorbeeld op vakantie of bij een dagje uit. Maar ook thuis is het handig als je niet constant het hondentrapje in het zicht wilt hebben en deze ook niet continue gebruikt wordt door je hond. Opvouwbare hondentrappen zijn er in verschillende materialen, waaronder plastic en metaal, en sommige hebben antislip treden voor extra veiligheid.

#6 - Hondentrap inklapbaar

Een inklapbare hondentrap is iets kleiner dan de opvouwbare en heeft meestal twee of drie treden. Je kunt dit hondentrapje eenvoudig inklappen wanneer het niet in gebruik is. Een hondentrap inklapbaar is handig voor eigenaren die een hondentrap nodig hebben die gemakkelijk kan worden opgeborgen in kleine ruimtes. Het gebruik van een inklapbare trap voor honden is ook handig voor als je vaak met je viervoeter reist. En je een hondentrapje nodig hebt die gemakkelijk kan worden opgeborgen wanneer deze niet in gebruik is. Inklapbare hondentrappen zijn er in verschillende materialen, waaronder plastic en metaal, en sommige zijn ook voorzien van antislip treden wat extra stabiliteit geeft tijdens het betreden van het hondentrapje. 

ChihuahuaEen hondentrap kan kleine honden zelfstandig ergens op laten klimmen.

Hondentrap kleine hond versus grote hond

Bij het kiezen van een hondentrap is het belangrijk om rekening te houden met de grootte van de hond. Voor kleine honden zijn hondentrapjes met drie tot vier treden meestal voldoende om ze te helpen op hogere oppervlakken te klimmen, terwijl voor grotere honden trappen nodig zijn met vier tot vijf treden. Zorg ervoor dat de hondentrap groot genoeg is en dat de treden breed genoeg zijn om je viervoeter veilig te laten klimmen.

Hondentrap kopen en gebruiken

Bij het kopen van een hondentrap is het belangrijk om rekening te houden met de grootte van de hond, het type oppervlak waarop de hond moet klimmen en de mobiliteit van de hond. Er zijn verschillende soorten hondentrappen beschikbaar, elk met hun eigen kenmerken en voordelen.

Lees meer over de top-5 hondentrap of hondenloopplank

Bij het gebruik van een hondentrapje is het belangrijk om de trap stabiel en stevig te houden. Zorg ervoor dat de trap op een vlak oppervlak staat en niet kan wegglijden. Moedig de hond aan om langzaam en voorzichtig te klimmen en houd de hond in de gaten om te zorgen dat hij veilig blijft.

Met een goede hondentrap kunnen honden toch genieten van hoger gelegen oppervlakken zonder dat hun baasje zich zorgen hoeft te maken over hun veiligheid.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!