Wat is een sliplijn hond?

Een sliplijn hond is niets anders dan een hondenriem en halsband in één, waarbij je meer controle hebt over je hond en eventueel gedrag kan corrigeren. Snuffelbox geeft je tips over het gebruik van een hondensliplijn.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Een sliplijn hond is niet anders dan een hondenriem en halsband in één.

Sliplijn hond wel of niet gebruiken?

Sliplijn hond is ideaal te gebruiken voor het uitvoeren van bepaalde soorten activiteiten. Denk hierbij aan jagen, trekken en politie- en reddingswerk. Sliplijn stellen honden namelijk in staat om vrij te bewegen, maar bieden tegelijkertijd ook de mogelijkheid aan het baasje om een hond onder controle te houden.

Sliplijnen worden vaak gebruikt bij het uitvoeren van activiteiten in drukke of onvoorspelbare omgevingen, zoals stedelijke gebieden of bosrijke gebieden, waar de honden in staat moeten zijn om snel te reageren en te bewegen zonder dat de eigenaar ze steeds hoeft te blijven leiden. Een sliplijn hond is ook handig voor honden die snel afgeleid raken of die graag op verkenning gaan, omdat de riem de hond in staat stelt om zijn neus te volgen zonder te verdwalen of weg te rennen.

Er zijn verschillende soorten sliplijnen beschikbaar, afhankelijk van de activiteit en de behoeften van de hond. Sommige sliplijnen zijn bijvoorbeeld gemaakt van stevig materiaal, zoals nylon of leer, terwijl andere sliplijnen gemaakt zijn van flexibel materiaal, zoals bungee, om de hond meer bewegingsvrijheid te geven.

Kortom, een sliplijn op de juiste manier gebruiken geeft voordeel aan de baas en aan de hond. Je kan je hond met deze hondenriem goed onder controle houden, omdat de bewegingsvrijheid van je viervoeter iets beperkter is. Sliplijnen zijn daarom handig voor honden die werken in drukke of onvoorspelbare omgevingen en voor honden die snel afgeleid raken of graag op verkenning gaan.

Een sliplijn heeft voordelen voor hond én baas.

Wat is een sliplijn met stop?

Een sliplijn met stop is een speciaal soort sliplijn die is ontworpen om de bewegingsvrijheid van een hond te beperken zonder dat de hond zichzelf kan verwonden. De sliplijn is voorzien van een stop, meestal in de vorm van een klein kogeltje of een ander soort bewegend onderdeel, dat voorkomt dat de lijn te ver kan worden uitgetrokken.

Sliplijnen met stop wordt vaak gebruikt bij het trainen van honden die nog niet vertrouwd zijn met het gebruik van een slipriem. Ook bij honden die een gevaar vormen voor zichzelf of voor anderen als ze te ver weglopen. Door de sliplijn met stop te gebruiken, kunnen hondenbaasjes ervoor zorgen dat de hond voldoende bewegingsvrijheid heeft om te spelen en te rennen, maar tegelijkertijd ook veilig is.

Voor honden die snel afgeleid raken of de buurt op eigen houtje willen verkennen is een sliplijn met stop ook handig. Dit komt omdat deze riem de hond in staat stelt om zijjn neus te volgen zonder te verdwalen of weg te rennen. Door de sliplijn met stop te gebruiken, zorg je er als baasje voor dat je lieve viervoeter altijd binnen handbereik is, zodat je hem snel en gemakkelijk kan terugroepen als dat nodig is.

Met de sliplijn met stop heb je jouw viervoeter altijd binnen handbereik.

Hoe gebruik je een hondenriem sliplijn?

Een hondenriem sliplijn is een combinatie van een riem en halsband in één eenvoudig te gebruiken ontwerp. Het is daardoor de meest veelzijdige hondenriem van alle lijnen. Je kan de sliplijn hond ook eenvoudig veranderen in een hoofd- of lichaamstuig met slechts een paar kleine aanpassingen. 

Sliplijnen zijn uniek omdat ze zijn ontworpen om onder spanning aan te trekken en los te laten zodra de spanning weg is. Ze zijn niet alleen praktisch en eenvoudig in gebruik, maar ook één van de belangrijkste hulpmiddelen bij het trainen van je hond.  

Maar als je een slipriem niet goed gebruikt, kan deze gevaarlijk zijn voor jou en je hond. Snuffelbox legt daarom in drie eenvoudige stappen uit hoe je een hondenriem sliplijn gebruikt: 

  1. Bereid de sliplijn voor door een lus te maken die groot genoeg is om gemakkelijk over de kop van je hond gaat. Zorg ervoor dat de hond bedacht is dat je een slipriem bij hem aanbrengt. 

  2. Als je rechtshandig bent, vorm dan de letter ‘P’ met de riem. De hond moet aan je linkerkant staan, en dat helpt je vervolgens om de perfect lus te vormen. Plaats je rechterhand boven de sliplijn stop en gebruik je linkerhand om de lijn over het hoofd van je hond te laten glijden.

  3. Als je linkshandig bent, vorm dan het cijfer ‘6’ met de riem. De hond moet aan je rechterzijde staan. Houd de lus, die over de kop van je hond gaat, met je dominante hand vast. Houd het uiteinde van de riem vast met je niet-dominante hand. Plaats je linkerhand boven de leren stop en gebruik je rechterhand om de lijn over het hoofd van je hond te laten glijden.

  4. Schuif vervolgens de slipriem snel over de kop van je hond en gebruik je dominante hand die de lederen schuif vasthoudt. Schuif de stop naar beneden tot deze goed om de hals van je hond valt (niet te strak en niet te los). 

  5. Pas de grootte van de lus aan door de riem naar beneden of naar boven te schuiven. 

Belangrijke tip van Snuffelbox: de sliplijn moet op de juiste manier worden aangebracht. Dit betekent dat de lus achter de kaak en helemaal bovenaan de hals (vlak achter de oren) moet rusten. 

Wil je meer weten over andere soorten hondenriemen? Bekijk dan ook eens ons blog over hondenhalsband of hondentuig, wat is geschikt voor mijn hond.

Als de sliplijn op de juiste manier omdoet, dan hebben alle honden er plezier van.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!