Hormonen bij honden zijn van invloed op het lichaam van de hond, maar ook op bepaalde gedragingen.
Wat zijn hormonen?
We weten allemaal dat we hormonen hebben en het is duidelijk dat dieren ook te maken hebben met hormonen, maar wat zijn hormonen nu eigenlijk? Hormonen zijn chemische stoffen die de functie hebben van ‘boodschapper’ in het lichaam. Deze hormonen worden in een deel van het lichaam van onze hond gemaakt en gaan vervolgens naar andere delen in het lichaam. De hormonen bij honden voeren in dat deel van het lichaam hun ‘taak’ uit.
Kan een hond last hebben van hormonen?
Wij mensen kunnen last hebben van hormonale disbalans, maar dit geldt ook voor onze honden. Dit kan zelfs zo hoog oplopen, dat de gevolgen bijzonder vervelend kunnen zijn. Vaak is hormonale disbalans het gevolg van te veel of te weinig hormonen. Huidproblemen en haaruitval zijn bijvoorbeeld een veel voorkomende aanwijzing van hormonale disbalans hond.
Reu last van hormonen | symptomen
Wanneer een reu last van hormonen heeft kan hij last hebben van verschillende symptomen. Zoals gezegd hebben honden die last hebben van hun hormonen vaak last van huidproblemen en haaruitval. Wanneer een reu last van hormonen heeft, komt daar vaak nog agressief gedrag en een verhoogde geslachtsdrift bij. Met welke hormonen dit te maken heeft, lees je verderop in deze blog.
Teef last van hormonen | symptomen
Wanneer een teef last heeft van hormonen heeft dit vrijwel altijd te maken met het oestrogeengehalte tijdens de cyclus. Dit hormoon zorgt er onder andere voor dat de emoties en het gedrag van de vrouwelijke hond veranderen. Wanneer een teef last van hormonen heeft, kan het vrouwtje zich terugtrekken, agressief gedrag vertonen of prikkelbaar worden.
Wanneer een reu last van hormonen heeft, kan hij zich agressief uiten tegen andere honden.
Hormonen bij honden
Zoals eerder werd benoemd hebben honden met verschillende hormonen te maken. Wij van Snuffelbox hebben een aantal hormonen voor je op een rij gezet die van invloed kunnen zijn op het lichaam en gedrag van jouw hond.
Wat doet testosteron bij honden?
Testosteron is het mannelijke geslachtshormoon bij een reu. Testosteron kan zorgen voor een verhoogde geslachtsdrift, maar het kan ook leiden tot agressief gedrag dat niet altijd verholpen kan worden door middel van neutralisatie. Toch is het wel vaak zo dat honden die geholpen worden in mindere mate seksueel gedreven gedrag vertonen en minder agressief zijn naar andere mannelijke honden.
Nadelen castratie
Een reu castreren wordt vrijwel altijd gedaan, houd er echter rekening mee dat er ook nadelen verbonden zijn aan het castreren van jouw reu.
Onderzoek wijst uit dat testosteron een van de hormonen bij honden is die kan worden verminderd door het uitvoeren van een castratie. Echter, er zijn ook onderzoeken die aangeven dat, wanneer een hond onzeker is en agressief tegen andere honden, juist onzeker wordt wanneer hij wordt gecastreerd. Laat je dus goed informeren door jouw dierenarts.
De stofwisseling van jouw hond verandert. Dit kan ervoor zorgen dat het voedingspatroon van jouw hond verandert en dat jouw hond sneller aankomt.
Wat doet oestrogeen bij honden?
Oestrogeen is het vrouwelijke geslachtshormoon bij een teef. Oestrogeen is het hormoon dat ervoor zorgt dat van de vrouwelijke hond wordt voorbereid op geslachtsgemeenschap. Het hormoon is verantwoordelijk voor de seksuele ontwikkeling en de voortplanting van een vrouwelijke hond. Wanneer een hond last heeft van te veel oestrogeen, dan kan dit juist leiden tot vervelende gevolgen, zoals angst of nervositeit.
Wat doet progesteron bij honden?
Progesteron is een vrouwelijk geslachtshormoon dat van invloed is op de vruchtbare periode en de eisprong van een teef. Wanneer een fokker besluit een nestje met een hond te willen, dan wordt het progesteronniveau van een vrouwelijke hond gemeten, zodat het juiste moment van dekken kan worden bepaald.
Cyclus van de vrouwelijke hond
De cyclus van een vrouwelijke hond bestaat uit vier verschillende fasen:
Pro-oestrus: tijdens deze fase wordt het lichaam van de teef voorbereid op de vruchtbare periode.
Oestrus: tijdens deze fase vindt de eisprong van de teef plaats en is zij vruchtbaar. Tijdens deze fase staat de vrouwelijke hond ervoor open om te paren.
Post-oestrus: tijdens deze fase is de teef niet meer vruchtbaar. In deze fase is de vrouwelijke hond zwanger of heeft het lichaam rust nodig van de vruchtbare periode.
Anoestrus: dit is eigenlijk de periode tussen de vorige vruchtbare periode en de aankomende vruchtbare periode.
Testosteron, oestrogeen en progesteron zijn geslachtshormonen bij honden.
Wat doet adrenaline bij honden?
Adrenaline is een stresshormoon dat aanslaat op het moment dat een hond zich in een gevaarlijke situatie bevindt of denkt te bevinden. Het verhoogt de hartslag, de hoeveelheid suiker in het bloed en de bloeddruk. Uiteraard is het goed dat jouw hond te maken heeft met adrenaline, want dit helpt jouw hond overleven in (levens)bedreigende situaties. Te veel adrenaline kan echter vervelende gevolgen hebben. Zo kan jouw hond extreem waakzaam zijn en bijzonder angstig worden. Ook zal jouw hond heftig reageren op kleine prikkels van stress. Adrenaline is een van de hormonen bij honden die voor langdurige stress kan zorgen.
Wat doet cortisol bij honden?
Cortisol is een stresshormoon dat, net als adrenaline, wordt aangemaakt in het lichaam om het voor te bereiden op een actie. Cortisol is daarom een zeer nuttig en noodzakelijk hormoon tijdens (levens)bedreigende situaties. Daarnaast helpt het bij de stofwisseling en bij vele andere belangrijke lichaamsfuncties. Als een hond te veel cortisol aanmaakt, kan dat het immuunsysteem aantasten, dat leidt vaak tot ernstige gezondheidsproblemen en kan zelfs leiden tot de ziekte van Cushing.
Adrenaline en cortisol zijn de hormonen bij honden die ervoor zorgen dat zij overgaan tot actie op het moment dat er een (levens)bedreigende of een bijzonder stressvolle situatie staat te gebeuren.
Adrenaline en cortisol zijn de hormonen bij honden die stress kunnen veroorzaken.
Wat doet insuline bij honden?
Insuline is een hormoon dat ervoor zorgt dat onder andere suikers uit hondenvoer via het bloed worden overgedragen aan onze lichaamscellen. Dit heet glucosestofwisseling. Wanneer jouw hond last heeft van suikerziekte maakt het lichaam van onze hond te weinig insuline aan en blijft de insuline in het bloed van de hond aanwezig in plaats van dat het wordt opgenomen door de lichaamscellen.
Wat doet dopamine bij honden?
Dopamine brengt onze hond plezier, voldoening en motivatie. Dopamine komt ook vrij in het lichaam van onze hond op het moment dat ze een beloning verwachten, daarom zullen zij ook successen uit het verleden herhalen om de ervaring van een beloning nogmaals te krijgen. Een grote hoeveelheid dopamine. Te veel dopamine kan vervelende gevolgen hebben, zoals een overprikkelde hond. Wanneer een hond te weinig dopamine aanmaakt, kan hij zich neerslachtig voelen.
Dopamine brengt jouw hond plezier, voldoening en motivatie.
Hormonale disbalans hond
Hormonale disbalans hond ontstaat wanneer er sprake is van te veel hormonen of wanneer er sprake is van te weinig hormonen. De gevolgen van deze hormonale disbalans zijn onder andere huid- en vachtproblemen en veranderingen in het gedrag van jouw hond. Er kunnen zelfs hondenziektes optreden indien er van bepaalde hormonen bij honden, zoals cortisol, te veel aanwezig is.
Wat te doen bij een hormonale disbalans hond?
Hormonen bij honden kunnen ook voor een hormonale disbalans zorgen. Wanneer er sprake is van een hormonale disbalans hond wordt dit meestal opgelost met het toedienen van een injectie of het geven van medicijnen of supplementen. Bij suikerziekte krijgt een hond bijvoorbeeld een insuline-injectie en wanneer er sprake is van de ziekte van Cushing, een te veel aan cortisol, wordt dit vaak behandeld met medicijnen.
Abonneer je op de Snuffelbox!
Ben je nog geen Snuffelbox abonnee, maar lijkt het jou leuk om iedere maand een box vol leuks te ontvangen, schrijf jouw hond dan nu in voor Snuffelbox. Wanneer je je nu inschrijft, ontvang je een extra speeltje in jouw eerste box én ontvang jij maandelijks de leukste speeltjes en snacks met korting.
De Snuffelbox bevat tenminste vijf hondenproducten, waaronder twee speeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef jouw viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte box met speelgoed en traktaties of schaf eenmalig een box aan.
Als Snuffelbox abonnee geniet je ook van de volgende voordelen:
Wil je toch liever eenmalig een box? Shop de verschillende boxen in onze shop.
De Winter Wonderland box van de maand december was een hit bij verschillende honden in Duitsland en Nederland.