10 boeiende hondenboeken om te lezen met je hond

Honden kunnen niet lezen, dat hoeft Snuffelbox je natuurlijk niet te vertellen, maar dat betekent natuurlijk niet dat wij niet over honden kunnen lezen en het betekent ook niet dat wij onze hond niet kunnen voorlezen. Wellicht klinkt het een beetje vreemd om je hond voor te lezen, maar uit een recent onderzoek is gebleken dat jonge kinderen die voorlezen aan een hond hun leesvaardigheid verbeteren. Voorlezen aan een hond kan daarom juist heel nuttig zijn, daarom laat Snuffelbox je kennismaken met 10 boeiende hondenboeken om te lezen met je hond en waar je hondenboeken kopen kunt. 

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Jack Russel Honden kunnen niet lezen, maar we kunnen wel lezen over honden.

Boeiend boek over honden

Er zijn verschillende educatieve boeken over het opvoeden van jouw hond online, in de winkel en in de bibliotheek te vinden. Hoewel deze hondenboeken ontzettend interessant kunnen zijn om jouw kennis over jouw trouwe viervoeter uit te breiden, draait het vandaag enkel om het lezen van boeken met een hond in de hoofdrol of in een grote bijrol. We richten ons dus enkel op fictie en non-fictie voor kinderen en volwassenen en we laten de educatieve boeken even voor wat ze zijn. 

#1 Een hondenleven - David Cirici

Een hondenleven van David Cirici  is een kinderboek dat het leven van een hond in oorlogstijd blootlegt. Mos is een hond die een fijn en gelukkig leven leidt bij zijn hondenbaasjes, maar wanneer de oorlog uitbreekt, verandert alles. Het huis waar Mos samen met zijn hondenbaasjes woont, wordt verwoest door een bombardement. Hij moet daarom vluchten en komt terecht in een oude treinwagon waar ook andere honden wonen. Samen moeten ze proberen te overleven en ze komen in ongewone situaties terecht. Ondanks het moeilijke leven dat Mos momenteel leidt, geeft hij de hoop op een hereniging met zijn hondenbaasjes niet op. Uiteindelijk, wanneer de oorlog voorbij is, vangt hij een oude, vertrouwde geur op. Hoewel Een hondenleven officieel een kinderboek is, is de kans groot dat ook volwassen lezers dit boek zal aangrijpen en interesseren. 

#2 Stinkhond zoekt een baasje - Colas Gutman

Het boek Stinkhond zoekt een baasje is geschreven door Colas Gutman. Met in de titel het woord ‘Stinkhond’ weet ieder kind vast wel hoe laat het is in dit kinderboek voor kinderen vanaf een jaar of zeven. Stinkhond is de hoofdpersoon in dit boek over een hond die ontzettend onfris ruikt. Niet vreemd, als je bedenkt dat Stinkhond samen met zijn vriend Plattekat in een vuilnisemmer woont. Hoewel Stinkhond niet zo lekker ruikt, is hij wel bijzonder behulpzaam en lief. Uiteindelijk realiseert Stinkhond zich dan ook dat hij een hondenbaasje mist om behulpzaam en lief voor te zijn. Dat brengt ons dan ook bij de titel van dit kinderverhaal, want Stinkhond zoekt een baasje. Het vinden van een hondenbaasje met het hart op de juiste plek, blijkt echter nog niet zo makkelijk voor Stinkhond te zijn. 

Lees meer over een hond stinkt.

ChihuahuaStinkhond zoekt een baasje is een kinderboek over een stinkend hondje.

#3 Honden voor het leven - Arthur Japin

Arthur Japin is een bekende Nederlandse literaire schrijver. Met zijn boek Honden voor het leven schrijft hij een autobiografisch verhaal over zijn eigen viervoeters. Arthur beweert dat hij door honden is opgevoed en dat hij honden beter begrijpt dat ieder andere schepsel op aarde, want honden hebben namelijk intuïtie. In dit korte verhaal met slechts 88 bladzijdes vertelt Arthur Japin dat iedere hond die hij heeft gehad hem iets heeft geleerd in het leven. Zijn hond Kellie leerder hem dat hij zijn eigen weg moest gaan. Trip liet hem zien dat hij de hele wereld aankan en Basso leerde hem de positieve zaken in het leven te vinden. Honden voor het leven is dan ook een van de beste hondenboeken voor hondenbaasjes.  

#4 Hondje, de enige echte - Yvonne Jagtenberg 

Hondje, de enige echte is een kinderboek met een belangrijke boodschap die eigenlijk ook heel belangrijk voor volwassenen is om te leren. Hondje is geen rashond, maar een hondje met verschillende voorouders. Er is dus ook maar één zoals Hondje. Hondje is zijn eigen baasje, want hij heeft geen hondenbaasje en woont op zichzelf. Hij doet waar hij zin in heeft en het liefst loopt hij de hele dag zijn eigen snuitje achterna. Het boek van Yvonne Jagtenberg biedt een vrolijke en levendige kijk op het leven van Hondje en zijn avonturen. Hoewel Hondje misschien een doodgewone hond lijkt, heeft hij een groots karakter en dat is dan ook een belangrijke boodschap. Je hoeft geen rashond of bekend iemand te zijn om groots te zijn. 

#5 Levenslessen van een hond - Emma Block 

Levenslessen van een hond van Emma Block is hét boek voor de hondenbaas die niet van lezen houdt, maar die wel dol is op honden én houdt van wijze raad. ‘Een hondenleven hebben’ wordt eigenlijk vaak als een belediging geuit, want wanneer iemand dat zegt, wordt bedoeld dat iemand een slecht bestaan heeft, maar niets is eigenlijk minder waar. Als je daadwerkelijk de levensstijl van jouw viervoeter zou hebben, dan zou je beseffen hoe waardevol een hondenleven is. Onze geliefde viervoeters kunnen ons namelijk veel leren over vriendschap, romantiek, werk en voor onszelf zorgen. In Levenslessen van een hond deelt Emma Block honderd belangrijke levenslessen van onze viervoeter met ons als lezer. In combinatie met de illustraties is dit een boeiend hondenboek dat voor iedereen nuttig kan zijn om te lezen en om van te leren. 

Duitse herdershondHondenbaasjes kunnen hun hond veel leren, maar andersom kan onze hond ons ook veel leren.

#6 Vanwege een hond - Stijn Denters

In Vanwege een hond van Stijn Denters speelt een hond wellicht niet de hoofdrol, maar wat ons betreft wel de belangrijkste rol. Het beste hondenboek vertelt het verhaal van een man met een gebroken hart die zich terugtrekt en vertrekt naar het platteland. Hij reflecteert op zijn jeugdjaren en hij komt in contact met verschillende mensen die allemaal ook hun eigen ervaringen hebben met het leven. Hoewel de man en de mensen die hij inmiddels om zich heen heeft verzameld allemaal somber en neerslachtig zijn, verandert een zwerfhond uiteindelijk het leven van de man. Het is genoeg geweest met het sombere en neerslachtige bestaan dat hij heeft, want hij heeft weer een doel in het leven. Hij moet namelijk voor de zwerfhond Tieka zorgen. Bij Snuffelbox hebben we een zwak voor hondenverhalen met een diepere betekenis en wij zijn er ook van overtuigd dat een hond je leven betekenis kan geven. 

#7 Hondenverhalen - Penelope Rich

Hoewel we ons in deze blog voornamelijk richten op fictieve verhalen met een hond in de hoofdrol of in een belangrijke bijrol, konden we onze Snuffelboxlezers het boek Hondenverhalen van Penelope Rich toch niet onthouden. Hondenverhalen is een verhalenbundel met verschillende korte, waargebeurde verhalen over fantastische honden. Er is in dit boek dan wel geen sprake van fictie, de verhalen zijn zo interessant dat het lijkt alsof ze niet echt gebeurd kunnen zijn. Ontdek meer over Mera, de moedige berghond, Jasmine, de hazewindhond die jonge herten en vossen redde, Otto, de beroemde skateboardende bulldog en nog ruim vijfentwintig honden met hun eigen moedige en interessante verhaal. 

#8 Lieve hond, wat doe je met me? - Marleen van Baal

In dit non-fictieve boek Lieve hond, wat doe je met me? vertelt Marleen van Baal ons over veertien hondenbaasjes en hun trouwe honden. Al deze veertien trouwe viervoeters hebben een diepgaande, speciale band met hun hondenbaasjes. Honden kunnen ons verschillende emoties laten voelen en ze kunnen ons ook helpen om met deze emoties om te gaan. Volgens Marleen heeft iedere hond zijn eigen verhaal te vertellen, maar wel alleen als we bereid zijn om naar het verhaal te luisteren. Door open te staan voor de boodschap van hun hond, hebben de veertien hondenbaasjes hun leven zien veranderen. Dit boek is bijzonder mooi voor mensen die houden van honden én op zoek zijn naar zingeving in het leven, maar daar maar lastig mee om kunnen gaan. Honden kunnen ons namelijk laten zien en voelen waar het allemaal echt op draait. 

HondenboekHonden vinden het heerlijk om bij ons te zitten tijdens het lezen van een hondenboek.

#9 Uit het leven van een hond - Sander Kollaard

Uit het leven van een hond van Sander Kollaard is een verdrietig, maar ook een nuchter verhaal over een man die alleen woont met zijn hond. Het verhaal lijkt zich af te spelen op een doodgewone zaterdag, maar niks is minder waar, want de hond van meneer is ziek en komt binnenkort te overlijden. Hoewel het besef van stervelijkheid natuurlijk als een schaduw over de dag ligt, waarbij de hoofdpersoon zich allerlei levensvragen stelt, wordt er ook nuchter met het nieuws omgegaan. 

#10 Wachten op Doggo - Mark B. Mills

Hoewel er natuurlijk niks mis is met een boek met een verdrietig verhaal, sluiten we onze lijst af met een boek met humor. In Wachten op Doggo geschreven door Mark B. Mills wordt het verhaal van Daniel, een dertigjarige vrijgezel, vertelt. Hij is verlaten door zijn ex-vriendin, maar ze heeft hem niet alleen achtergelaten met een gebroken hart, maar ook met haar hond Doggo, terwijl Daniel helemaal niet van honden houdt. Daniel wilde Doggo eigenlijk naar het hondenasiel brengen, maar heeft uiteindelijk anders besloten en Doggo en hij zouden nog weleens heel goede vrienden kunnen worden. 

Ben je toch meer een liefhebber van films, dan kun je in deze blog meer lezen over hondenfilms

Abonneer je op de Snuffelbox!

Ben je nog geen Snuffelbox abonnee, maar zou je dat wel willen? Schrijf jouw hond dan nu in voor de Snuffelbox en ontvang iedere maand de lekkerste knabbels en de leukste speeltjes bij jou thuis. Wanneer je je nu inschrijft, ontvang je een extra speeltje in jouw eerste box. 

De Snuffelbox bevat tenminste vijf hondenproducten, waaronder twee speeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef jouw viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte box met speelgoed en traktaties of schaf eenmalig een box aan.

Als Snuffelbox abonnee geniet je ook van de volgende voordelen: 

  • Je hebt toegang tot de exclusieve Snuffelclub met unboxing livestreams en hondenwandelingen voor leden. 

  • Je ontvangt altijd korting op elke box + exclusieve ledenkorting voor elk product in onze shop. 

  • Je krijgt elke maand (of elke twee maanden) een nieuwe box automatisch thuisbezorgd.  

Wil je toch liever eenmalig een box? Shop de verschillende boxen in onze shop

VislaEr is een hondenboek over allerlei onderwerpen, zodat iedereen een eigen favoriet kan kiezen.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!