Hond stinkt: effectieve oplossingen voor geurcontrole en frisheid

Een onaangename lucht drinkt je neusgaten binnen, maar je kunt zo snel niet achterhalen waar deze lucht vandaan komt. Je hebt per slot van rekening nét schoongemaakt. Een schuin oog op jouw viervoeter en een inspectie van zijn vacht geeft je te kennen dat jouw hond de ‘boosdoener’ is van de stinkende lucht die je ruikt. Jouw hond stinkt, wat nu? Snuffelbox geeft je effectieve oplossingen voor geurcontrole en frisheid van jouw viervoeter.  

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Tibetaanse terriërEen hond ruikt niet naar roosjes, maar heeft een eigen hondengeur.

Hoe hoort een hond te ruiken? 

Honden hebben van nature een eigen geur die kenmerkend is voor het dier. De normale geur van een gezonde hond wordt over het algemeen beschreven als een lichte, aardse geur die niet onaangenaam of sterk moet zijn. Een gezonde hond heeft over het algemeen geen sterke, onaangename geur. Houd er echter rekening mee dat er verschillende factoren zijn die een rol spelen bij de geur van een hond, zoals ras, leeftijd, voeding en algehele gezondheid en hondenverzorging. Sommige hondenrassen hebben van nature een sterkere geur dan andere vanwege hun vachttype en/of huidconditie. Hoewel een lichte hondengeur normaal is, moet je aandacht besteden aan veranderingen in de geur van jouw viervoeter. Als de geur plotseling sterk, onaangenaams of anders dan normaal wordt, dan kan dit een teken zijn van een onderliggend gezondheidsprobleem. 

Waarom stinkt hond?

Er is niet simpelweg één reden waarom een hond stinkt. Er kunnen namelijk verschillende oorzaken zijn voor het feit dat een hond stinkt en deze oorzaken vragen ook om andere oplossingen. Het heeft namelijk geen zin om de vacht van jouw hond te wassen op het moment dat de onaangename lucht uit zijn mond vandaan komt. Om je te helpen met het achterhalen van de oorzaak heeft Snuffelbox mogelijke oorzaken voor je op een rij gezet. 

Hond stinkt uit bek

De bek van een hond heeft een bepaalde geur, maar in principe is er geen sprake van echte stank. Van de meeste honden worden namelijk niet dagelijks de tanden gepoetst. Hierdoor kunnen veel bacteriën in de bek ontstaan die tandplak en uiteindelijk tandsteen kunnen veroorzaken. Wanneer dit te lang op het gebit van jouw hond blijft zitten, kan dit een sterke geur en zelfs een ontsteking veroorzaken. Er is dan sprake van een hond stinkt uit bek. Hoewel het gebit van een hond een grote rol speelt bij hond stinkt uit bek, is het ook mogelijk dat een hond uit zijn bek stinkt vanwege onverzorgde lipplooien. Bij honden met ruimvallende lippen hoopt speeksel zich op en blijft het gebied rond de lippen vaak nat. Dit kan ervoor zorgen dat ontstekingen en/of huidirritaties kunnen ontstaan die een een sterke geur veroorzaken. Het stinkprobleem uit de bek kan ook worden veroorzaakt door maagproblemen, waardoor er een stinkende lucht uit de bek van jouw hond komt. 

Hond stinkt bij staart 

Een veelvoorkomende reden waarom een hond stinkt, heeft te maken met zijn achterkant. Wanneer je een hond met veel haren hebt, is het goed om de omgeving rond de anus haarvrij en schoon te houden. Het is echter ook mogelijk dat een hond stinkt bij staart ergens anders vandaan komt. Direct onder de anus bevinden zich de anaalklieren en deze worden gebruikt door de hond om zijn specifieke geur op de ontlasting achter te laten. De klieren produceren een vloeibaar goedje dat niet fris ruikt. Het is heel goed mogelijk dat je deze geur ruikt bij de staart van jouw hond. Een hond kan deze anaalklieren namelijk ook legen op het moment dat hij ergens ontzettend bang voor is of juist een bepaalde opwinding voelt. 

Franse bulldogDe stinkende achterkant van een hond kan te maken hebben met slechte hygiëne of volle anaalklieren.

Hond stinkt vacht 

Een van de meest voorkomende redenen waarom hond stinkt, is een stinkende vacht. Wanneer de vocht van jouw viervoeter te lang vochtig blijft, dan kan er een onaangename geur ontstaan. Daarnaast is het ook mogelijk dat een hond stinkt, omdat hij huidplooien heeft. Vooral kortsnuitige honden, zoals de mopshond heeft hiermee te maken. Deze plekken kunnen een broeiplek worden voor ontstekingen en huidirritaties en die kunnen een sterke geur veroorzaken. 

Wond hond stinkt 

Onbehandelde wonden kunnen ook voor een onaangename geur zorgen. Het is goed mogelijk dat jij als hondenbaasje al op de hoogte bent van de stinkende wond, maar het is ook mogelijk dat de dikke vacht van een hond ervoor zorgt dat bepaalde huidirritaties niet aan het licht komen, verborgen blijven voor jou als hondeneigenaar en een sterke geur verspreiden die ervoor zorgt dat een hond stinkt. 

Lees meer over hotspot bij hond

Stinkende oren hond

Een oorontsteking hond of een overtollige hoeveelheid oorsmeer kan er ook voor zorgen dat een hond een stinkende geur afgeeft. Jouw hond zal hoogstwaarschijnlijk met zijn oren flapperen en veelvuldig aan de oren krabben. Het is belangrijk om een oorontsteking hond op tijd op te merken, want deze infectie aan het oor kan niet alleen stinken, maar ook zorgen voor pijn bij de hond. 

Lees meer over oorontsteking hond

Wat moet je doen als je hond stinkt?

De oorzaken voor het feit dat een hond stinkt, heb je inmiddels kunnen lezen, maar het is natuurlijk een stuk fijner om te weten wat je moet doen als je hond stinkt. Er zijn een aantal effectieve oplossingen voor geurcontrole en frisheid voor een hond die stinkt. Uiteraard zijn deze oplossingen afhankelijk van de oorzaak hond stinkt. 

  • Een stinkende adem heeft, zoals je hebt kunnen lezen, vaak te maken met een onverzorgd gebit van jouw hond. Een slechte adem kan worden veroorzaakt door tandproblemen, zoals tandplak en/of tandvleesaandoeningen. Zorg voor een goede gebitsverzorging, waaronder tandenpoetsen en het geven van kauwspeeltjes die bijdragen aan de reiniging van het gebit. 

  • De voeding van jouw hond kan van invloed zijn op het feit dat hond stinkt. Zorg voor een uitgebalanceerd dieet dat geschikt is voor de behoeften van jouw hond en vermijd voedsel dat spijsverteringsproblemen kan veroorzaken bij jouw viervoeter. 

  • Controleer de vacht van jouw hond op vuil, klitten, ontlasting of andere viezigheid. Een onhygiënische vacht kan zorgen voor hond stinkt, maar is eenvoudig op te lossen. Je kunt jouw hond wassen met een milde hondenshampoo wanneer je ervan overtuigd bent dat de onaangename geur afkomstig is van zijn hondenvacht. Vermijd het gebruik van menselijke producten, want deze kunnen de huid van jouw hond irriteren.  

  • Houd de vacht van jouw hond schoon en vrij van klitten. Het is aan te raden om jouw hond regelmatig te borstelen om losse haren en vuil te verwijderen. Trim lange haren indien nodig, vooral rond de anus en de omliggende gebieden om te voorkomen dat ontlasting of urine zich ophoopt en voor een onprettige geur zorgt. 

  • Controleer regelmatig de oren van je hond op tekenen van een infectie of ontstekking, zoals roodheid, zwellig, afscheiding of een onaangename geur. Reinig de oren indien nodig met een oplossing die speciaal is ontworpen voor honden. 

Blijft jouw hond stinken of vertoont hij naar de onaangename geur ook andere symptomen, zoals jeuk, haarverlies, verandering in eetlust of gedragsveranderingen, raadpleeg dan jullie dierenarts op het moment dat je twijfelt of wanneer er sprake is van ernstige geurproblemen. 

LabradorGoede vachtonderhoud is een van de effectieve oplossingen voor geurcontrole en frisheid bij honden.

Samengevat

Een hond hoort normaal gesproken een lichte, aarde geur te hebben die niet onaangenaam of sterk is. De geur kan variëren afhankelijk van verschillende factoren. Echter, veranderingen in de geur van je hond kunnen het resultaat zijn van onderliggende gezondheidsproblemen. Er zijn verschillende redenen waarom een hond kan stinken. De bek van een hond kan een onaangename geur hebben als gevolg van tandplak, tandsteen of een ontsteking. De onaangename geur kan ook afkomstig zijn van het gebied rond de anus vanwege lange haren met viezigheid of volle anaalklieren. Ook een stinkende vacht, onbehandelde wonden of een oorontsteking kunnen de oorzaak zijn van een hond stinkt. 

Om de stink hond te verminderen, zijn er een aantal oplossingen, zoals een goede gebitsverzorging, een uitgebalanceerd hondendieet, het wassen van jouw hond en het inzetten van een goede hondenverzorging. Neem contact op met jouw dierenarts als de geur aanhoudt of gepaard gaat met andere symptomen. 

Zorgt hond stinkt voor een onaangename geur in huis? Lees meer over schoon huis met hond

Abonneer je op de Snuffelbox!

Wil je jouw hond een leuke én lekkere verrassing geven? Schaf dan de Snuffelbox vol lekkere snacks aan. Je kunt ervoor kiezen om eenmalig een box te bestellen om jouw viervoeter te verblijden, maar je kunt ook voor langere tijd een abonnement nemen bij Snuffelbox, zodat er maandelijks een box met leuke en lekkere hondenproducten wordt bezorgd. 

De Snuffelbox bevat tenminste vijf hondenproducten, waaronder twee speeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef jouw viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte box met speelgoed en traktaties of schaf eenmalig een box aan.

Als Snuffelbox abonnee geniet je ook van de volgende voordelen: 

  • Je hebt toegang tot de exclusieve Snuffelclub met unboxing livestreams en hondenwandelingen voor leden. 

  • Je ontvangt altijd korting op elke box + exclusieve ledenkorting voor elk product in onze shop. 

  • Je krijgt elke maand (of elke twee maanden) een nieuwe box automatisch thuisbezorgd.  

Wil je toch liever eenmalig een box? Shop de verschillende boxen in onze shop

Golden retrieverEen frisse hond is een blije hond, maar hond stinkt heeft niet alleen te maken met hygiëne.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!