Oorontsteking hond, wat kun je zelf doen?

Een oorontsteking bij je hond is vervelend voor het dier. Het is belangrijk dat je de oorzaak van een oorontsteking bij je hond laat vaststellen door een dierenarts. Er zijn namelijk verschillende oorzaken. Wat deze oorzaken zijn en wat je zelf kunt doen om een oorontsteking hond te voorkomen, lees je in deze blog van Snuffelbox.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Het is belangrijk dat je de oorzaak van een oorontsteking bij je hond laat vaststellen door een dierenarts.

Oorontsteking bij je hond | oorzaak

Een oorontsteking bij je hond kan verschillende oorzaken hebben. Een bacteriële infectie en een parasiet, zoals oormijt in het oor komen vaak voor. Daarnaast is het mogelijk dat er iets in het oor van jouw hond zit waar jouw hond last van heeft. Verder kan een oorontsteking ook het gevolg zijn van een allergische reactie op iets. De allergische reactie uit zich door het ontstoken oor van jouw hond. Verkeerde behandeling van de oorontsteking bij je hond kan ervoor zorgen dat de gehoorgang zich vernauwd en er vaker oorontstekingen bij je hond voorkomen. 

Hoe ziet een oorontsteking eruit bij een hond? | symptomen

Een hond die last heeft van een oorontsteking vertoont verschillende symptomen, daarnaast is ook het een en ander aan de binnenkant van het oor zelf te merken. 

Er zijn verschillende oorzaken van een oorontsteking hond.

Oorontsteking bij je hond | symptomen

Vaak ‘flappert’ jouw hond met zijn oren door met zijn kop van links naar rechts te schudden. Daarnaast probeert de hond aan het oor of aan de binnenkant van het oor te krabben. Jouw hond kan gaan piepen op het moment dat hij het oor aanraakt of dat jij als baasje aan de kop of aan de oren zit. 

Kenmerken oorontsteking hond

Een ooronsteking kenmerkt zich door bepaalde merkbare tekenen aan het oor. Er is sprake van veel oorsmeer in het oor. Het oorsmeer van een hond is zwart, maar bij een oorontsteking kan er ook sprake zijn van geelkleurig pus. Je kunt je voorstellen dat dit niet geheel fris ruikt, want er is sprake van een ontsteking. Tenslotte kan het oor rood en opgezwollen zijn. 

Kan een hond ziek zijn van oorontsteking?

Een hond kan ziek worden van een oorontsteking, omdat er sprake is van een ontsteking. Een ontsteking moet je niet verwarren met een infectie, want een infectie wordt veroorzaakt door bacteriën en virussen en een ontsteking kan ook een reactie zijn vanuit het lichaam zelf. Toch kan een hond ziek worden, omdat er bepaalde irritatie en pijn ontstaat. Wanneer de oorontsteking bij je hond niet goed wordt behandeld, kan deze alleen maar erger worden. 

Ben je benieuwd of jouw hond ziek is, je kunt de symptomen hier lezen. 

Een hond kan zich behoorlijk ziek voelen als hij last heeft van een oorontsteking.

Is een oorontsteking gevaarlijk bij honden?

Het feit dat een hond zich ziek gedraagt of pijn heeft aan het oor, maakt een ooronsteking hond natuurlijk behoorlijk vervelend, maar een oorontsteking kan ook gevaarlijk zijn. Een ooronsteking bij je hond die niet behandeld wordt kan leiden tot schade aan de gehoorgang en uiteindelijk kan dit leiden tot een hond die slechthorend of slechts doof is. 

Kan een oorontsteking vanzelf overgaan?

Aangezien een oorontsteking hond gevaarlijk kan zijn, is het absoluut niet verstandig om deze vanzelf over te laten gaan. De symptomen kunnen wellicht afnemen, maar jouw hond blijft last houden van de oorontsteking. Daarnaast zal de oorzaak van de oorontsteking hond vastgesteld moeten worden door de dierenarts, want de oorzaak bepaald ook de behandeling die jouw hond dient te krijgen voor de oorontsteking.  

Wacht niet tot de oorontsteking hond overgaat, maar laat deze behandelen.

Wat kun je zelf doen bij oorontsteking hond?

Afhankelijk van de oorzaak van de oorontsteking bij je hond wordt er samen met de dierenarts een behandelplan opgesteld. Het is goed mogelijk dat jouw hond door medicijnen van zijn oorontsteking hond wordt afgeholpen, maar het is ook mogelijk dat het oor van jouw hond wordt doorgespoeld of dat er, in het geval van oormijt, een middel op de huid wordt aangebracht. Echter, het is aan de dierenarts om te bepalen wat nodig is. 

Oorontsteking hond voorkomen

Uiteraard kun je ook een aantal dingen zelf doen om het oor van jouw hond gezond te houden. Dit is onderdeel van de hondenverzorging. 

Controle

Controleer geregeld het oor van jouw trouwe viervoeter. Wij mensen maken onze oren geregeld schoon en het is ook belangrijk om de oren van onze honden te controleren of dat nodig is. 

Reiniging 

Reinig het oor van jouw hond geregeld met oordruppels die bestemd zijn voor honden en met vingerdoekjes, zodat jij het oor van jouw hond kan schoonmaken. Gebruik geen keukenpapier, wattenstaafjes of oordruppels die niet bestemd zijn voor honden om de gehoorgang niet te beschadigen. 

Kap

Laat jouw hond een kap dragen, zodat hij het oor, door eventueel krabben, niet verder kan beschadigen. 

Meer tips betreffende de hondenverzorging, bekijk de volgende blog van Snuffelbox. 

Neem voorzorgsmaatregelen om jouw hond te beschermen tegen een oorontsteking.

Wil je jouw trouwe viervoeter een traktatie geven? Geef dan de Snuffelbox cadeau. De Snuffelbox bevat tenminste vijf hondenproducten, waaronder twee speeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef jouw viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte box met speelgoed en traktaties of schaf eenmalig een box aan.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!