Hondenverzorging | Alles voor de verzorging van je hond

Wij mensen verzorgen onszelf. We wassen onszelf, maken onze oren schoon, knippen onze nagels en kammen onze haren. Honden verzorgen zichzelf ook. Ze likken zichzelf namelijk schoon. Toch hebben honden zo nu en dan de hulp van hun baasjes nodig wat betreft verzorging. Snuffelbox vertelt je vandaag alles over hondenverzorging.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Wat voor verzorging heeft een hond nodig? 

Het hebben van een hond is heel leuk, maar het vraagt ook veel verantwoordelijkheid van een hondeneigenaar. Hondenverzorging is belangrijk op een veelal punten. Jouw hond moet gezond, fit en blij blijven. Dit doe je door de volgende punten in acht te nemen.  

Beweging

Zorg ervoor dat jouw trouwe viervoeter genoeg beweging krijgt. Een hond moet twee tot vier keer op een dag uitgelaten worden. Een van deze wandeling moet minimaal een half uur duren. Daarnaast is het belangrijk om minimaal één keer actief met de hond te spelen. Zo kun je hem een hondenpuzzel geven waar snacks in verstopt zitten of je kunt met hem een bal gooien in de tuin of in het park om de hoek. 

Op zoek naar een leuke plek om je hond uit te laten, kijk dan eens naar deze hondenparken over het hele land.

Hond in bewegingHoud jouw trouwe viervoeter in beweging.

Voeding

Net als mensen kunnen honden ook te licht of te zwaar zijn. Het is bijzonder belangrijk dat jouw hond de juiste voeding krijgt met de juiste ingrediënten en voedingsstoffen, zoals vitamine D3 en calcium voor het behoud van de botten. 

Gebit

Het gebit van jouw hond wordt al goed verzorgd wanneer je hem zo nu en dan een lekkere kauwsnack of door te kauwen op een koffieboom kauwwortel geeft, maar het kan zeker geen kwaad om de tanden van jouw hond twee tot drie keer per week te poetsen. Dit kun je al doen door op een gaasje wat tandpasta voor honden aan te brengen en de buitenkant van het gebit te poetsen. De binnenkant en de bovenkant van de tanden hoeven niet, want dit wordt gedaan door de tong. Poets het gebit van jouw hond absoluut niet met tandpasta voor mensen. Het schoonhouden van het gebit is iets wat veel mensen vergeten wat betreft hondenverzorging. 

Oren

Ook de oren van jouw trouwe viervoeter hebben aandacht nodig. Een droge doek om de vinger sluiten en deze voorzichtig door het oor van jouw hond halen is voldoende om het oor schoon te maken. Pas op dat je niet te diep met je vinger in het oor van je hond gaat, want dit is onprettig. 

Ogen 

De ogen van jouw hond zijn over het algemeen goed schoon en hoeven niet dagelijks of wekelijks onder handen genomen te worden. Toch is het belangrijk om te weten hoe de ogen schoongemaakt dienen te worden in het geval ze wel vies zijn. Mocht je een niet-pluizig make-upwatje of een zachte doek in huis hebben, dan kun je deze nat maken met een beetje lauwwarm water en voorzichtig de ooghoeken van jouw trouwe vriend schoonmaken. Wrijf niet over het gehele oog van jouw hondenvriend, maar houd het uitsluitend bij de randen. 

Blauwe ogen hondDe ogen van jouw hond kun je gerust voorzichtig schoonmaken.

Neus

Wat voor de ogen geldt, geldt meestal ook voor de neus. De neus kun je daarentegen schoonmaken met een droge doek. Mocht er viezigheid zijn opgedroogd, dan kan de doek nat gemaakt worden met lauwwarm water. 

Voeten

Ook het verzorgen van de voeten van jouw hond is belangrijk. De nagels slijten, als het goed is, vanzelf tijdens het lopen, maar er kan wel overtollig haar tussen de tenen groeien dat weggehaald dient te worden om klitten te voorkomen. Daarnaast kunnen er wondjes ontstaan bij de kussentjes van onze hond. Smeer dit in met balsem die speciaal bedoeld is voor honden. 

Vacht

De vacht hebben we uitvoerig besproken in onze blog over het wassen van onze hond in bad, maar dit willen we hier toch graag nog even herhalen. Het is belangrijk om de vacht vrij te houden van klitten. Als je een hond hebt met korte haren, dan zul je dit probleem niet of nauwelijks tegenkomen en dan is een wasbeurt op zijn tijd voldoende, maar niet verplicht. 

Vaccinatie en gezondheidscontrole

Hondenverzorging begint met gezondheidscontrole bij de dierenarts. Het is van belang dat jouw trouwe viervoeter zijn vaccinaties krijgt. Ook is het belangrijk om jouw hond om de zoveel tijd te ontwormen en vrij te houden van vlooien. Het ontwormen en ontvlooien van jouw hond kan gewoon thuis gebeuren, maar breng jouw hond gerust eens per jaar naar de dierenarts voor een algehele gezondheidscontrole. 

Hond wordt verzorgd bij dierenartsDeze hond krijgt een gezondheidscontrole bij de dierenarts.

Wat zijn hondenverzorgingsproducten? 

Wat zijn hondenverzorgingsproducten? De naam zegt het eigenlijk al dit zijn verzorgingsproducten die speciaal bedoeld zijn voor onze trouwe viervoeter. Snuffelbox noemt een aantal producten die speciaal bedoeld zijn voor hondenverzorging.

  • Voor het gebit is er speciale hondentandpasta. In tandpasta voor mensen zit veel fluoride en dit is giftig voor onze viervoeter, want hij kan het niet uitspugen. In hondentandpasta zitten geen stoffen die slecht zijn voor jouw hond. 

  • Voor de voeten zijn er speciale balsems ontwikkeld voor onze trouwe viervoeter. Balsems die bedoeld zijn voor mensen, zoals vaseline, maken de voeten van jouw hand zacht. Het is niet slecht, maar niet iedereen is er een voorstander van. Balsems die speciaal ontwikkeld zijn voor jouw trouwe viervoeter kunnen in het geheel geen kwaad. 

  • Voor de vacht zijn er speciale hondenborstels. Daarnaast is er speciale hondenshampoo die wij al eerder voor je hebben behandeld in onze blog over het in bad gaan met jouw hond. 

Samen uitrusten met hondNa een lange dag vol hondenverzorging kunnen jullie heerlijk samen uitrusten.

Heeft jouw hond zich goed gedragen tijdens zijn dagelijks momentje hondenverzorging? Geef hem dan een traktatie uit de Snuffelbox. De Snuffelbox bevat tenminste vijf hondenproducten, waaronder twee speeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef jouw viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte box met speelgoed en traktaties of schaf eenmalig een box aan.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!