Een hotspot bij een hond [oorzaak en behandeling]

Een hotspot bij een hond is vervelend. Deze oppervlakkige ontsteking van de huid kan rood uitslaan, gaan bloeden of etteren en voelt warm aan. Het is een nare plek om te zien voor ons als baasje, maar het is natuurlijk vooral vervelend voor onze hondenvriend als ze last hebben van een hotspot. Gelukkig is een hotspot goed te behandelen en hoef je je als baasje niet druk te maken over blijvende schade. Lees meer over deze oppervlakkige ontsteking in deze blog van Snuffelbox.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Waardoor ontstaat een hotspot bij een hond?

Een hotspot bij een hond wordt door het dier zelf veroorzaakt. Wanneer een hond zijn vacht overmatig verzorgd door te krabben, likken of bijten kan de huid gaan irriteren en zo kan er een oppervlakkige ontsteking van de huid optreden. 

Benieuwd hoe je jouw hond kunt helpen met zijn vachtverzorging? In deze blog vertellen we het je.

Hond wordt gewassenEen hond veroorzaakt een hotspot zelf door zichzelf overmatig te likken, krabben en bijten.

Hoe ziet een hotspot bij een hond eruit?

Zoals gezegd kan de huid lokaal rood uitslaan en gaan bloeden of etteren. Daarnaast voelt de huid warm aan. De plek is daarnaast vochtig en veroorzaakt nog meer jeuk bij de desbetreffende hond. Vaak is de plek zichtbaar, omdat de haren op de hotspot bij een hond geen bescherming meer bieden, vaak zijn deze door het krabben op stationair dezelfde plek al weggekrabd. 

Is een hotspot bij een hond besmettelijk? 

Is een hotspot bij een hond besmettelijk? Het antwoord is ‘nee’. Een hotspot bij een hond is niet besmettelijk. Een hotspot ontstaat namelijk niet door bacteriën of parasieten, maar door overmatige vachtverzorging die een oppervlakkige ontsteking veroorzaakt.  

Is een hotspot bij een hond pijnlijk? 

Een hotspot bij een hond is niet besmettelijk, maar wel bijzonder pijnlijk voor jouw trouwe viervoeter. De plek wordt ‘hotspot’ genoemd, ofwel ‘warme plek’ en dit voelt jouw hond dan ook. Een hotspot is eigenlijk een wond die is ontstaan door de overmatige vachtverzorging van jouw hond en de oppervlakkige ontsteking kan een stekende pijn én jeuk veroorzaken, waardoor jouw hond ook niet snel zal stoppen met krabben aan de plek. 

Hond slaapt en heeft last van hotspotEen hotspot bij een hond kan bijzonder pijnlijk zijn voor jouw trouwe viervoeter.

Kan een hond ziek zijn van een hotspot?

Een hond kan ziek zijn van een hotspot. Een hotspot wordt namelijk niet veroorzaakt door een ontsteking, bacteriën of een parasiet, maar wanneer de hotspot eenmaal is ontstaan, wordt de oppervlakkige ontsteking c.q. open wond wel blootgesteld aan bacteriën en virussen. Door de bacterie- of virusinfectie kan koorts ontstaan en kan je hond zich ziek en lusteloos voelen. 

Benieuwd aan welke symptomen je kunt zien dat je hond ziek is? In deze blog vertellen we je over de 5 symptomen die een zieke hond vertoont.

Kan hotspot bij een hond vanzelf genezen?

Wanneer je zeker weet dat het niet om een ander plekje of irritatie gaat, is het belangrijk om de hotspot te behandelen. Een hotspot geneest niet vanzelf, want jouw hond zal aan de plek blijven krabben als hij de kans krijgt. De oppervlakkige ontsteking irriteert en jeukt en jouw hond gaat proberen dit gevoel op te lossen door te krabben, bijten en likken aan de wond. Dit zorgt voor een vicieuze cirkel en de plek zal alleen maar meer gaan ontsteken. 

Wat te doen bij een hotspot bij een hond?

Zoals gezegd is het behandelen van een hotspot bij een hond niet lastig. Het is belangrijk dat de huid niet verder wordt aangetast en dat deze goed schoon wordt gehouden. 

  • Maak de huid rondom de oppervlakkige ontsteking eventueel haarvrij. Als zich nog haren bevinden in de wond, laat deze dan zitten. Het kan bijzonder pijnlijk zijn voor jouw hond om deze te verwijderen; 

  • Het schoonhouden kan worden gedaan door met een doekje met lauwwarm water voorzichtig over de hotspot te wrijven. Als jouw hond dit pijnlijk vindt, dan kun je de huid eventueel ook deppen, zodat er geen wrijving ontstaat tussen de doek en de wond;  

  • Na het schoonmaken kun je honingzalf of Vet's best hot spot schuim op de plek smeren; 

  • Het is van belang dat jouw hond niet meer aan de wond zit, want dan zal de plek niet overgaan. Je kunt de plek afschermen door jouw hond een beschermkraag te laten dragen of een shirt van medpet. 

CorgiZorg ervoor dat jouw hond niet aan de hotspot kan komen.

Kun je een hotspot hond voorkomen?

Een hotspot bij een hond kun je niet altijd voorkomen, maar wanneer jouw viervoeter stelselmatig op dezelfde plek blijft krabben, kun je hem preventief natuurlijk wel een beschermkraag of een shirt van medpet laten dragen. Jouw hond kan niet meer aan de geïrriteerde plek krabben, bijten of likken en zo kan de geïrriteerde plek genezen alvorens deze een oppervlakkige ontsteking wordt. 

Wil je jouw trouwe viervoeter een traktatie geven? Geef dan de Snuffelbox cadeau. De Snuffelbox bevat tenminste vijf hondenproducten, waaronder twee speeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef jouw viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte box met speelgoed en traktaties of schaf eenmalig een box aan.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!